Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τόσο οι ίδιες οι μητέρες που αιτούνται για voucher για ΚΔΑΠ όσο και οι Δήμοι και το προσωπικό των Δημοτικών ΚΔΑΠ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ακόμα πρωτοφανή κατάσταση. Μητέρες πολύτεκνες, μητέρες μονογονείς, οικογένειες με δύο γονείς ανέργους και πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ υψηλή μοριοδότηση έμειναν εκτός προγράμματος επειδή “εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης”. Την ίδια στιγμή μητέρες με πολύ λιγότερα μόρια, ακόμα και στην ίδια Περιφέρεια κατοικίας, έλαβαν voucher με πολύ λιγότερα μόρια γιατί είχαν την “τύχη” τα εισοδήματά τους να είναι κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας. Έτσι, οι μητέρες είδαν συνυποψήφιές τους με 140 μόρια να λαμβάνουν voucher, ενώ οι ίδιες με 180 και 192 μόρια να μένουν εκτός voucher για ΚΔΑΠ. Την ίδια στιγμή οι Δημοτικές αρχές είδαν να επιδεινώνεται η περσινή κατρακύλα και να καλύπτονται με voucher ακόμα λιγότερες θέσεις από πέρσι με την κάλυψη να φτάνει οριακά το 30% της μέγιστης δυναμικότητας κάθε Δομής. Γεγονός, που προκαλεί και τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα στους Δήμους για την οικονομική βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ και τη διασφάλιση των ανανεώσεων των συμβάσεων του προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο την 1η του Σεπτέμβρη.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν τόσο τις μητέρες που αδικήθηκαν όσο και τις ίδιες τις Δομές, προβλέποντας έκτακτη χρηματοδότηση (όπως αποφασίστηκε και πέρσι) για να μπορέσουν οι μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ και η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς εμπόδια και άδικους αποκλεισμούς μητέρων και παιδιών.

Δεκάδες χιλιάδες μητέρες πανελλαδικά, αλλά και σύσσωμος ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ περιμένουν από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί ΑΜΕΣΑ και να ανακοινωθεί η χρηματοδοτική στήριξη για να μπορέσουν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα και οι ανανεώσεις των συμβάσεων του συνόλου του προσωπικού των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά.