Τι είπε ο Πέτσας για εμβολιασμούς και lockdown

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη

Για τις κινητές μονάδες και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς
Κάνουμε μία προσπάθεια μαζί με την αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Υγείας να απομακρύνουμε κάθε παράμετρο αναβλητικότητας ή δυσκολίας όσον αφορά στον εμβολιασμό. Επομένως, ξεκινάμε μία προσπάθεια, πολύ μεγαλύτερη, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση- ώστε να πάμε και στο πιο απομακρυσμένο σημείο και όπου υπάρχει πρόβλημα. Και εάν δεν μπορεί ο πολίτης να έρθει να κάνει το εμβόλιο, θα πάμε εμείς το εμβόλιο σε εκείνον. Άρα έχουμε κατ’ οίκον εμβολιασμό για όλους όσοι έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα που τους αποτρέπουν από το να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο και έχουμε και εκτεταμένη παρουσία των κινητών μονάδων σε απομακρυσμένα χωριά ή και πολυσύχναστα σημεία, προκειμένου να κάνουμε τον εμβολιασμό πιο εύκολο και πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, την Τρίτη και την Τετάρτη υπήρχαν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένα χωριά των Αγράφων -με την προσπάθεια αυτή να σημειώνει μεγάλη επιτυχία- και έχει δρομολογηθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για ευπαθείς ομάδες. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε -με την επιστολή μας- η συνδρομή της αυτοδιοίκησης με αυτοκίνητο και οδηγό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην έχουμε καθυστερήσεις και προβλήματα. Στόχος μας είναι, δηλαδή, με τη συνδρομή και της αυτοδιοίκησης, να πολλαπλασιάσουμε τα συνεργεία μας και όλη αυτή η διαδικασία, μέσα στις επόμενες δέκα με δεκαπέντε ημέρες, να έχει πολύ απτά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος.
Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εμβολιαστεί σε μία κινητή μονάδα ή κατ’ οίκον, είναι να απευθυνθεί στη δημοτική αρχή, η οποία ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή έχει ξεκάθαρη εικόνα και από τις κοινωνικές της υπηρεσίες, όπως μέσα από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».
Η μεγαλύτερη δυσκολία, το προηγούμενο διάστημα, ήταν η έλλειψη επαρκούς αριθμού εμβολίων. Πλέον, έχουμε αρκετά εμβόλια, έχουμε τη δυνατότητα να στελεχώσουμε τις κινητές μας μονάδες και με τον τρόπο αυτό, εξαπλωνόμαστε παντού σε όλη την Ελλάδα σαν ένα ενιαίο δίκτυο, προκειμένου να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη υπάρχει.

Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ
Σε όλη τη μάχη που δίνουμε με την πανδημία, είδαμε να κυριαρχούν διάφορες φάσεις, αλλά και αντιφάσεις κάποιες φορές. Με αυτές παλεύουμε και προσπαθούμε να ισορροπούμε, πάντα, για να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να προάγουμε τον εμβολιασμό, το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Έχει γίνει, πράγματι, όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ιδίως για κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η ανάγκη του εμβολιασμού -είτε πρόκειται για έναν εργαζόμενο σε κάποιο καφέ, είτε πρόκειται για έναν εργαζόμενο σε ένα κέντρο υγείας- είναι η ίδια για όλους. Και, προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω έκκληση, προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι που δεν το έχουν κάνει. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση έχει πει ότι, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τα ζητήματα αυτά και σχετικά με το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, όπου είναι απαραίτητο να υπάρξει.
Όλα μπαίνουν στο ζύγι, ωστόσο το θέμα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας είναι ένα ζήτημα βαθιά αξιακό και πολιτικό. Η συζήτηση και η ζύμωση μέσα στην κοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να «πιάνουν» τον σφυγμό αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος του ανορθολογισμού ή διχαστικών μηνυμάτων, ζητήματα που δεν τα θέλουμε στην κοινωνία μας, καθώς θα πρέπει να επικρατεί πάντα η λογική και η επιστήμη.

Για τους ελέγχους των covid-free πιστοποιητικών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Στο βαθμό που είναι προσωρινή η ανάγκη για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον -που εν προκειμένω, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας- ναι, παίρνουμε και τέτοιου είδους μέτρα. Και, εδώ, είναι θέμα συνεργασίας όλων. Οι εφαρμογές είναι απλές, το επιτρέπει η επιστήμη και με λίγη παραπάνω καλή διάθεση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μικρή ταλαιπωρία για όσο χρειαστεί. Νομίζω ότι το βασικό είναι οι κανόνες να είναι καθαροί και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, απλοποιούνται τόσο οι διαδικασίες, όσο και οι υποχρεώσεις όλων μας. Θα επαναλάβω, όμως, ότι πολύ σημαντικό το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού για τον εμβολιασμό. Εάν εμβολιαστούμε όλοι, τα μέτρα αυτά σιγά-σιγά θα φύγουν από την καθημερινότητά μας, όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο.

