Συνέδριο Τουρισμού EuroVelo & Cycling Tourism: Εξερευνώντας πώς το #MoreCyclingTourism ωφελεί την κοινωνία

Ο ποδηλατικός τουρισμός ανθεί. Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής των προηγούμενων τάσεων από όλη την Ευρώπη, με περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν να περνούν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους στη σέλα. Αυτό θα φέρει μαζί του πολλά οφέλη για τους τουρίστες και την κοινωνία.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αλλαγή των προτύπων μετακίνησης ήταν αξιοσημείωτος. Ένα σαφές παράδειγμα ήταν η ανάπτυξη της ποδηλασίας αναψυχής και του τουρισμού. Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση των δρομολογίων EuroVelo, που παρέχονται από την Eco-Counter, δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση 12% τα Σαββατοκύριακα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ενθαρρυντικά, οι δημόσιες αρχές φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτά τα δεδομένα. Έχουν ήδη γίνει σημαντικές επενδύσεις σε ποδηλατικές υποδομές και στην προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτοί οι τύποι μέτρων εμφανίστηκαν επίσης σε πολλά από τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που εκπονήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου είναι πιθανό να λάβουν σημαντική υποστήριξη τα επόμενα χρόνια.

Ο επανασχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο μετακνούμαστε είναι απαραίτητος για να μετατρέψουμε το μέλλον μας σε πιο πράσινο, υγιεινό και χωρίς αποκλεισμούς. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλάτων (ECF), είναι πεποισμένη για τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο ποδηλατικός τουρισμός με πολλαπλούς τρόπους, από τη βελτίωση της υγείας των μεμονωμένων τουριστών μέχρι τον μειωμένο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

Η αλλαγή του τρόπου ταξιδιού μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΟΗΕ (ΣΒΑ). Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επανεξέτασης του τουρισμού, της ανάπτυξης βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και ενθάρρυνσης των βραδέων μορφών ταξιδιού που αφήνουν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Το ταξίδι με ποδήλατο είναι μια βασική δραστηριότητα για την οικοδόμηση του τουριστικού μέλλοντος, για έναν τουρισμό που φροντίζει τις κοινότητες και τα εδάφη και σέβεται τα όρια του πλανήτη.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να εγγυηθούμε τη συνεχή ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική του για να αυξήσουμε τη συμβολή της ποδηλασίας στην αλλαγή του τουριστικού τομέα;

Για να υποστηρίξει τον κλάδο του ποδηλατικού τουρισμού και να φέρει κοντά τους πολλούς ενδιαφερόμενους που εργάζονται στον τομέα, το ECF Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλάτου διοργανώνει το συνέδριο EuroVelo & Cycling Tourism κάθε δεύτερη χρονιά από το 2012 για να μοιράζεται γνώσεις, να αναδεικνύει καλές πρακτικές και να ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου EuroVelo και τον ποδηλατικό τουρισμό γενικότερα σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η κορυφαία εκδήλωση ποδηλατικού τουρισμού που πραγματοποιείται στην Ευρώπη και προωθείται από το ECF μαζί με την πόλη υποδοχής. Στο πλαίσιο της καμπάνιας #MoreCyclingTourism, το EuroVelo & Cycling Tourism Conference είναι ένας βασικός χώρος για να διερευνηθεί ο ρόλος της ποδηλασίας στο μέλλον του τουρισμού.

Ένα συνέδριο που δεν πρέπει να χάσετε για τους τομείς της ποδηλασίας και του τουρισμού

Το Συνέδριο Τουρισμού EuroVelo & Cycling Tourism δεν προσελκύει μόνο έναν τύπο επαγγελματία, αλλά συγκεντρώνει όλους εκείνους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων και στον κλάδο του ποδηλατικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων παρόχων καταλυμάτων, δημοσίων μεταφορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών πρακτόρων, πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών χώρων, αξιωματούχων του τουρισμού , δημόσιες αρχές και ομάδες χρηστών.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με πάνω από είκοσι πέντε διαφορετικούς ομιλητές από όλη την Ευρώπη θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών έργων, τάσεων και καλών πρακτικών. Το νήμα που τα συνδέει όλα είναι ο ολοένα και πιο σημαντικός ρόλος που παίζει ο ποδηλατικός τουρισμός στη βελτίωση των κοινωνιών μας.

Mια γεύση από το τι πρόκειται να δείτε.
H εναρκτήρια ολομέλεια εξετάζει τη συμβολή του ποδηλατικού τουρισμού στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και πώς ο τομέας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των ΣΒΑ. Ο πρόεδρος του ECF Henk Swarttouw, θα συντονίσει αυτή τη συνεδρία και θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι προσκεκλημένοι ομιλητές: Διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης στο UNWTO Dirk Glaesser, Επικεφαλής της Μονάδας Φυσικής Δραστηριότητας του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας στην WHO Fiona Bull, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ποδηλασίας Raluca Fiser και Γενική Διευθύντρια Τουρισμού της Καταλανικής Κυβέρνησης Marta Domènech.

Στη δεύτερη ολομέλεια, θα εξεταστεί η ικανότητα αντοχής των προορισμών ποδηλασίας. Αυτό θα περιλαμβάνει πρακιτκές από την Πόλη της Μπολόνια (Ιταλία), την Περιφέρεια του Λίμπουργκ (Βέλγιο) και την Καταλανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων (FGC) σε μια συνάντηση που συντονίζει ο διευθυντής της EuroVelo, Ed Lancaster. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με μια ζωντανή, διαδραστική σύνοδο ολομέλειας με επικεφαλής τον εμπειρογνώμονα του τουρισμού Nagore Espinosa με θέμα «Το μέλλον του τουρισμού».