Αδήλωτα τετραγωνικά: οι εκκρεμότητες για να ανοίξει η πλατφόρμα

Εκκρεμή ζητήματα και επιμέρους διευκρινίσεις, αναμένει η ΚΕΔΕ από το υπουργείο Εσωτερικών για την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, για ποια ακίνητα υπάρχει εξαίρεση από το ευνοϊκό μέτρο της ηλεκτρονικής δήλωσης, για την οποία διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες.

Σε κρίσιμες λεπτομέρειες κρίνεται το χρονικό διάστημα που ανοίξει η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, καθώς μολονότι είναι έτοιμη από τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για τα οποία η ΚΕΔΕ θα ζητήσει διευκρινίσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πλατφόρμα μέσω της οποίας δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κυρίως στην Περιφέρεια να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους, με μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 20% αλλά κυρίως με ολική διαγραφή κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31/12/2021, κολλάει σε κρίσιμες λεπτομέρειες.

Ακανθώδες ζήτημα

Από την ΚΕΔΕ οι διευκρινίσεις κρίνονται αφενός απαραίτητες και αφετέρου αναμενόμενες, γνωρίζοντας το μεγάλο αριθμό εκκρεμών δηλώσεων ως προς την εκκαθάριση του πρώτου κύκλου λειτουργίας. Κι αυτό γιατί ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή στους δήμους να ολοκληρώσουν τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων αρκετοί άφησαν πίσω το ζήτημα, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για περίπου 800 χιλιάδες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο λειτουργίας, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 35% του συνόλου. Το γεγονός αυτό, αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα, υπό την έννοια ότι παραμένει ασαφές εάν οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στην προηγούμενη ρύθμιση αλλά οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί, έχουν τη δυνατότητα να τις αναιρέσουν. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, άμεσα, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι λογιστές και οι μηχανικοί.

Πολύτιμα έσοδα

Όπως επισημαίνεται από κύκλους της ΚΕΔΕ, η ολιγωρία στην εκκαθάριση των δηλώσεων στερεί από τους δήμους πολύτιμα έσοδα, τα οποία θα αργήσουν να λάβουν μετά και το δεύτερο γύρο λειτουργίας, κατά τον οποίο οι εκτιμήσεις μιλούν για ίσο, ή ακόμη και μεγαλύτερο αριθμό επιφανειών που θα δηλωθούν για πρώτη φορά.

Τις επόμενες ημέρες

Πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν πάντως, ότι τα ζητήματα θα ξεκαθαριστούν εντός της εβδομάδας και η πιθανότερη εκδοχή, είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Απογοήτευση προκάλεσε στους ιδιοκτήτες και το γεγονός, ότι η ρύθμιση για τον Β΄ κύκλος λειτουργίας της πλατφόρμας δεν συμπεριλαμβάνει και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση. Μάλιστα επρόκειτο για μία πρόταση η οποία είχε γίνει δεκτή από την ΚΕΔΕ, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει θετική διευκρίνιση και για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι προβλέπει η δεύτερη ευκαιρία

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ. για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους. Κατόπιν τούτου τα οφέλη της ρύθμισης καταγράφονται ως εξής:

*Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020. Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

*Οι οφειλές που προκύπτουν προς τους δήμους, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται, ότι διατηρούνται σε ισχύ οι μηνιαίες δόσεις, με ποσό μικρότερο των προαναφερθέντων ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, διατηρούνται σε ισχύ.

*Τέλος, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσου την ηλεκτρονική πλατφόρμα από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr. Όπως επίσης και από τις ιστοσελίδες των υπουργείων Εσωτερικών (www.ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.mindigital.gr), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) Η είσοδος στην πλατφόρμα θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς του taxisnet. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης θα επιλέγει τον δήμο όπου ανήκει το κάθε ακίνητο. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, εμφανίζεται αυτόματα.

ΠΗΓΗ: https://ecopress.gr/