Τι κάνουν οι δήμοι για να προωθήσουν την Βιώσιμη Κινητικότητα

Με σκοπό να προωθήσει την Βιώσιμη Κινητικότητας στις πόλεις που αποτελεί και την μόνη βιώσιμη λύση για αυτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του European Mobility Week (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας) ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να δοκιμάσουν ενναλακτικούς τρόπους μετακίνησης των πολιτών τους και να τους ενθαρρύνουν και αυτοί με τη σειρά τους, να τους κάνουν συνήθεια και να τους βάλουν στην καθημερινότητας τους.
89 πόλεις από την Ελλάδα και 2.824 πόλεις από όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, συμμετέχουν φέτος από τις 16 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Διοργάνωση.
Ο μεγάλος προβληματισμός που υπάρχει σε όλες τις δημοτικές αρχές είναι το τι πρωτότυπο και ελκυστικό μπορούν να κάνουν για τους πολίτες τους έτσι ώστε να αφήσουν μια αίσθηση επιθυμίας να χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης αφήνοντας το Ι.Χ. στο σπίτι.

Το myota.gr όπως και πέρσι σε ανάλογο άρθρο καταγράφει τις πρωτοβουλίες των ελληνικών δήμων ως καλές πρακτικές.

Άλλες πόλεις διοργανώνουν καθημερινά καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πλειάδα εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης και της υπαίθρου και για διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και άλλες περιορίζονται στην 22η Σεπτέμβρη που αποτελεί και την κορύφωση της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ως Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

Οι δήμοι λοιπόν το συνηθέστερο, διοργανώνουν ποδηλατοδρομίες κλείνοντας κυκλικές διαδρομές ή από ένα σημείο σε ένα άλλο. Πολλοί δήμοι το συνδυάζουν και με ξενάγηση είτε στα μνημεία της πόλεις, είτε σε παλιές γραφικές γειτονιές, είτε ακόμη και σε ιστορικά σπίτια όπου έζησαν γνωστοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.
Πολλές διαδρομές φεύγουν και εκτός πόλης, ανεβαίνουν στα βουνά ακολουθούν ποτάμια και μπαίνουν στην κυριολεξία μέσα στην φύση αναδεικνύονται και τον ποδηλατικό τουρισμό.

Η κυκλοφοριακή αγωγή βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα των διοργανώσεων συνήθως σε μεγάλες κατάλληλες πλατείες ή για όποιους δήμους που τα διαθέτουν σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις πολλές φορές συνδυάζονται και με επιδείξεις δεξιοτεχνίας από αθλητές κυρίως αλλά και με παρουσιάσεις μέσα στα σχολεία ή ακόμη και με βιντεάκια στις ιστοσελίδες του δήμου.

Το σύνθημα «μαθαίνω να ποδήλατο» παίζει επίσης πολύ συχνά και τις περισσότερες φορές το αναλαμβάνουν ποδηλατικοί σύλλογοι.

Οι επισκευές των ποδηλάτων είναι μια πολύ καλή πρακτική καθώς δίνει την ευκαιρία σε πολλούς πολίτες που έχουν αραχνιασμένα ποδήλατα στις αποθήκες να τα βγάλουν και τα επισκευάσουν ειδικά συνεργεία που βρίσκονται σε κάποια πλατεία με πλήρη εξοπλισμό. Πολλοί δήμοι το προχωράνε και διοργανώνουν και μαθήματα επισκευής ποδηλάτων τύπου μάθε να το συντηρείς και να το φτιάχνεις μόνος σου.

Φέτος για πρώτη φορά στους περισσότερους δήμους παίζει και η ηλεκτροκίνηση όπου συνήθως μαγαζιά που τα εμπορεύονται, είτε τα επιδεικνύουν εξηγώντας την ειδική χρήση τους και τις δυνατότητες τους, είτε τα νοικιάζουν για μια βόλτα.
Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η επίδειξη ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. που διοργανώνουν φέτος κάποιοι δήμοι, δεν είναι σωστή επιλογή καθώς δεν αποτελούν μέρος της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Άλλη μια διοργάνωση πολύ δημοφιλής είναι η θεατρικές παραστάσεις και ειδικά το θεατρικό παιχνίδι με θέμα το ποδήλατο, τα ΜΜΕ και την Βιώσιμη Κινητικότητα. Απευθύνονται σε παιδιά αλλά και στους γονείς τους που τα συνοδεύουν και σκοπό έχουν να παρακινήσουν κυρίως την έλευση στο σχολείο με εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

Πολλοί δήμοι διοργανώνουν εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και λογοτεχνίας με το θέμα σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς και στα Σχολεία της πόλης. Η άσκηση πολλές φορές γίνεται και υπό μορφή event σε κάποια κεντρική πλατεία.

