«Voltάρω 5»: «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς τίμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης, τον πενταετή πλέον θεσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος «Voltάρω 5», στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Η παραλία, στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, γέμισε με επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτοποριακά ηλεκτρικά ποδήλατα, scooters και πατίνια, ηλεκτρικούς φορτιστές, «έξυπνες» στάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλεκτρικό λεωφορείο και επαγγελματικά οχήματα, ηλεκτρικά ποδήλατα ελληνικής κατασκευής με ειδικές προσαρμογές για άτομα με αναπηρίες, drones που μετέφεραν πατίνια και άλλα αντικείμενα, αλλά και 50 spin bikes, στα οποία μικροί και μεγάλοι «έγραψαν» χιλιόμετρα υπό τις οδηγίες γυμναστών, με το χρηματικό αντίτιμο για την ενέργεια που συγκέντρωσαν να αποδίδεται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στο «Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης ‘Άλμα Ζωής’».
Την έναρξη του «Voltάρω 5» κήρυξαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Γενικοί Γραμματείς Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η μεγαλύτερη ετήσια ‘πράσινη’ γιορτή της Μακεδονίας είναι γεγονός. Για πέμπτη συνεχή χρονιά είμαστε εδώ, στην καρδιά της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ηλεκτροκίνηση, να γιορτάσουμε το μέλλον της αστικής κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως για να προβάλλουμε τον τρόπο για να γίνουν οι πόλεις μας πιο ανθρώπινες, πιο ελκυστικές, πιο βιώσιμες. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάζονται επί πέντε χρόνια και κατόρθωσαν να κάνουν αυτή την εκδήλωση θεσμό, που κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερος. Εδώ μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν τα πιο σύγχρονα μέσα ηλεκτροκίνησης, τα επιτεύγματα της ‘πράσινης’ τεχνολογίας, που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο υγιεινή. Είναι η απόδειξη ότι ξημερώνει μια καινούργια μέρα για την αστική κινητικότητα στη Μακεδονία. Μια μέρα που όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένες ενέργειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που είναι ήδη εδώ. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη κατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για την αλλαγή των στόλων των οχημάτων τόσο της Περιφέρειας, όσο και όλων των Δήμων σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, προκειμένου να εκπέμψουμε και το μήνυμα ότι πρώτοι εμείς στην Αυτοδιοίκηση μπαίνουμε στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης και θέλουμε να ακολουθήσουν και οι πολίτες. Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσουμε σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ‘Voltάρω’ θα μεγαλώνει και τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσει να αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ‘πράσινης’ κινητικότητας».

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «ο θεσμός του ‘Voltάρω’ έχει καταφέρει να συμβάλλει αποφασιστικά στις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει δυναμικά στην καθημερινή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αυτοκίνητα, πατίνια κτλ., πολλαπλασιάζονται διαρκώς στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα που εκπέμπει σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια το ‘Voltάρω’ για την αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών έχουν ισχυρή απήχηση στους πολίτες. Η συμμετοχή των εταιριών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οργανισμών και ειδικά των επισκεπτών είναι φέτος πολύ μεγάλη και αποδεικνύει και την απήχηση του θεσμού. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις μας πιο όμορφες, πιο έξυπνες και πιο φιλικές».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει και η ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να αναδειχθεί η πρώτη ήπειρος που είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεων και μία από αυτές είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης από τα ιδιωτικά οχήματα μέχρι τα βαριά φορτηγά. Γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο πράσινο».

Η κ. Πατουλίδου σημείωσε πως «η αγωνία όλων μας είναι αν αύριο θα έχουμε περιβάλλον. Τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν τις άφησε χωρίς μέριμνα, πρόληψη και πρόβλεψη. Μέσα και από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνδράμουμε ώστε να ανανεωθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων όλων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, λύνουμε τα ζητήματα σχετικά με τους σταθμούς φόρτισης στο οδικό μας δίκτυο και βεβαίως διοργανώνουμε για πέμπτη χρονιά το ‘Voltάρω’, τον θεσμό που φέρνει κοντά στον πολίτη τι σημαίνει και με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητά του».

Ο κ. Ζέρβας δήλωσε: «Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ. Βλέπουμε στο ‘Voltάρω’ όλα τα ηλεκτροκινούμενα μέσα. Αυτό είναι το σήμερα και το αύριο της πόλης μας και της χώρας μας. Θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές και θα πρέπει να υπάρχει και η παιδεία. Τα κίνητρα δίνονται από την Πολιτεία, με την ηλεκτροκίνηση να χρηματοδοτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να αποκτήσουμε υποδομές, να κατασκευάσουμε ποδηλατοδρόμους και σταθμούς φόρτισης οχημάτων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που έχει έτοιμη τη μελέτη για τους σταθμούς φόρτισης στα όριά του και κατασκευάζει νέους ποδηλατοδρόμους. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε και σε μια παιδεία, μια νοοτροπία χρήσης των ηλεκτροκίνητων μέσων, από το μετρό μέχρι το πατίνι. Όλα αυτά συνιστούν μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη προσπάθεια. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να τροφοδοτούνται από άλλες πηγές εκτός του λιγνίτη και είναι θετικό που η χώρα μας πηγαίνει σε αυτή την κατεύθυνση».

Η κ. Σδούκου επισήμανε ότι «η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο των μετακινήσεων. Μετακινήσεις πιο καθαρές και με λιγότερο θόρυβο συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και στη μείωση της βλάβης που προκαλούμε στον πλανήτη μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και ένα χρόνο έχει διαμορφώσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πλαίσια άμεσων και έμμεσων κινήτρων που βοηθούν στην αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων από ηλεκτροκίνητα και μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’ και την παροχή του οικολογικού μπόνους προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δίνουμε τα κίνητρα σε όλους τους πολίτες να στραφούν σε πιο καθαρά μέσα μετακίνησης. Επεξεργαζόμαστε και νέα δέσμη προτάσεων, που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των κινήτρων. Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γι’ αυτή τη γιορτή βιώσιμης μετακίνησης».

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε: «Ηλεκτροκίνηση, αστική κινητικότητα, σεβασμός στην πόλη μας και στους συμπολίτες μας, σεβασμός στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας, εντέλει πολιτισμός. Όλα αυτά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα έχει ψηλά στις προτεραιότητές του. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε δυο πολύ σημαντικές δράσεις του Υπουργείου: Στο διαγωνισμό για τα νέα λεωφορεία τα 350 θα είναι καθαρά ηλεκτροκίνητα, που συνιστούν αναλογικά ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στους στόλους της Ευρώπης. Επίσης, προετοιμάζουμε ένα σχέδιο υποστήριξης εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών στους αυτοκινητοδρόμους, ώστε με ευκολία οι ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων οχημάτων να κάνουν ένα ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπως και με τα συμβατικά οχήματα. Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πλέον ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής ή μια επιλογή, είναι μια ανάγκη. Οι πρόσφατες πυρκαγιές του Αυγούστου και η περιβαλλοντική καταστροφή μάς το έχουν αποδείξει. Όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα στο ‘Voltάρω’ είναι τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς, που δεν αποτελούν απλώς μια ευχάριστη εξέλιξη για την τεχνολογία, αλλά είναι η λύση για το μέλλον μας».