Η λαϊκή έκφραση «Ολο μέλι – μέλι και τηγανίτα τίποτα» ταιριάζει απόλυτα στο νόημα των διαπαραταξιακών τοποθετήσεων των αιρετών στο ΔΣ της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Από τον Α’ Αντοπρόεδρο κ. Κυρίζογλου, τον Β’ κ. Κάρναβο τον γραμματέα κ. Καφαντάρη μέχρι τους κ. Λυμπέρη, Μπίρμπα, Σακούτη και Τσιάμη όλοι άσκησαν άλλος πιο έμμεσα, άλλος με πιο σκληρή γλώσσα έντονη κριτική, για την ασυνέπεια της Κυβέρνησης απέναντι στις υποσχέσεις που έδωσε στην Αυτοδιοίκηση και για την τεράστια αργοπορία νομοθέτησης και εκτέλεσης των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων.
Ταυτόχρονα όλοι εξέφρασαν την βούληση το συνέδριο που θα γίνει στις 14-16 Οκτωβρίου και πάλι στην Θεσσαλονίκη να είναι η απαρχή μιας νέας τεκμηριωμένης αλλά και διεκδικητικής φάσης για την Αυτοδιοίκηση, αφού προηγηθούν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών για να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων από ένα συγκεντρωτικό και συντηρητικό κράτος, και ταυτόχρονα στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που προχωράει όπως είπε απροειδοποίητα και χωρίς καμία συζήτηση σε μειώσεις προσωπικού, διακοπές προγραμμάτων και περικοπές χρηματοδοτήσεων. Επίσης έβαλε και το σοβαρότατο θέμα των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου με μειώσεις χρηματοδοτήσεων και δαπανών για την Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κυρίζογλου έβαλε θέμα αναβολής που πρέπει να πάρει η διαχείριση των απορριμάτων ως προς την επιβολή του τέλους των 20 ευρώ ανά τόνο, αφού όπως είπε δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας.
Έβαλε επίσης τα θέματα των μειώσεων και της αδικίας που παρατηρείται στην κατανομή της «Κοινωφελούς» μεταξύ των δήμων, τις καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα τις πλασματικές οφειλές των δήμων και το θέμα των μέτρων για κλείσιμο με τα κρούσματα των Παιδικών Σταθμών και ζήτησε να ισχύουν τα μέτρα που θα ισχύσουν και στα Δημοτικά.
Ο Β’ Αντιπροεδρος και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτίσει Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ολοκλήρωση των θεσμικών θεμάτων κώδικα, καταστατική θέση αιρετών κλπ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το συνέδριο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Είπε ακόμη ότι μπήκαν οι δόσεις των απωλειών του covid, αλλά δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων.
Ο Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρης είπε ότι το συνέδριο του Οκτωβρίου μπορεί να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για την ΚΕΔΕ και να μπει σε νέα εποχή μετά τα 2 χρόνια που κλείνουν, καθώς ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που καίνε και οι Επιτροπές και οι Υπηρεσίες της ΚΕΔΕ να δώσουν απαντήσεις για τον Κώδικα τις αρμοδιότητες, την καταστατική θέση των αιρετών κλπ.
Ο κ. Καφαντάρης είπε ότι σε σχέση με τους ΚΑΠ πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα με τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης της ΕΕΤΑΑ και με τα νέα δεδομένα καθώς αυτό είναι απαίτηση όλων των δήμων.
Σημείωσε ακόμη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ξεκινήσει και χρειάζεται μια καλή δουλειά για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης από πλευρά της κυβέρνησης και σημείωσε ότι υποσχέσεις υπάρχουν αρκετές και πρέπει άμεσα να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό
Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης Δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» είπε ότι δεν μπορεί να είναι ούτε αρεστός ούτε συγκαταβατικός στον λόγο του, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ότι από όλες τις υποσχέσεις δεν θα γινόταν τίποτα ούτε με τον κώδικα, ούτε με την μεταρρύθμιση και για μια φορά ακόμη οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα γίνουν οι αναλώσιμοι αυτού του κράτους.
Ο κ. Λυμπέρης επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που το χαρακτήρισε κωμωδία και φάρσα, καθώς όπως είπε είναι και αυτός μέλος της Επιτροπής.
Τέλος ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της κυβέρνησης που αγνοεί την Αυτοδιοίκηση και απλώς όπως είπε «παίρνουμε φιρμάνια για τον αθλητισμό τις προσλήψεις κλπ».
Ο κ. Μπίρμπας τ. Δήμαρχος Αιγάλεω είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει στην αυτοδιοίκηση μια κατ’ οικονομία δημοκρατία, ιδιωτικοποιήσεις και αυταρχισμό.
Ποτέ δεν είχε η Αυτοδιοίκηση, είπε, τέτοια αντιμετώπιση για τα οικονομικά της και βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.
Ο κ. Μπίρμπας υποστήριξε ότι οι συνεχείς μειώσεις των προσλήψεων έχουν στρατηγικό στόχο την ιδιωτικοποίηση και ότι υπάρχει θεσμικός εμπαιγμός καθώς οι αιρετοί ακούνε πολλά λόγια και υποσχέσεις αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.
Ο Πρωθυπουργός, είπε, είχε υποσχεθεί να συζητάμε τα νομοσχέδια, να συζητήσουμε τον κώδικα και την μεταρρύθμιση αλλά όλα ήταν ένα παραμύθι.
Υπάρχει τεράστιο οικονομικά πρόβλημα είπε, από το Ταμείο Ανάκαμψης και «από τα 6,5 που ζητήσαμε δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε». Το Συνέδριο, είπε, μπορεί να είναι η απαρχή μιας διεκδικητικής πορείας στα πράγματα που μας ενώνουν.
Με την σειρά του ο κ. Σακούης από την παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» τόνισε ότι στο συνέδριο πρέπει να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Τι θα κάνει με τους ΚΑΠ και τα 23 δις παρακρατηθέντων, με το μόνιμο προσωπικό με τους συμβασιούχους που μειώνονται και τελικά τι αυτοδιοίκηση θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Είπε τέλος ότι το συνέδριο πρέπει να είναι η αρχή της διεκδίκησης.
Τέλος ο κ. Τσιάμης Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού τόνισε ότι πρέπει γρήγορα να καθοριστεί η ατζέντα του συνεδρίου και να δουλέψουν οι ομάδες εργασίας και ότι πρέπει να εξασφαλιστούν χρονοδιαγράμματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και για τις αρμοδιότητες και για τον κώδικα. Ο κ. Τσιάμης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νομοσχέδια σκούπα.
Τέλος ο κ. Τσιάμης αναφέρθηκε στο θέμα του πλαφόν στο «Αντώνης Τρίτσης» όπου όπως είπε δεν είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες όπως και στο θέμα του πρωτοκόλλου που όπως φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στη παραλαβή από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σχετικό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ
Δείτε και το video του Συμβουλίου