Στο κόκκινο η ρύπανση στην Αθήνα!

Απαράδεκτη η ολιγωρία της κυβέρνησης αναφέρουν σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Πράσινοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα που συνδιάζεται απόλυτα και με τον κάυσωνα καθώς ανεβάζει στο ζενίθ τα αναπνευστικά προβλήματα και τον βαθμό δυσφορίας.

Συγκεκριμένα οι Πράσινοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Στο σύνολο σχεδόν του λεκανοπεδίου η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται στο κόκκινο αλλά κυβέρνηση κρύβει τις υπερβάσεις του ορίου συναγερμού για το όζον και των ορίων ενημέρωσης του κοινού, παρόλο που απαιτούνται άμεσα μέτρα, καταγγέλλουν οι Πράσινοι.
Εν μέσω του καύσωνα και της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, τρία υπουργεία συμμετέχουν στην «εγκληματική» αυτή απόκρυψη των σημερινών συνεχών υπερβάσεων των ορίων ενημέρωσης και συναγερμού για το όζον, στους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπεύθυνα όμως είναι τα υπουργεία: α) Υγείας, β) Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και γ) το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε ένα τουλάχιστον από τα τρία υπουργεία να ενημερώσει σχετικά τους κατοίκους της Αθήνας για τις υπερβάσεις καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασίας της δημόσιας υγείας. Το υπουργείο Υγείας έβγαλε σήμερα ανακοίνωση για τις υπερβάσεις των ορίων για τα μικροσωματίδια PM10, «ξεχνώντας» όμως να αναφερθεί στις υπερβάσεις για το όζον.
Υπερβάσεις του ορίου συναγερμού για τον όζον, της μέσης ωριαίας συγκέντρωσης των 240 μg/m3 για τρεις συνεχόμενες ώρες, σημειώθηκαν στους σταθμούς μέτρησης στους «Θρακομακεδόνες» και στη «Λυκόβρυση» και συγκεκριμένα:
· «Θρακομακεδόνες» στις 15.00: συγκέντρωση 290 μg/m3, στις 16.00: συγκέντρωση 275 μg/m3, στις 16.00: συγκέντρωση 294 μg/m3
· «Λυκόβρυση» στις 15.00: συγκέντρωση 275 μg/m3, στις 16.00: συγκέντρωση 282 μg/m3, στις 17.00: συγκέντρωση 275 μg/m3.
Τα επίσημα στοιχεία δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: http://84.205.254.113/airqualmap/utdmap.html

Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (https://www.who.int/health-topics/air-pollution). Τα δεδομένα αυτά εξηγούν γιατί οι ειδικοί συσχετίζουν από τις αρχές κιόλας της πανδημίας, τις μεγαλύτερες επιδράσεις της σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή ρύπανση. Οι μελέτες συσχετίζουν άμεσα την ανάπτυξη της λοίμωξης που προκαλεί ο covid-19, με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Όπως είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Stephen Andrew Mein, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) στη Βοστώνη, «πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από Covid-19».
Οι Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι, σε περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου συναγερμού για τρεις συνεχόμενες ώρες, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία, το ΥΠΕΝ θα έπρεπε να εκδίδει τα εξής:
• Την προβλεπόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με οδηγίες και συστάσεις για την αποφυγή των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων πληθυσμού και σωματικής άσκησης από τα παιδιά
• Τις προβλεπόμενες συστάσεις του ΥΠΕΝ, για μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των ΜΜΜ, για αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων, για ανεφοδιασμό των οχημάτων με καύσιμο μετά τη δύση του ήλιου, και κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6976448442