31 Οκτωβρίου η παγκόσμια ημέρα των πόλεων

Κάθε Οκτώβριο, το UN-Habitat του ΟΗΕ και οι partners διοργανώνουν έναν μήνα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αστική βιωσιμότητα, γνωστός ως Αστικός Οκτώβριος (Urban October). Ο μήνας των δραστηριοτήτων θα τελειώσει και φέτος όπως πάντα την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων καθιερώθηκε το 2013 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμά της A/RES/68/239. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Ο θεσμός που καθιερώθηκε με την Expo 2010 Shanghai China, World Cities Day, στοχεύει στην προώθηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την παγκόσμια αστικοποίηση, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση ευκαιριών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικοποίησης και τη συμβολή στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα τήρησης συνδέεται με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 11, για να καταστούν οι πόλεις “χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες”.

Το γενικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων είναι «Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή», ενώ κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετικό θέμα και μια τοποθεσία για τον παγκόσμιο εορτασμό του, είτε για να προωθηθούν οι επιτυχίες της αστικοποίησης είτε για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες προκλήσεις που προκύπτουν από την αστικοποίηση.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων φέτος είναι η Προσαρμογή των Πόλεων για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα (Adapting Cities for Climate Resilience). Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο υποφέρουν όλο και περισσότερο από τις συνέπειες των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καύσωνες, κατολισθήσεις και καταιγίδες. Τουλάχιστον 130 πόλεις με λιμάνια με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους αναμένεται να πληγούν από τις πλημμύρες στις ακτές και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε αστικούς άτυπους οικισμούς κινδυνεύουν.

Η δημιουργία πιο βιώσιμων, ανθεκτικών στο κλίμα κοινωνιών περιλαμβάνει την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φτώχειας, της εξασφάλισης των μέσων διαβίωσης των βασικών υπηρεσιών, της παροχής προσβάσιμης, προσιτής και επαρκούς στέγασης, επενδύσεις σε υποδομές, αναβάθμιση ανεπίσημων οικισμών και διαχείρισης οικοσυστημάτων. Οι επιτυχημένες, καλά διοικούμενες πόλεις μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα για τους πληθυσμούς τους.

Το 2020 η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με θέμα την «Δίνοντας αξία στις κοινότητες και στις πόλεις μας». Πραγματοποιήθηκαν 78 εκδηλώσεις σε 39 χώρες και 70 πόλεις με την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων στην Αφρική να φιλοξενείται από το Νακούρου της Κένυας με ζωντανές συνδέσεις με την Κίνα και τη Μαλαισία.

Λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να το γιορτάσετε δείτε εδώ