Οργάνωση και χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με θέμα «Οργάνωση και χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2022» όπου αναφέρει τα εξής:

Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ παράλληλα επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην τοπική οικονομία στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών έγκειται στη μείωση του πληθυσμού τους μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους, καθώς και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. Λαμβάνοντας υπόψη και την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας τα τελευταία έτη καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων λοιμογόνων (π.χ. Zika, Chikungunya, ιό Δάγκειου πυρετού, κ.α.) μέσω κουνουπιών, καθίσταται επιτακτική η οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών. Κατά τον σχεδίασμά των προγραμμάτων αυτών, τον προϋπολογισμό της δαπάνης, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη συμβασιοποίηση των σχετικών έργων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σχετ. 1 εγκύκλιος και ιδιαιτέρως τα κάτωθι:


■ Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την συνδυαστική εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει έγκαιρα. Έμφαση δίνεται σε δράσεις περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προνυμφοκτονίας, οι οποίες έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών. Επίσης σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη διενέργεια εντομολογικής επιτήρησης, συστηματικά και εκτάκτως, με επαρκή γεωγραφική και χρονική κατανομή. Η τήρηση βάσης εντομολογικών δεδομένων συνεισφέρει καθοριστικά στην εκτίμηση κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, στον ορθό σχεδίασμά, στην υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων, ενώ αποτελεί και προϋπόθεση για την παραχώρηση άδειας κατ’ εξαίρεσης εφαρμογής μεθόδων ακμαιοκτονίας.
■ Καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης των αναδοχών εταιρειών των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αδιάλειπτη εφαρμογή των προγραμμάτων, προτείνεται τα προγράμματα να έχουν χρονική διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, κατά προτίμηση τριετίας. Παράλληλα, με δεδομένες τις συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών, εντομολογικών, κλιματολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που αφορούν στην υλοποίηση των έργων, τα προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουν ευελιξία και δυνατότητα αναθεώρησης, προκειμένου να προσαρμόζονται στα δεδομένα και στις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να ανακύψουν.
■ Επιπλέον, η αξιολόγηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών είναι προϋπόθεση για την καλύτερη απόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων. Για το λόγο αυτό συστήνεται η αξιολόγηση της εφαρμογής των προγραμμάτων να αναλαμβάνεται από εξωτερικό φορέα (ανεξάρτητο των φορέων προκήρυξης και υλοποίησης του έργου) και κατ’ επέκταση ο διαχωρισμός της από το συνολικό έργο, με την πρόβλεψη ειδικής πίστωσης και ξεχωριστής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την έγκαιρη εξασφάλιση των πιστώσεων στο πλαίσιο κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού σας για την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς και την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης και ανάθεσης των σχετικών έργων.

ΣΧΕΤ.: 1.Η υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 13110/01-03-2021 Εγκύκλιος «Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2021» (ΑΔΑ: ΩΟΚ3465ΦΥΟ-Δ25)
2.Η υπ’ αριθμ. πρωτ. ΓΙα/Γ.Π.65587/27-08-2015 Απόφαση του Υπουργού Υγείας «Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» (ΑΔΑ: 6ΞΡΗ465ΦΥΟ-3ΡΑ)