Διαμαρτυρία δήμου Βύρωνα για την κατάργηση των Προγραμμάτων “Άθλησης για όλους”

Πλήγμα για τους Δήμους η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους από την Γ.Γ.Α. αναφέρει σε ανακοίνωση διαμαρτυρία του ο Δήμος Βύρωνα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
Στις 13/08/2021 με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης (αριθ. πρωτ. 388930) γνωστοποίησε σε όλους του Δήμους ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22 στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού στη χώρας μας.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους δεν αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αλλά την κατάργηση τους για την ερχόμενη περίοδο. Πρακτικά, λοιπόν η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι:
• Οι πολίτες (όλων των ηλικιών) δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημοτικά προγράμματα άθλησης, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια.
• Θα μείνουν άνεργοι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε στη διάρκεια της θητεία του σημερινού υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη (ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020). Επομένως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου, ανακοινώνεται στους Δήμους ότι πρέπει ουσιαστικά να διακόψουν τα Προγράμματα Μαζικού αθλητισμού.

«Η διακοπή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους τους Δήμους», δήλωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο που η ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση είναι μια ανάγκη που όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται, αντί βοήθειας λαμβάνουμε κατάργηση επιτυχημένων προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί, μέσω των προγραμμάτων των Δήμων. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο. Καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, η οποία τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».