Πρόταση Ιωκειμίδη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Να αναλάβει η ΕΕΤΑΑ ως ειδικός φορές διαχείρισης την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και να διανείμει στους δήμους με αντικειμενικά κριτήρια τα χρήματα πρότεινε ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη του Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» κ. Ιωακειμίδης. Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από την ΚΕΔΕ.

Ο κ. Ιωακειμίδης αναπτύσσοντας την πρόταση εκτίμησε ότι οι δήμοι θα πάρουν περίπου 2 δις από το Ταμείο Ανάπτυξης καθώς τόσα είναι τα χρήματα των δράσεων που τους αφορούν. Υποστήριξε ότι είναι απολύτως απαραίτητο οι δήμοι να γνωρίζουν ο καθένας ξεχωριστά εκ των προτέρων πόσα χρήματα δικαιούται και να προγραμματίσει έργα που εντάσσονται στις δράσεις του Τ.Α. Αναφέροντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, υποστήριξε ότι η ΕΕΤΑΑ μπορεί να διαχειριστεί αντικειμενικά αυτά τα χρήματα και έτσι ο κάθε δήμος που δεν θα μπορέσει να εντάξει κάποια έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να το κάνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι χρήματα του Τ.Α. θα μεταφερθούν στο Αντώνης Τρίτσης για να καλυφθεί το υπερβάλλον ποσό των αιτήσεων.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου συμφώνησε με την πρόταση αλλά εξέφρασε την επιφύλαξη καθώς όπως είπε το πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη και θα πρέπει η ΚΕΔΕ να δει ποιος τελικά θα το διαχειριστεί και μέσω ποιου θα καταθέσουν οι δήμοι τις προτάσεις τους. Πρότεινε όμως να επιδιωχθεί αμέσως συνάντηση με τους κ. Σκυλακάκη και Ματσούφα του Υπ. Οικονομικών για να γίνει η πρόταση και να συζητηθεί.

Με την πρόταση Ιωακιεμίδη συμφώνησαν και οι επικεφαλής Λυμπέρης και Καλογιάννης ο δεύτερος μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις ΕΥΔΑ καθώς τα χρήματα που πενδύονται σε έργα ύδρευσης αφαιρούνται από το Τρίτσης και χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα γι αυτές.

Τέλος στη συζήτηση παρενέβει και ο τ. Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Μπίρμπας ο οποίος σημείωσε ότι η πρόταση Ιωακειμίδη μορφοποιεί διαχρονική διεκδίκηση της ΚΕΔΕ για την διευθέτηση εσωτερικά των προβλημάτων χρηματοδότησης και της κατανομής και συμπλήρωσε την πρόταση λέγοντας ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διεκδικήσει τα χρήματα που θα καλύψουν τα κενά του Τρίτσης και θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης να μην μειώσουν το πλαφόν που έχει οριστεί σε κάθε δήμο. Επίσης πρότεινε να υπάρξει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγροτική Γεωργική Ανάπτυξη.

Ο Διευθύνον Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπυρίδον που παραβρέθηκε στην συζήτηση δήλωσε ότι για την ΕΕΤΑΑ η πρόταση Ιωακειμίδη αποτελεί μια πρόκληση που μπορεί να την φέρει σε πέρα. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΕΕΤΑΑ έχει κάνει ήδη μια πολύ σοβαρή δουλειά και έχει εντοπίσει τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τους δήμους και πολύ σύντομα θα την παραδώσει στην ΚΕΔΕ.

Την συζήτηση για την πρόταση μπορείτε να την δείτε στο video στις 2 ώρες και 9 λεπτά.