Οι δήμοι διοργανώνουν και διαγωνισμούς που συνήθως τους προετοιμάζουν πολύ πριν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα με κληρώσεις ποδηλάτων και εξοπλισμού. Οι διαγωνισμοί γίνονται σε ζωγραφική λογοτεχνία παιχνίδια αλλά τώρα τελευταία βλέπουμε πολύ να παίζει ο διαγωνισμός φωτογραφίας και selfie όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να αναρτήσουν στα Social Media με hashtag τους δήμου και του mobilityweek.

Άλλο ένα event με μεγάλη απήχηση είναι το φρεσκάρισμα των διαβάσεων. Και σε πολύχρωμη μορφή έξω από Παιδικές Χαρές και Σχολεία με την συμμετοχή των ίδιων των παιδιών που τις χρησιμοποιούν.

Στο παιχνίδι έχουν μπει σε αρκετούς δήμους και οι δημοτικές βιβλιοθήκες με αφηγήσεις παραμυθιών που υπάρχουν και βιβλιοπαρουσιάσεις. Τώρα πια έχουμε πολλά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα την Βιώσιμη Κινητικότητα και το ποδήλατο.

Δεν λείπουν βέβαια και οι εκπαιδευτικές ημερίδες με θέμα «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» που διοργανώνονται πέρσι και φέτος και μέσω διαδικτύου λόγω covid_19

Και τα γκράφιτι παίζουν πολύ ειδικά στα σχολεία με θέμα το ποδήλατο και την ασφάλεια των πεζών.

Άλλη μια καλή πρακτική αποτελεί το κυνήγι του θησαυρού. Μικρά και μεγάλα παιδιά μαθαίνουν την πόλη τους και την ιστορία της μετακινούμενα με το ποδήλατο, τα πόδια ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κάποιοι δήμοι φτιάχνουν και ερωτηματολόγια για λύσεις, ανάγκες και προθέσεις των πολιτών σε σχέση με μέτρα που μπορούν να παρθούν για την Βιώσιμη Κινητικότητα ή για αστικές αναπλάσεις που έχουν ήδη γίνει.

Την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο συνήθως οι δήμοι κλείνουν κάποιο δρόμο και τον μετατρέπουν σε γήπεδο διαφόρων αθλημάτων. Τα παιδιά κατακτούν το δρόμο και των βλέπουν αλλιώς.
Οι αθλητικές δραστηριότητες βέβαια διοργανώνονται και σε ανοιχτούς χώρους και κυρίως πλατείες.

Κάποιοι δήμοι επίσης μπαίνουν στην ουσία της Εβδομάδας, δοκιμάζοντας κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την δημιουργία πεζόδρομων ή ποδηλατόδρομων για να δουν τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις του κόσμου. Παράλληλα διοργανώνονται και συζητήσεις για την ανταλλαγή απόψεων και την καταγραφή επιχειρημάτων και αντιρρήσεων.

Και οι μουσικές συναυλίες ή τα μίνι αφιερώματα – φεστιβάλ παίζουν στην ημερήσια διάταξη.

Επίσης πολλοί δήμοι συνδυάζουν την Βιώσιμη Κινητικότητα με την υγεία και την διατροφή διοργανώνοντας διαλέξεις ειδικά για τα παιδιά.

Τέλος στον τομέα των κλασικών πρωτοβουλιών έχουμε πολλές διοργανώσεις συμβολικών καθαρισμών και φυτεύσεων σε δημόσιους χώρος και στα σχολεία. Σε πολλούς δήμους οι δράσεις επεκτείνονται και στα σχολεία.

Στον τομέα τώρα των πρωτότυπων πρωτοβουλιών όπως στον Δήμο Νέας Προποντίδας οι δράσεις, είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού με βάση και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πόλη.
Ο δήμος έχει ξεκινήσει καμπάνια από τον Ιούνιο με στόχο την παροχή εξοπλισμού για στάθμευση- φύλαξη ποδηλάτων από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις.

Στα Τρίκαλα έχουμε πιλοτική δοκιμή πτήσης drone, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, για τη μεταφορά φαρμάκων από φαρμακαποθήκες της πόλης σε γειτονικά χωριά του Δήμου.
Εχουμε και φωτιζόμενες πινακίδες διαβάσεων και τις υπερυψωμένες διαβάσεις.

Ο Δήμος Δράμας εισάγει τις καινοτομίες στην χρήση του ποδηλάτου και επέλεξε να προβάλει τις καλές πρακτικές “Bike to School” και City Changer Cargo Bike (CCCB) που βασίζεται στην απεριόριστη δυνατότητα των ποδηλάτων φορτίου. Οι δράσεις στο Δήμο Δράμας γίνονται μέσω της υποστήριξης του προγράμματος Horizon2020.
Επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα ταινιών με θέμα το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

H Kαρδίτσα φέτος αξιοποιεί τα ΚΔΑΠ με μια τεράστια καμπάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρωΐ και απόγευμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πρωτότυπες ιδέες αποτελούν η δημιουργία ενός μουσικού παραμυθιού, στο οποίο τα παιδιά θα καλούνται να βρουν λέξεις & ήχους που σχετίζονται με το ποδήλατο, όπως και η δημιουργία ενός άλμπουμ, στο οποίο θα περιέχονται φωτογραφίες των ποδηλάτων της οικογένειας (παιδιών, παππούδων, γονιών κλπ) και κάτω από κάθε φωτογραφία θα υπάρχουν χειρόγραφες από τα παιδιά ατομικές αναμνήσεις και ιστορίες.

