Σύνοδος κορυφής με τη Σλοβενική Προεδρία, για την ανάκαμψης σε Δήμους και Περιφέρειες

Στη Λίπιτσα της Σλοβενίας συγκεντρώθηκαν οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες για να συζητήσουν πώς θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι επενδύσεις ανάκαμψης στην περιφέρεια και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τις επικαλύψεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ. Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Σίρτσελι, καθώς και κορυφαία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν ότι μόνο με την συνεργασία Περιφέρειών και Δήμων μπορούν να επιτύχουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Εγκαινιάζοντας το Φόρουμ Κορυφής, που οργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΣτΕ) και τη Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΕτΠ, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: “Ξεκινού οι πόροι του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι πλέον κοινό μας καθήκον να θέσουμε σε λειτουργία κάθε ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων που έχουν επενδυθεί για την ανάκαμψή μας. Χρειαζόμαστε μια πραγματική εταιρική σχέση μεταξύ των φορέων της ΕΕ, των εθνικών, των περιφερειακών και των τοπικών φορέων, παρόλο που οι κανονισμοί δεν είναι αρκετά σαφείς για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Η επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή της Διευκόλυνσης επί του πεδίου και τον συντονισμό της με την πολιτική συνοχής. Οι προσδοκίες και οι ανάγκες των πολιτών μας δεν μπορούν να αγνοηθούν με αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω. “

Ο Andrej Šircelj, Υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, δήλωσε: “Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλα αποτελέσματα με την επιτυχή εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο από τη συνεκτική συνεργασία. Αυτή η κρίση μας έμαθε πώς να συνεργαστούμε σε δύσκολους καιρούς – σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τώρα, δεν έχουμε παρά να φανταστούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε με τη συνεργασία σε ελπιδοφόρες εποχές και να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση “.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε την “εποικοδομητική συμμετοχή της ΕτΠ στη διαμόρφωση του τελικού σχεδιασμού του RRF” και τη ζωτική σημασία μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ των διαφόρων επιπέδων κυβερνήσεων στην προσεχή φάση. “Πάνω από τα δύο τρίτα όλων των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχουν ήδη περάσει στη φάση εφαρμογής. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα είναι το κλειδί για να γίνουν αυτά τα σχέδια πραγματικότητα και πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να εμπλέκουν αποτελεσματικά”, είπε. τα κονδύλια RRF και η πολιτική συνοχής πρέπει να συμπληρώνουν και να μην υποκαθιστούν το ένα το άλλο: η προσθετικότητα και η απορρόφηση είναι οι λέξεις -κλειδιά εδώ ».

Η συζήτηση του φόρουμ θα τροφοδοτήσει τη διαμόρφωση της τελικής γνώμης της ΕτΠ σχετικά με την εφαρμογή του RRF, με επικεφαλής τον κ. Rob Jonkman (NL/ECR) που έχει προγραμματιστεί για έγκριση από την Επιτροπή Οικονομικών Πολιτικών (ECON) στις 29 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή παρείχε μια πρώτη αξιολόγηση της προετοιμασίας των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης  και θα παρουσιάσει τα ευρήματά της για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις περιφερειακές και τις τοπικές κοινότητες στο Ετήσιο Τοπικό και Περιφερειακό Βαρόμετρο της ΕΕ 2021, που θα παρουσιαστεί στις 12 Οκτωβρίου κατά τη 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Δήμων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά τα εγκαίνια και την πρώτη συζήτηση του Φόρουμ υψηλού επιπέδου για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα εδώ.

Το φόρουμ κορυφής πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια συνάντηση εξωστρέφειας του γραφείου της ΕτΠ στη Λίπιτσα της Σλοβενίας. Πριν από το προεδρείο, το Πρόγραμμα Νέων Εκλεγμένων Πολιτικών της ΕτΠ (ΥΕΠ)
διοργάνωσε μια εκδήλωση για την Πολιτική Συνοχής, στην οποία συμμετείχαν νέοι τοπικοί ηγέτες από όλη την ΕΕ, μέλη της ΕτΠ, η Σλοβένη Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής Monika Kirbiš Rojs, Ευρωπαΐοι Εκπρόσωποι της Επιτροπής και άλλοι σημνατικοί ομιλητές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά την εκδήλωση YEPs με τίτλο Συνοχή ως Αξία-Οφέλη και κόστος για τους νέους που θα μεταβούν σε έναν κόσμο μετά τον Covid-19 εδώ.