Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Σειρά μέτρων για υποχρεωτικά διαγνωστικά test Covid από 13/9/2021 έως 31/3/2022 για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Προκαταβολικά ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο τής από 1ης Σεπτεμβρίου αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστει τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πσιτοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.
Από κει και πέρα, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Για τους μαθητές προβλέπονται εκ νέου 2 self tests / εβδομάδα, που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Οι φοιτητές υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των εκαπιδευτικών Ιδρυμάτων.
Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι οι ενήλικες και οι ανήλικοι 12-17 ετών.
Οι ανήλικοι 5-12 ετών κάνουν self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.
Από 13 Σεπτεμβρίου όλες οι δημόσιες δομές διάγνωσης Covid θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, παρά μόνο σε ιδιωτικές δομές, με δαπάνη τους.
Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξήγησε πως και για αυτούς θα θεσμοθετηθούν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα στόχο έχουν «να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις, καθώς και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας».
«Έχουμε εδώ και 8 μήνες διαθέσιμα εμβόλια, έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τοίχος ανοσίας που χτίζουμε ή έξω από αυτό; παίζοουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό;» διερωτήθηκε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι συντριπτικά: πάνω από το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο υπουργός.
Χάρη στα εμβόλια, δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε χώρους κατά προτεραιότητας νοσηλείας βαριά ασθενών Covid. Νοσούν και άλλοι ασθενείς, που έχουν δικαίωμα σε σωστή περίθλαψη, επισήμανε.