3.000 πόλεις από όλη της Ευρώπη στο #mobilityweek

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Βέλγιο, 16 Σεπτεμβρίου 2021 – Το EUROPEANMOBILITYWEEK, η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση καθαρών και βιώσιμων αστικών μεταφορών, ξεκινάει από τις πόλεις όλης της Ευρώπη από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Περίπου 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις από περίπου 50 χώρες θα συμμετάσχουν διοργανώνοντας εκδηλώσεις με θέμα «Ασφαλείς και υγιείς με βιώσιμη κινητικότητα» δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να διερευνήσουν το ρόλο της κινητικότητας στην καθημερινή τους ζωή πειραματιζόμενοι με καθαρά μέσα μεταφοράς. Είναι σημαντικό ότι η καμπάνια υποστηρίζει τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών ως μια ασφαλή, αποτελεσματική, προσιτή και χαμηλής εκπομπής ρύπων, κινητικότητας για όλους.

Το EUROPEANMOBILITYWEEK κορυφώνεται στη δημοφιλή ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, όπου οι δρόμοι είναι κλειστοί για την μηχανοκίνητη κυκλοφορία και ανοιχτοί για τους ανθρώπους.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια ιδιαίτερη αφορμή για την καμπάνια καθώς γιορτάζει τα 20 χρόνια της. Σε αναγνώριση αυτού του ορόσημου, το EUROPEANMOBILITYWEEK εγκαινιάζει ένα εικονικό μουσείο, το οποίο θα αναδεικνύει την ιστορία της καμπάνιας, τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει και τους δεσμούς της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Το μουσείο θα επισημάνει επίσης προσωπικές ιστορίες αλλαγής συμπεριφοράς, απεικονίζοντας πώς το EUROPEANMOBILITYWEEK ενέπνευσε κατοίκους από όλη την Ευρώπη να προσαρμόσουν τις κινητικές τους συνήθειες προς όφελος της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών.

Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Adina Vălean δήλωσε: «Ένα καθαρό, έξυπνο και ανθεκτικό σύστημα μεταφορών είναι ο πυρήνας των οικονομιών μας με κεντρικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην 20ή επέτειο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, είμαι περήφανη για τις 3.000 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν που έδειξαν πόσο οι ασφαλείς και βιώσιμες επιλογές μεταφορών, βοηθούν τις κοινότητές μας να παραμείνουν συνδεδεμένες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη

Το EUROPEANMOBILITYWEEK παρέχει μια ευκαιρία στις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη (και πέρα από αυτήν) να καλέσουν τους κατοίκους να δοκιμάσουν τις ενεργές επιλογές κινητικότητας και να ανακαλύψουν το όφελος των βιώσιμων μορφών μεταφοράς.

Φέτος, η Χάγη (Ολλανδία) θα συλλέξει και θα επισκευάσει παλιά και εγκαταλελειμμένα ποδήλατα που βρέθηκαν στην πόλη και θα τα δωρίσει σε άτομα που δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν τα δικά τους.
Το Trelleborg (Σουηδία) θα γιορτάσει το EUROPEANMOBILITYWEEK οργανώνοντας μια έκθεση για ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα και ηλεκτρικά ποδήλατα.
Στη Βρέμη (Γερμανία), η πόλη θα μετατρέψει αρκετούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων σε περιοχές – πάρκα, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να συναντηθούν για να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν αθλήματα ή να συζητήσουν την αστική κινητικότητα. Η πόλη θα οργανώσει επίσης μια νυχτερινή βόλτα κινηματογράφου, όπου μια κινηματογραφική οθόνη θα μεταφέρεται στην πόλη με φορτηγό ποδήλατο, σταματώντας σε διαφορετικές τοποθεσίες για την προβολή ταινιών που αναδεικνύουν το φετινό θέμα: «Ασφαλείς και υγιείς με βιώσιμη κινητικότητα».
Το Râmnicu Vâlcea (Ρουμανία) θα διοργανώσει εργαστήρια κλιματικής αλλαγής με μαθητές ηλικίας 16-17 ετών και θα οργανώσει εκστρατείες για παιδιά σχολικής ηλικίας 6-10 ετών, για να τα ενθαρρύνει να μετακινούνται στο σχολείο με βιώσιμους τρόπους.
Το Αλικάντε (Ισπανία) θα δημιουργήσει σταθμούς επισκευής ποδηλάτων σε όλη την πόλη και θα οργανώσει διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση της ασφαλούς ποδηλασίας.

Στην σελίδα του EUROPEANMOBILITYWEEK μπορούν όλοι οι πολίτες να δουν τι κάνει η πόλη τους, αλλά και όλες οι πόλεις της Ευρώπης για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Δείτε εδώ και το Οδηγό καλών πρακτικών