Ενημέρωση του Προέδρου στην ΚΕΔΕ

Την καθιερωμένη ενημέρωση των εξελίξεων που τρέχουν στην Αυτοδιοίκηση έκανε και στο χθεσινό ΔΣ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για το θέμα των ναυαγοσωστών ενημέρωσε ότι πάνω από 10 δήμοι που έκαναν κανονικά τις διαδικασίες δεν κατόρθωσαν να βρουν ναυαγοσωστές και τώρα είναι εκτεθειμένοι ως προς τις ευθύνες και επιπλέον τους επιβλήθηκαν και πρόστιμα από τα λιμεναρχεία παρά το γεγονός ότι εκείνοι έκαναν ακριβώς ότι έπρεπε. Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι έρχεται τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική όπου θα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης και ανθρώπων που έχουν περάσει κανονικά τις σχολές, αλλά δεν έχουν προλάβει να δώσουν εξετάσεις. Επίσης θα ληφθεί και μέριμνα για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε δήμους που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Στο θέμα της Κοινωφελούς εργασίας ο πρόεδρος τόνισε ότι η έχει τραβήξει πάρα πολύ το θέμα
Σήμερα ή αύριο ανοίγει και η πλατφόρμα για να δηλωθούν από τους δήμους οι νέες θέσεις εργασίας. Όμως οι δήμοι θα πρέπει να προσέξουν, να δηλώσουν θέσεις οι οποίες να μπορούν να βρεθούνε στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, διότι στην προηγούμενη κοινωφελή εργασία από τις 35.000 θέσεις που διατέθηκαν βρέθηκαν μόνο οι 28.000, καθώς οι υπόλοιπες δεν υπήρχανε στα μητρώα του ΟΑΕΔ και δεν μπόρεσαν να καλυφθούν.
Συμφωνήθηκε με τον ΟΑΕΔ, να υπάρξει την επόμενη φορά και ένα ενδιάμεσο στάδιο. Μετά τις πρώτες δηλώσεις ο ΟΑΕΔ θα εξετάσει τα αιτήματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι θέσεις και όπου χρειαστεί, θα ειδοποιήσει τους δήμους να τις αλλάξουν.
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι με την διαδικασία αυτή, θα καθυστερήσει λίγο η κοινωφελής (έτσι κι αλλιώς δεν θα συμπληρωνόταν μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν η αρχική επιδίωξη) και μάλλον από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει. Ομως το σημαντικό είπε, είναι να καλυφθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός των αναγκών. Εξήγησε όμως ότι όποιος δήμος θέλει, θα μπορεί και νωρίτερα να προσλάβει προσωπικό.

Για το θέμα των προσλήψεων covid-19 ενημέρωσε ότι γίνεται συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για την ανάγκη παράτασης προσλήψεων και εκτίμησε ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα καθώς πολλές υπηρεσίες μπαίνουν σε καραντίνα με κρούσματα και τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο πρόβλημα με το νέο κύμα.

Για τους κατ΄οίκον εμβολιασμούς ενημέρωσε ότι ανοίγει πλατφόρμα, όπου εκεί θα συμμετάσχουν και κάποιοι ιδιώτες γιατροί αλλά κατά τα φαινόμενα στα αστικά κέντρα δεν θα είναι τόσο μεγάλη συμμετοχή. Εκεί που θα υπάρξουν ελλείψεις σημείωσε, θα χρειαστεί να συνδράμουν και οι δήμοι και με προσωπικό και οχήματα για την μεταφορά, αλλά για τον εμβολιασμό θα επιληφθεί το υγειονομικό προσωπικό που θα μπει από τον ΕΟΔΥ η από το Υπουργείο Υγείας.
Με την ευκαιρία ό κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι η ΚΕΔΕ συγκέντρωσε στοιχεία για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι δήμαρχοι να πείσουν τους συνδημότες τους να εμβολιαστούν και σύμφωνα με τα οποία οι δήμαρχοι έχουνε εμβολιαστεί ή έχουν δρομολογήσει την διαδικασία κατά 93,7%.

