20 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα τροφίμων

Η συλλογική δράση 150 χωρών είναι αυτή που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 20 Οκτωβρίου μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στο ημερολογίου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης ενεργοποιούν κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό. Με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για όσους υποφέρουν από πείνα αλλά και για την ανάγκη εξασφάλισης υγιεινής διατροφής για όλους.
Το #WorldFoodDay 2021 θα προβληθεί για δεύτερη φορά, την ώρα που όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.
Ο ΟΗΕ αναφέρει: «Είναι καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον που πρέπει να χτίσουμε μαζί».

Ο ΟΗΕ παροτρύνει και τις τοπικές αρχές: «Κάντε την #WorldFoodDay ημέρα σας – κοινοποιείστε τις δράσεις σας στο διαδίκτυο ή λάβετε μέρος στο κάλεσμα αναπτύσσοντας ένα εικονικό γεγονός ή δραστηριότητα.

H παραφωγή τροφίμων, η ποιότητα του νέρου και του υπεδάφους, παχυσαρκεία, η άσκηση, η ποιότητα των τροφίμων στις αγορές και ειδικότερα η αποθήκευση, τα κυλικεία και οι καντίνες, οι λαϊκές αγορές, η διατροφή στο σχολείο, η ποιότητα του αέρα στον οποίο εκτίθενται τα τρόφιμα, η χρήση φυτοφαρμάκων, η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η διάθεση του περισεύματος φαγητού από τα εστιατόρια, οι χορηγίες των επιχειρήσεων, τα φαγητά που προσφέρονται στις εκδηλώσεις, ο επιστισμός αναξιοπαθούντων και η εθελοντική προσφορά είναι μερικά από τα σημεία όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση συναντιέται το αγροτικό οικοσύστημα και τα τροφιμά.

Ένα αγροδιατροφικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που μπορεί να φαίνεται μακρινός από την πραγματικότητά που ζούμε στα αστικά κέντρα, αλλά η ζωή μας εξαρτάται από αυτό; Κάθε φορά που τρώμε, συμμετέχετε σ’ αυτό το σύστημα. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε και ο τρόπος παραγωγής, παρασκευής, μαγειρέματος και αποθήκευσής τους, μας καθιστούν αναπόσπαστο και ενεργό μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ένα σύστημα γεωργικών τροφίμων.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων καλεί για δράση για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και, δυστυχώς, σπαταλάμε τρόφιμα προκαλεί βαρύ φόρο στον πλανήτη μας, ασκώντας περιττή πίεση στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και
κλίμα. Η παραγωγή τροφίμων συχνά υποβαθμίζει ή καταστρέφει τους φυσικούς βιότοπους και συμβάλλει στην εξαφάνιση των ειδών. Μια τέτοια αναποτελεσματικότητα, μας κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το πιο σημαντικό, τα σημερινά συστήματα αγροδιατροφής εκθέτουν σε μεγάλες ανισότητες και αδικίες την παγκόσμια κοινωνία μας. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν υγιεινή διατροφή, ενώ το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Η φύση εργάζεται ακούραστα για λογαριασμό μας παρέχοντάς μας τις βασικές μας ανάγκες – νερό, φαγητό, καθαρό αέρα, φάρμακα και υλικά για καταφύγιο. Αλλά ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνουμε και σπαταλάμε τρόφιμα ασκεί περιττή πίεση στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και το κλίμα. Ο ΟΗΕ λέει: «Ήρθε η ώρα να μάθουμε από τη φύση και να δουλέψουμε μαζί της, όχι εναντίον της».

Τα αγροδιατροφικά συστήματα είναι σαν τα οικοσυστήματα, καθώς όλα είναι συνδεδεμένα, αλλά πρέπει να κάνουμε επιλογές και ενέργειες που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μια καλύτερη συνέργεια. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα μέσα διαβίωσής τους, την υγεία τους και του πλανήτη μας, χρειάζονται φροντίδα για να ευδοκιμήσουν.

Τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα μας και δροσίζουν τις πόλεις μας, αλλά λειτουργούν και ως κοινότητα. Επικοινωνούν με τις ρίζες τους και μοιράζονται πόρους, όπως θρεπτικά συστατικά για τρόφιμα. Ως παγκόσμια κοινότητα, ο καθένας μας μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής – από κυβερνήσεις, μέχρι σε ιδιωτικές εταιρείες, αγρότες, κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκοί χώροι και όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των νέων! Όλοι μαζί μπορούμε να ενδυναμώσουμε κάθε στοιχείο των συστημάτων αγροδιατροφής μας να συνεργάζονται πιο δίκαια, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς από το αγρόκτημα στο τραπέζι και όχι μόνο.

Όλοι μπορούμε να μάθουμε από τη φύση ενεργώντας με τη φύση.

Λεπτομέρειες για να αναλάβετε δράση μπορείτε να βρείτε εδώ
http://www.fao.org/world-food-day/en

Δείτε και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις που αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως στρατηγικό εργαλείο για τον μετασχηματισμό του συστήματος διατροφής.
https://sustainable-procurement.org/news?c=search&uid=UFXQZlty

Οι καλλιεργητές παγκοσμίως χρησιμοποιούν 9 εκατομμύρια τόνους νιτρικού λιπάσματος και 750 εκατομμύρια κιλά φωσφορούχου λιπάσματος ετησίως με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, για να παραχθεί τροφή που τελικά θα πεταχτεί στα σκουπίδια.
Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια αφού το αγοράσουμε φαγητό αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το 1/3 της τροφής που παράγεται. Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς στη διατροφή.
https://www.aljazeera.com/opinions/2020/11/19/we-all-have-a-part-to-play-in-the-war-against-food-waste/