Παπαστεργίου: Ικανοποίηση για την παράταση των συμβάσεων αλλά εμείς διεκδικούμε μόνιμες θέσεις

Επ΄αφορμής του άρθρου 11 της τροπολογίας που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του». για την δυνατότητα της παράτασης συμβάσεων προσωπικού ΙΔ.Ο.Χ που απασχολείται στους ΟΤΑ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με τον νόμο 4745/2020 ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θέλω καταρχήν να εκφράσω την ικανοποίηση της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για την αποδοχή του αιτήματός μας από την κυβέρνηση, ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολούνταν στους ΟΤΑ, με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης του covid-19 και τον περιορισμό των συνεπειών του στις τοπικές μας κοινωνίες.
Η συμβολή των συγκεκριμένων εργαζομένων στην προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα ήταν απολύτως θετική και εφόσον η πανδημία εξακολουθεί να μας απασχολεί, ήταν επιβεβλημένη η παράταση των συμβάσεών τους, τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.
Το αίτημα των Δήμων για κάλυψη των υπαρχόντων κενών στις υπηρεσίες μας με μόνιμο προσωπικό, με προτεραιότητα στις κοινωνικές και τεχνικές μας υπηρεσίες καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η υποστελέχωση λόγω της κινητικότητας, στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας, εξακολουθούν να παραμένουν ως ζητήματα, ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Κ.Ε.Δ.Ε.».

Τι λέει η τροπολογία

Συμβάσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στους ΟΤΑ α’ και β´ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού covid-19, οι οποίες συνήφθησαν σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 74 του νόμου 4745/2020 (Α’ 214) δύνανται να παραταθούν από τη λήξη τους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με απόφαση της οικίας οικονομικής επιτροπής και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης των απαιτούμενων πιστώσεων για την μισθοδοσία τους. Η παράταση των ανωτέρω συμβάσεων αφορά προσωπικό οι συμβάσεις του οποίου είναι ενεργές κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, δεν μεταβάλει το χαρακτήρα της σχέσης εργασίας των απασχολουμένων και ο χρόνος της παράτασης δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών κατά την έννοια των άρθρων 5, 6, και 7 του ΠΔ 164/2004 (Α’ 134). Δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του νόμου 4765/2020 (Α’ 6)