Με τεχνικό σύμβουλο και νέα ΚΥΑ το Αντώνης Τρίτσης

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου στο χθεσινό ΔΣ αλλά και πληροφορίες του myota.gr την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει και πάλι μετά από ένα μήνα, η Επιτροπή Αξιολόγησης του «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να προετοιμαστεί μια νέα ΚΥΑ η οποία ουσιαστικά θα σπάει τα ημερολογιακή σειρά των πρωτοκόλλων.
Η νέα ΚΥΑ θα δίνει προτεραιότητα στις πυρόπληκτες περιοχές εν αναμονή και της πρόσκλησης ΑΤ – 13 η οποία και αυτή θα κατατεθεί εκτός πλαφόν.
Επίσης η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει ως πρώτη φάση την αξιολόγηση του 50% των προτάσεων προκειμένου να αξιολογηθούν και προτάσεις των 50-60 δήμων που δεν έχουν καταθέσει ακόμη. Ο αριθμός βέβαια αμφισβητείται καθώς η διαχειριστική αρχή τηλεφώνησε σε δήμους που έχουν καταθέσει προτάσεις, αλλά όπως φαίνεται λόγω γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού δεν καταχωρήθηκαν.
Εντωμεταξύ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδια της διαχειριστικής αρχής η διαδικασία βρίσκεται πολύ πίσω, καθώς έχει αξιολογηθεί μέχρι σήμερα μόνο το 15% των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Για άλλες προσκλήσεις η αξιολόγηση βρίσκεται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τον Ιανουάριο και για άλλες τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Γι αυτόν τον λόγο η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προγραμματίζει την ανάθεση των αξιολογήσεων μέσα στον Οκτώβριο και σε τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να δουλέψει παράλληλα με τις υπηρεσίες της διαχειριστικής αρχής και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Το πρόβλημα πάντως που αντιμετωπίζει η Επιτροπή είναι η προτεραιοποίηση. Πρώτον όπως σημείωσε και ο κ. Τσιάμης στο προηγούμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ διότι δεν προβλέπεται προτεραιοποίηση σε προσκλήσεις που περιλαμβάνουν υποέργα και άρα υπάρχει ο κίνδυνος να κοπεί όλη πρόταση συνολικά, δεύτερον διότι αρκετοί δήμοι που δεν έχουν περάσει το πλαφόν δεν έκαναν προτεραιοποίηση και τρίτον διότι αν οι δήμαρχοι γνώριζαν ότι τελικά θα αξιολογηθεί το 50% θα έβαζαν άλλες προτεραιότητες.

Εντωμεταξύ είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα βοηθηθούν οι δήμοι που αδυνατούν να καταρτίσουν προτάσεις αφού και η διαδικασία της ΕΕΤΑΑ σέρνεται. Η ΕΕΤΑΑ όπως ανακοινώθηκε θα προσλάβει μόνο 15 μηχανικούς προς το παρόν και αυτούς θα πρέπει να τους εκπαιδεύσει πρώτα. Οι δήμοι όμως που έχουν ανάγκη υποστήριξης υπερβαίνουν κατά πολύ τους 15 και οι απαιτήσεις ίσως και τους 50 που τελικά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Θέμα προβλέπεται να παρουσιαστεί και με το την προτεραιότητα των πυρόπληκτων περιοχών καθώς αυτές κινδυνεύουν τελικά να τους εγκριθούν τελικά έργα από την ΑΤ-8 και την ΑΤ-13 που θα αφορούν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά που δεν ήταν στους αναπτυξιακούς προγραμματισμούς τους και εντέλει απλά να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές του καλοκαιριού χωρίς ουσιαστικά να αξιοποιήσουν το αναπτυξιακό κομμάτι του «Αντώνης Τρίτσης»

Σε κάθε περίπτωση πάντως κερδισμένοι τελικά θα βγουν οι δήμοι που κατέθεσαν πρώτοι τις προτάσεις τους αφού οι περισσότεροι από αυτούς κατόρθωσαν ήδη να εντάξουν και έργα εκτός πλαφόν.