Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν, σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Το Μνημόνιο αποσκοπεί σε μία πολυεπίπεδη συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του αυτοδιοικητικού δικτύου. Στηρίζεται, δε, στην ενίσχυση του διαλόγου και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της προώθησης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για την οποία είναι αρμόδιοι οι δυο Υπουργοί.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας δρομολογείται:
-Η στενότερη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών και των δήμων των δύο χωρών, καθώς και
-Η ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, των υποδομών, του τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Για την επίτευξη των στόχων, συστήνεται αυτοδιοικητική επιτροπή με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Γερμανικής Ένωσης Επαρχιών (Deutscher Landkreistag), της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δήμων και Κοινοτήτων (Deutscher Städte- und Gemeindebund) καθώς και της Γερμανικής Ένωσης Αστικών Δήμων (Deutscher Städtetag).
Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, για την επισφράγιση του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί από το 2010, με τη δημιουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε κρίσιμους τομείς για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια των διευρυμένων επαφών των δυο αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στα χέρια της η τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να κάνει πράξη τα αναπτυξιακά της σχέδια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τους πολίτες.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που αναβλήθηκε λόγω της Covid-19, θα πραγματοποιηθεί στις 3 – 5 Νοεμβρίου 2021, στην Αθήνα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:
«Με πολλή χαρά υποδέχθηκα, σήμερα, τον Υπουργό κ. Μπάρτλε, στο πλαίσιο της συζήτησής μας για καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πάντα εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο που παρέχει η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία -εδώ και δέκα χρόνια- συμβάλλει στην πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα αυτοδιοικητικά θέματα. Έχουμε, επίσης, την χαρά να ανακοινώσουμε ότι η επόμενη 10η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα λάβει χώρα στην Αθήνα, μεταξύ 3 και 5 Νοεμβρίου του 2021, μία Συνδιάσκεψη στην οποία -από πλευράς μας- θα φροντίσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, προκειμένου να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο στενά τη συνεργασία μας, υπογράψαμε σήμερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης, προκειμένου να έχουμε μία πιο ισχυρή και θεσμοθετημένη επαφή μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, την ΚΕΔΕ από πλευράς δήμων και την ΕΝΠΕ από πλευράς περιφερειών στην Ελλάδα και τις αντίστοιχες ενώσεις στη Γερμανία. Η συνεργασία αυτή μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στα θέματα, φυσικά, των απαραίτητων υποδομών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα και τη Γερμανία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει με τις πολιτικές της ότι μεγαλώνει, στην πράξη, το αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Το ίδιο κάνουμε και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής απαιτεί συνέργειες με την ευρωπαϊκή οικογένεια και στην αυτοδιοίκηση. Ενισχύουμε την εξωστρέφεια σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».