Για το πλαίσιο των κυρώσεων στους ανεμβολίαστους και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Και για αυτό το ζήτημα νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί, ξεκάθαρα, η Κυβέρνηση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Προσωπικά, αυτό που ξέρω είναι ότι εργατική μας νομοθεσία -και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα- προσφέρει πλέον πολλές ευελιξίες. Η απόλυση είναι ένα τελευταίο, ακραίο στάδιο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να δούμε στο ενδιάμεσο και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε εξαντλήσει τέτοιου είδους μέτρα.
Όταν προσφέρεις μία υπηρεσία, πρέπει να τηρείς κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα και πρέπει να προστατεύεις, εσύ ο ίδιος, τους γύρω σου από τη διασπορά του ιού. Ένα από τα βασικά, λοιπόν, μέτρα είναι η αναστολή, με την οποία χάνεις ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός σου. Θεωρώ ότι, με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ο εμβολιασμός ακόμα και για τις κατηγορίες εκείνες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν λίγο απρόθυμοι να εμβολιαστούν, θα επιταχυνθεί, τις επόμενες εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό, ανέφερα και πριν ότι είναι ακραίο να συζητάμε για άλλου τύπου μόνιμες λύσεις. Εκτιμώ ότι μία τέτοια συζήτηση δεν είναι, αυτή τη στιγμή, της παρούσης και δεν θεωρώ ότι υπάρχει η οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επαναλαμβάνω ότι το βασικό είναι να κάνουμε χρήση όλων των ευελιξιών, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους πρώτης γραμμής, είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους. Επειδή ρωτάτε για τους εκπαιδευτικούς, θα σταθώ στην τριήμερη περιοδεία μου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο συζητείται, στον εμπορικό, στον επιχειρηματικό, στον αγροτικό κόσμο, σε όλη την κοινωνία, το θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Είναι ένα ζήτημα που μου τέθηκε, παντού, σε όλες τις συναντήσεις μου με τους φορείς, από το Καρπενήσι μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από το Κιλελέρ μέχρι την Πιερία. Επομένως, είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και την απασχολεί, τώρα, που είναι ακόμα καλοκαίρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό, υπάρχει η δυνατότητα μετακινήσεων. Αλλά, ας μην ξεχνάμε πως όταν μετακινείται κάποιος ή μπαίνει σε αναστολή, αμέσως μπαίνει σε «ισορροπία» και η ίδια η απόφασή του να μην εμβολιαστεί, καθώς θα χάσει μέρος του εισοδήματός του.

Για το ενδεχόμενο κατά τόπους λοκντάουν και νέων περιοριστικών μέτρων
Νομίζω ότι, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το να αρχίσουμε να συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρούμε τα μέτρα -ιδίως όλα όσα ανακοινώθηκαν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη διασκέδαση- και να συνεχίσουμε τους ήδη εντατικούς ελέγχους όσον αφορά στις μετακινήσεις. Εκτιμώ ότι είναι ένα πλαίσιο επαρκές που θα μας εξασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε, δηλαδή, να μην έχουμε πισωγυρίσματα.
Η λέξη που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας τις επόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού, είναι η λέξη «προσαρμογή». Εάν χρειαστεί να προσαρμόσουμε ξανά τα όποια μέτρα, εδώ είμαστε να το ξαναδούμε. Σημασία, όμως, έχει επαναλαμβάνω να μην αναβάλλουμε τον εμβολιασμό μας. Λέμε στα οικονομικά -ιδίως όταν μιλάμε για κάτι που προσφέρεται δωρεάν σε όλους- ότι υπάρχουν οι λεγόμενοι «free-riders», οι «τζαμπατζήδες», οι οποίοι περιμένουν να κάνουν κάτι όλοι οι άλλοι, για να επωφεληθούν και οι ίδιοι. Η κατεύθυνσή μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να δίνουμε περισσότερα κίνητρα σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να παρακινηθούν τόσο όσοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί, όσο και εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν, αργότερα, από τη στάση των πολλών.