Θέμα στην ΚΕΔΕ η αδρανοποίηση της ΠΕΤΑ

Ένα πολύ σημαντικό θέμα έθεσε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο κ. Γιάννης Τσιάμης καθώς σήμερα υποτίθεται ότι η ΚΕΔΕ διαθέτει ή είναι μεγαλομέτοχος τριών επιστημονικών και τεχνικών εργαλείων για την υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης ΕΕΤΑΑ, ΠΕΤΑ και ΙΤΑ και εντούτοις οι δήμοι παρουσιάζονται σήμερα ακάλυπτοι και αδύναμοι μπροστά σε μια απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη.
Ο κ. Τσιάμης έβαλε το θέμα του ρόλου που πρέπει να αναλάβει η ΠΕΤΑ «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη» Α,
.Ε. καθώς στο παρελθόν η Εταιρεία αυτή, έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τεχνική υποστήριξη των δήμων όπως αυτή της αναβάθμισης του Ηλεκτροφωτισμού σε LED και στα Ενεργειακά, καθώς αρκετοί δήμοι συνεργάστηκαν μαζί της και κατόρθωσαν να φέρουν σε πέρας μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη επιχείρηση στην συνέχεια όμως και ειδικά στις ημέρες της Υπουργίας Θεοδωρικάκου η Εταιρεία μπήκε στο ψυγείο.
Ο κ. Τσιάμης δεσμεύτηκε τον Σεπτέμβριο να φέρει στο ΔΣ πρόταση αξιοποίησης και σημείωσε ότι αφού δεν βγαίνει από τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει αντικείμενο και να γίνει αμιγώς εταιρεία Μηχανισμού Υποστήριξης των ΟΤΑ με έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και για νομικά θέματα και για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Εκεί δηλαδή που υπάρχει εντονότατο πρόβλημα.

Να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή που η ΠΕΤΑ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο, χρηματοδοτείται με 600.000 ετησίως από την ΚΕΔΕ. Αρκει κάποιος να μπει στο site της ΠΕΤΑ και να διαπιστώσει ότι η τελευταία δημοσίευση έγινε στις 2 Αυγούστου 2017.
Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. είναι η Αναπτυξιακή εταιρεία της Αυτοδιοίκησης που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών, μελετητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο την τοπική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε το 1990 από φορείς της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα οι κύριοι μέτοχοί της είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Μέτοχοι είναι επίσης Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Δημοτικές Επιχειρήσεις και Δήμοι από όλη την Ελλάδα.

Την πρόταση επισήμανση του κ. Τσιάμη υποστήριξαν και ο κ. Μουράτογλου και ο κ. Μπίρμπας που επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η επικαιροποίηση και αποσαφήνιση των ρόλων των εργαλείων της ΚΕΔΕ για την υποστήριξη των Δήμων καθώς δαπανώνται χρήματα με πολύ μικρό αποτέλεσμα.

Και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου συμφώνησε με τον κ. Τσιάμη και θα αναμένει και αυτός την σχετική πρόταση – εισήγηση.