Συγκέντρωση φοιτητών και μαθητών αύριο στα Προπύλαια

Mαθητές και μαθήτριες με αποφάσεις από διάφορα σχολεία της χώρας και φοιτητές/τριες μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους καλούν αύριο 3/9 σε κινητοποίηση στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για την πρώτη εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, και μετά από τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει αυτή στην εκπαιδευτική κοινότητα με τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια και την συνταρακτική μείωση των εισακτέων σε δεκάδες σχολές προδιαγράφοντας όπως αναφέρουν ένα δυσοίωνο μέλλον και αβεβαιότητα για την επιβίωση των σχολών αυτών.

Είναι σημαντικό λένε να ακουστεί δυνατά η φωνή και των μαθητών/τριών που μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο παίρνουν αποφάσεις και κινητοποιούνται για το μέλλον τους αλλά και των φοιτητών/τριών που με αποφάσεις των οργάνων τους στέκονται στο πλάι των μαθητών/τριών!

Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές/τριες αναφέρουν:
Σχολεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 3/9 στις 12:00 από τα Προπύλαια ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής!

Ύστερα από την ανακοίνωση των βάσεων και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ΕΒΕ (40.000 αποκλεισθέντες, 20.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ, 16 τμήματα με 0 εισακτέους) αποτελεί αναγκαιότητα για το μέλλον και την προοπτική τόσων χιλιάδων μαθητών η άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ενδεικτικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

“Σχεδόν 40.000 μαθητές έμειναν εκτός σχολών, ενώ ταυτόχρονα λόγω της ΕΒΕ, δεν μπορούσαν να συμπληρωθούν οι δοθείσες από το Υπουργείο θέσεις για την κάθε σχολή, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να υπολογίζονται περίπου στις 20.000! Περιπτώσεις μαθητών που κυριολεκτικά αρίστευσαν δεν πέρασαν σε καμία σχολή (πχ υποψήφιος με 21.000 μόρια εκτός αρχιτεκτονικής σχολής)”

“Θα βάλουμε φρένο στα πλάνα της κυβέρνησης! Ληστέψανε τα όνειρα των μαθητών σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, λόγω της επέλασης της πανδημίας.”

Παράλληλα αποφάσεις σχολείων αναφέρουν:

“Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μεγάλο αποκλεισμό υποψηφίων καθώς 40.000 μαθητές έμειναν εκτός πανεπιστημίων. Πολλές σχολές θα ανοίξουν με πολύ λίγους έως και μηδέν εισακτέους (πχ. Αρχιτεκτονική Ξάνθης ΔΠΘ, Πολιτικό Μηχανικό ΔΙΠΑΕ)”

“Σαν να μην έφταναν αυτά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει από του χρόνου, πέρα από την ΕΒΕ, την δήλωση δύο μηχανογραφικών και τους ξεχωριστούς συντελεστές στα μαθήματα που θα επιλέγει το κάθε τμήμα και που θα αυξήσουν τον αριθμό μαθητών που θα μείνουν εκτός σχολών”

“ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ!”

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/9 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