Ο κ. Παπαστεργίου επίσης σημείωσε ότι καταγράφεται μια μεγάλη ανησυχία από τους δήμους για το θέμα της κινητικότητας. Είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία για το πόσα άτομα θα φύγουν φέτος με την κινητικότητα από τους δήμους. Από τις προηγούμενες όμως χρονιές έφυγαν 1.695 άτομα και μπήκαν στους δήμους 1.440, δημιουργώντας μια διαφορά 255 ατόμων που είναι πολύ σημαντική. Για το θέμα υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις οικονομικές υπηρεσίες καθώς από εκεί φεύγουν στελέχη διότι με την έλλειψη του προληπτικού ελέγχου φοβούνται.
Πρόσθετα σ΄αυτό υπάρχει και το πρόβλημα της στελέχωσης του εσωτερικού ελέγχου και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση να γίνει αναστολή κινητικότητας και στις οικονομικές υπηρεσίες.

Για την πλατφόρμα των τετραγωνικών είπε ότι με τις νέες αντικειμενικές τιμές, τις τακτοποιήσεις ακινήτων και τις μεταβίβασης ακινήτων παρουσίαζεται ένα νέο κύμα αιτήσεων, και πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν. Σε συνάντηση που έγινε με το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκε ότι η πλατφόρμα που είχε μεγάλη επιτυχία πρέπει να συνεχιστεί και να ανοίξει εκ νέου, αλλά αυτήν την φορά όχι με μηδενικά πρόστιμα. Θα ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου με το 20% των προστίμων και με προσαύξηση κατά 5% κάθε εξάμηνο.

Για το θέμα των απινιδωτών στους αθλητικούς χώρους συμφωνήθηκε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να χρηματοδοτήσει την αγορά τους. Όπως είπε οι δήμαρχοι θα λάβουν επιστολή αρκεί να έχουν εισάγει τους αθλητικούς χώρους στην σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και προς τα τέλη Αυγούστου θα αντληθούν στοιχεία για να τρέξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Για την Digea και το νέο ψηφιακό σήμα ενημέρωσε ότι αυτές τις ημέρες γίνονται αλλαγές στην συχνότητα σε όλη τη χώρα και η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από τους δήμους να καταγράψουν τους αναμεταδότες ανεξάρτητα από τις διαδικασίες αδειοδότησης. Από την στιγμή που οι δήμοι θα έχουν ενημερώσει την ΚΕΔΕ για τους αναμεταδότες που έχουν στην περιοχή τους, η Digea από τη μεριά της θα φροντίσει να ενημερώσει σχετικά, διότι 30 Σεπτεμβρίου αλλάζει ο τρόπος της εκπομπής από τους δορυφόρους. Όσοι δήμοι έχουν καταγράψει τους αναμεταδότες θα ειδοποιηθούν διότι χρειάζεται να δηλώσουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Για την ΕΤΑΔ ενημέρωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει αναπτύξει μια συνεργασία και συμφωνήθηκε να υπάρχει ένας διαχειριστής – σημείο επαφής και από τις δύο μεριές έτσι ώστε να βρίσκονται άμεσα λύσεις και να βρίσκονται τρόποι να προωθούνται τα ζητήματα που υπάρχουν. Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε όσους δημάρχους έχουν ζητήματα με την ΕΤΑΔ να ειδοποιήσουν την ΚΕΔΕ.

Για το ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι οι δήμαρχοι θα λάβουν επιστολή σχετικά με την τεχνική βοήθεια που έχει οργανωθεί και οι δήμοι μπορούν μέσω αυτής να ωριμάσουν έργα.

Τέλος ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με σκοπό να στηθεί καλύτερα η διαδικασία Εσωτερικού Ελέγχου. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι για μια χρονιά ακόμη και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να συγκεντρώνει τα περισσότερα παράπονα. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να εξεταστεί το γιατί υπάρχουν αυτά τα παράπονα. Από την άλλη σημείωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αυτοδιοίκηση έχει βελτιωθεί κατά πολύ μετά την κρίση του κορονοϊού.