Πρόγραμμα «Τρέφομαι σωστά, αλλάζω συνήθειες !» στο Δήμο Βριλησσίων

Κάποιοι σύγχρονοι δήμοι όπως ο Δήμος Βριλησσίων αναπτύσσουν δράσεις ορθής διατροφής. Το 1.500 σε όλον τον κόσμο υπήρχαν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια. Το 1.500 η ανθρωπότητα κατανάλωνε περίπου 3 τρισεκατομμύρια θερμίδες την ημέρα. Σήμερα καταναλώνουμε 1.500 τρισεκατομμύρια θερμίδες την ημέρα αν και το 1.500 ο μέσος άνθρωπος έκανε κατά μέσο όρο 5 χιλιόμετρα την ημέρα με τα πόδια και δούλευε 12 ώρες χειρωνακτική εργασία.
Ενώ δηλαδή ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 14 φορές, η κατανάλωση φαγητού έχει αυξηθεί κατά 115.
Σήμερα στη γη έχουμε περισσότερους θανάτους από παχυσαρκία απ’ ότι από πείνα.
Παράλληλα η παγκόσμια αξία των τροφών που πετάμε αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Για να παραχθεί η τροφή που πετάμε, που είναι το 1/3 της συνολικής τροφής που παράγεται, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν 9 εκατομμύρια τόνους νιτρικού λιπάσματος και 750 εκατομμύρια κιλά φωσφορούχου λιπάσματος ετησίως με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αυτά τα οργανικά απόβλητα που πετάμε από την κουζίνα μας δημιουργούν μια τεράστια ρύπανση από αναθυμιάσεις και ζυμώσεις.
Επιπλέον κάθε χρόνο στην Ευρώπη έχουμε 337.000 θανάτους από παχυσαρκία. Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας: περίπου το 90% των θανάτων από κορονοϊό έχουν σημειωθεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Η κακή διατροφή όμως λόγω άγνοιας προκαλεί και τεράστιες άλλες ζημιές (π.χ. καρκίνους) χωρίς να φτάσουμε στο φάσμα της παχυσαρκίας.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα κατ’ εξοχήν του αστικού περιβάλλοντος που πρέπει να αποτελέσει μέριμνα για όλους τους δήμους. Στην Ευρώπη προβλέπεται ότι τις επόμενες τρεις δεκαετίας θα πεθάνουν 92 εκατομμύρια άνθρωποι από κακή διατροφή.

Για 3η χρονιά ο Δήμος Βριλησσίων μέσω των Δημοτικών Ιατρείων του ΟΚΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διαιτολογίας – διατροφολογίας.
Το πρόγραμμα αφορά όλες τις ηλικίες και έχει το σύνθημα «Τρέφομαι σωστά, αλλάζω συνήθειες !»