Η ενημέρωση του προέδρου στη ΚΕΔΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις

Την καθιερωμένη ενημέρωση προς τους δημάρχους για τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση, έκανε και στο σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για την Κοινωφελή εργασία ενημέρωσε ότι σήμερα ήρθε το έγγραφο για να δηλώσουν οι δήμοι τις ειδικότητες που θέλουν. Θύμισε ότι έχει συμφωνηθεί, ότι αφού δηλωθούν οι ειδικότητες σε πρώτο στάδιο, θα υπάρξει και ένα δεύτερο φιλτράρισμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι δήμοι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στον ΟΑΕΔ, να συμπληρωθούν από τους δήμους με άλλες. Στην προηγούμενη Κοινωφελή από τις 35.000 θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν, καλύφθηκαν οι 26.000.

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο για τις συμβάσεις covid με την οποία δίνεται η δυνατότητα παράτασης και για αυτές που λήγουν μέσα στον Αύγουστο, αλλά για αυτές έληξαν μετά την 1η Ιουνίου. Σημείωσε όμως ότι χρειάζεται λίγο προσοχή η διατύπωση. Οι συμβάσεις παρατείνονται με την συγκεκριμένη τροπολογία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όμως θα υπάρξει και νέα ρύθμιση για παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου αφού όλοι εκτιμούν ότι υπόθεση η πανδημίας δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση σε καλή κατεύθυνση με τον Υπουργό Εσωτερικών καθώς όπως είπε, έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από την ΚΕΔΕ σε σχέση με τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που θέτει κατά προτεραιότητα η ΚΕΔΕ. Έχουν καταγραφεί 900 αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν και ξεχώρισαν αυτές που ανήκουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση για να συζητηθούν και να καταλήξουν το αργότερο μέχρι την Νοέμβριο σε ένα τελικό πλαίσιο που ενταχθεί στον νέο κώδικα, μαζί με την καταστατική θέση των αιρετών.

Για τις εκλογές δαπάνες (θέμα που είχε εισηγηθεί στο προηγούμενο ΔΣ ο Α’ αντιπρόεδρος κ. Λάζαρου Κυρίζογλου) όπως είπε έχουν προκύψει πολλά προβλήματα σε πάρα πολλούς δήμους και για ασήμαντες αφορμές, ακόμη και για προβλήματα του συστήματος υποβολής, πολλοί αιρετοί απειλούνται με εξωπραγματικά πρόστιμα.
Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα υπάρξει συνολική ρύθμιση και για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αλλά και για ένα νέο νομικό πλαίσιο των εκλογικών δαπανών.

Για την πλατφόρμα τετραγωνικών ανέφερε ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση από πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν και με την αλλαγή των αντικειμενικών. Συζητήθηκε το θέμα με το Υπουργείο και συμφωνήθηκε να υπάρξει τον Σεπτέμβριο νέα ρύθμιση ώστε να η πλατφόρμα να ξακανανοίξει, αλλά με ελαφρύνσεις ποσοστών στα πρόστιμα.

Για την Κινητικότητα ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά καθώς η ΚΕΔΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει το Υπουργείο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί σύμφωνη γνώμη του δημάρχου τουλάχιστον και για τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες. Την στιγμή όπως είπε χαρακτηριστικά, που βλέπουμε να αποστελεχώνονται και να αδειάζουν οι υπηρεσίες και την ίδια ώρα οι δήμοι καλούντια να στήσουν και τμήματα εσωτερικών ελέγχων.

Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σημείωσε ότι υπήρξε μια αστοχία με την δόση του Ιουλίου που παρακρατήθηκε, αλλά στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο μπαίνει διάταξη και για τους πέντε μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο) έτσι ώστε να μην παρακρατηθούν οι δόσεις των τοκοχρεολυσίων των δήμων.

Ενημέρωσε ότι λύθηκε με ΚΥΑ και το θέμα των αντιδημάρχων αγροτών που προσμετρούνται οι αμοιβές τους στο εισόδημά τους και τους παρακρατούσαν τους φόρους.

Για το σημαντικό νομοσχέδιο για τα Ζώα συντροφιάς που αφορά τους Δήμους, ενημέρωσε ότι θα μπει στην Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου.

Για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα δώσει έμφαση στο θέμα των αρμοδιοτήτων, ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται κανονικά για τον επόμενο Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη με την ελπίδα βέβαια να μην υπάρξουν ανατροπές λόγω Covid.

Τέλος για τις Σχολικές καθαρίστριες ενημέρωσε ότι οι δήμοι είναι αναστατωμένοι και έχει ξεκινήσει πολύ μεγάλη κουβέντα από την Παρασκευή που βγήκε η ΠΥΣ. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι φέτος το Υπ. Εσωτερικών έχει 85.000.000 ευρώ που δεν φτάνουν. Φέτος είπε έγινε προσπάθεια να δοθούν τα χρήματα με πιο ακριβοδίκαιο τρόπο για αυτό και οι δήμοι κλήθηκαν να δηλώσουν τα τετραγωνικά αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων τον Ιούνιο.
Το ζήτημα είναι είπε, ότι δεν φτάνουν αυτά τα 85.000.000 και ότι το προσωπικό που έχουν ανάγκη οι δήμοι είναι πολύ περισσότερο. Επεσήμανε ότι οι δήμοι δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν το κενό και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σχολεία χωρίς καθαρίστριες.
Θύμισε βέβαια ότι με το παλιό σύστημα απαιτούνταν 60 εκ, σήμερα όμως που το σύστημα βελτιώθηκε, απαιτούνται πολύ περισσότερα.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι υπάρχουν δήμοι που δεν θα κινήσουν διαδικασία προσλήψεων και άλλοι που θα κινήσουν την διαδικασία μόνο για το ποσό που καλύπτεται. Είπε ακόμη ότι τις ημέρες που απομένουν θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να βρει τα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν και αυτό θα διεκδικήσει η ΚΕΔΕ άμεσα.