Στην Τρίπολη στην διοργάνωση συμμετέχει ο Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Αρκαδίας, με δράσεις που αφορούν την ενημέρωση και την πληροφόρηση όλων των πολιτών, ενώ θα γίνουν και μαθήματα πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Στο Δήμο Ευρυστώνης Ξυλοκάστρου διοργανώνεται διαγωνισμός μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος με τη χρήση εφαρμογής για κινητά.

Στο Δήμο Πεντέλης έχουμε Ρομποτικές κατασκευές σχετικά με τους έξυπνους τρόπους μετακίνησης σε συνεργασία με το Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Stem Education
Καθώς και μια δράση με τίτλο «έλα να στολίσουμε το ποδήλατο σου»

Στο Δήμο Δομοκού διοργανώνεται μεταξύ άλλων και ενημερωτική εκδήλωση για την οικολογική οδήγηση σε υπαλλήλους του Δήμου.

Στο Δήμο Κοζάνης που επίσης όλη η εβδομάδα είναι γεμάτη εκδηλώσεις η καμπάνια απευθύνεται ξεχωριστά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες. Ετσι έχουμε τον περίπατο με την τρίτη ηλικία, μαθαίνοντας για την υγεία σε μία συνάντηση με την Τοπική Ιστορία και μια άλλη εκδήλωση με θέμα «Είμαστε σε κίνηση. Όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, ο δρόμος προς την αλλαγή»

Τέλος να πούμε ότι σε πολλούς δήμους υπάρχουν δράσεις με συλλόγους ΑμεΑ, αλλά στο Π. Φάληρο ο τίτλος «Με Άλλα Μάτια» πρωτοτυπεί καθώς άνθρωποι με ειδικές ικανότητες συζητούν και δείχνουν στους μαθητές πώς κινούνται με το λευκό μπαστούνι, το σκύλο οδηγό τυφλών αλλά και πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους. Οι μαθητές στην συνέχεια θα καταγράψουν σημεία της πόλης, που πρέπει να βελτιωθούν ή να αλλάξουν.

Πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη

Το EUROPEANMOBILITYWEEK παρέχει μια ευκαιρία στις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη (και πέρα από αυτήν) να καλέσουν τους κατοίκους να δοκιμάσουν τις ενεργές επιλογές κινητικότητας και να ανακαλύψουν το όφελος των βιώσιμων μορφών μεταφοράς.

Φέτος, η Χάγη (Ολλανδία) θα συλλέξει και θα επισκευάσει παλιά και εγκαταλελειμμένα ποδήλατα που βρέθηκαν στην πόλη και θα τα δωρίσει σε άτομα που δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν τα δικά τους.
Το Trelleborg (Σουηδία) θα γιορτάσει το EUROPEANMOBILITYWEEK οργανώνοντας μια έκθεση για ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Στη Βρέμη (Γερμανία), η πόλη θα μετατρέψει αρκετούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων σε περιοχές – πάρκα, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να συναντηθούν για να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν αθλήματα ή να συζητήσουν την αστική κινητικότητα. Η πόλη θα οργανώσει επίσης μια νυχτερινή βόλτα κινηματογράφου, όπου μια κινηματογραφική οθόνη θα μεταφέρεται στην πόλη με φορτηγό ποδήλατο, σταματώντας σε διαφορετικές τοποθεσίες για την προβολή ταινιών που αναδεικνύουν το φετινό θέμα: «Ασφαλείς και υγιείς με βιώσιμη κινητικότητα».

Το Râmnicu Vâlcea (Ρουμανία) θα διοργανώσει εργαστήρια κλιματικής αλλαγής με μαθητές ηλικίας 16-17 ετών και θα οργανώσει εκστρατείες για παιδιά σχολικής ηλικίας 6-10 ετών, για να τα ενθαρρύνει να μετακινούνται στο σχολείο με βιώσιμους τρόπους.

Το Αλικάντε (Ισπανία) θα δημιουργήσει σταθμούς επισκευής ποδηλάτων σε όλη την πόλη και θα οργανώσει διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση της ασφαλούς ποδηλασίας.

Στην σελίδα του EUROPEANMOBILITYWEEK μπορούν όλοι οι πολίτες να δουν τι κάνει η πόλη τους, αλλά και όλες οι πόλεις της Ευρώπης για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Δείτε εδώ και το Οδηγό καλών πρακτικών