Οι δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να προσλάβουν αντιρρησίες συνείδησης

Μέχρι τις 19/11/21 οι δήμοι και περιφέρειες καλούνται να δηλώσουν πρόθεση προσλήψεων αντιρρησειών συνείδησης. Όπως αναφέρει στο από 28/9/21 Αρ. Πρωτ. 70463 το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα: Αντιρρησίες Συνείδησης (Εναλλακτική Υπηρεσία) για το έτος 2022 το αριθμ. Φ.429.39/134/350374 Σ.6535/08-09-2021 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α) καλεί τους φορείς του δημοσίου τομέα να δηλώσουν τυχόν βούλησή τους να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος (2022) άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τις ειδικότητες – αντικείμενα απασχόλησής τους.

Συναφώς σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τις διατάξεις των άρθρων 59 έως και 65 του ν.3421/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
προβλέπεται η δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας από όσους αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης, σύμφωνα με τις προυποθέσεις και τις διαδικασίες που καθορίζονται με το νόμο αυτό. Η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα, η διάρκειά της κυμαίνεται από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) μήνες και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός της περιφέρειας κατοικίας των ενδιαφερομένων.
Όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δικαιούνται τροφή και στέγη από το φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, τους καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, στέγαση, ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 223,53 ευρώ μηνιαίως σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 2/24407/0022/9-6-2005 Κ.Υ.Α. (Β’ 858). Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η εξασφάλιση από τον ενδιαφερόμενο φορέα ανάλογου ποσού στον προϋπολογισμό του (πρόβλεψη για εγγραφή σχετικής πίστωσης στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του φορέα).

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι Δήμοι, οι Περιφέρειες,τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ, σε περίπτωση ενδιαφέροντος και προς ενημέρωση της υπηρεσίας μας, να αποστείλουν , σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αντίστοιχο, κατά περίπτωση, και σύμφωνα με τα κατωτέρω υποδείγματα, διαβιβαστικό έγγραφο, υπογεγραμμένο σε 2 αντίτυπα. Η ηλεκτρονική μορφή του εγγράφου (αρχείο μορφής word) θα πρέπει να αποθηκευτεί άπαξ σε έναν οπτικό δίσκο (CD), ο οποίος πρέπει να διαβιβαστεί στην υπηρεσία μας, ως συνημμένο του έντυπου εγγράφου.
Οι φορείς που δεν επιθυμούν να απασχολήσουν αντιρρησίες συνείδησης δεν απαιτείται να ενημερώσουν σχετικά το Υπουργείο.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι αποστολές μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα γίνονται δεκτές. Επίσης, έντυπα έγγραφα τα οποία δεν συνοδεύονται από το προαναφερόμενο cd δεν θα ληφθούν υπόψη, καθώς απαιτείται η διαβίβαση του σχετικού εγγράφου στο ΓΕΕΘΑ και σε ηλεκτρονική μορφή.
Καταληκτική ημερομηνία αποστολής του εγγράφου ορίζεται η 19η Νοεμβρίου 2021.
Το παρόν, μετά των συνημμένων του, μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στην ενότητα «Έγγραφα» ( http://www.ypes.gr/ ).