Ανοιχτή ενημέρωση δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής για την εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών

Ανοιχτή ενημέρωση για την εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 43,64 MW στα όρια των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, διοργανώνει ο δήμος Σαρωνικού την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18:30, στο δημαρχείο Σαρωνικού στα Καλύβια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι δυο δήμοι, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα αιτήσεις τοποθέτησης ανεμογεννητριών για τις παρακάτω περιοχές:

  1. Δήμος Σαρωνικού (Καλύβια-Πάνειο Όρος, Σαρωνίδα-Όλυμπος-Όρος Σκόρδι), 14 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12,94 MW.
  2. Δήμος Λαυρεωτικής (Κερατέα-Κερατοβούνι-Τογάνι Λάκιζας), 34 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 30,7 MW.

«Όλος ο παραπάνω προγραμματισμός από την ΡΑΕ γίνεται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών. Όλοι αντιλαμβάνεστε, ότι η τοποθέτηση 48 ανεμογεννητριών στην περιοχή θα επιφέρει μια τεράστια οικολογική καταστροφή και ανεπανόρθωτη αλλοίωσή του», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αναφερόμενος στα σχέδια της Ρυθμιστικής Αρχής. Και συμπληρώνει:
«Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ένα ολοένα διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες που αποκτάει σιγά σιγά κινηματικά χαρακτηριστικά. Οι συνεχιζόμενες χωροθετήσεις ανεμογεννητριών χωρίς να υπάρχει ένα σύγχρονο, λειτουργικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους πολίτες προκαλούν στην κοινωνία ανησυχία και εγρήγορση. Βλέπουμε αιολικά πάρκα να αναφύονται σε όλη τη χώρα με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το ενεργειακό δυναμικό και την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όλος ο προοδευτικός κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο πρέπει να μπει τέλος στην αυθαιρεσία και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού».
Η ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στο δημαρχείο Σαρωνικού θα αφορά:

Α) τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους δήμους για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος,
Β) τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλήθους ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Γ) τον προγραμματισμό δράσεων για την αποτροπή της καταστροφικής για την περιοχή, επέμβασης.