Τι είπε στην καθιερωμένη του ενημέρωση ο Προέδρος της ΚΕΔΕ

Δόθηκαν όπως είναι γνωστό επιπλέον 10 εκατομμύρια χρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ, όμως είναι επίσης γνωστό ότι ούτε αυτά φτάνουν, σημείωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στο σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ. Υπενθύμισε βέβαια ότι πέρσι είχαν ζητηθεί 15 εκατομμύρια, εκ των οποίων τελικά αξιοποιήθηκαν τα 11.
Γίνεται προσπάθεια σήμερα να επιτευχθεί τουλάχιστον μια δίκαιη κατανομή σε σχέση με τις ανάγκες. Η ΕΕΤΑΑ επεξεργάζεται τα δεδομένα για το πόσες θέσεις έμειναν κενές στα Δημοτικά ΚΔΑΠ, τι προσωπικό υπάρχει, ποια η διαφορά τους κόστους λειτουργίας, από τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω των voucher και πόσοι πλήρεις φάκελοι παιδιών υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και μόλις τελειώσει η επεξεργασία θα γίνει εισήγηση προς την ΚΕΔΕ για μια δίκαιη κατανομή.

Επίσης για την ΕΕΤΑΑ ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι προσλήφθηκαν και έπιασαν ήδη δουλειά οι 20 πρώτοι μηχανικοί που θα αποτελέσουν τον μηχανισμό βοήθειας προς τους μικρούς δήμους που το έχουν ζητήσει, για να ολοκληρώσουν μελέτες.
Και εδώ η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ εξετάζουν έναν δίκαιο τρόπο κατανομής σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο θέμα των ΥΔΟΜ όπου πρόσφατα έληξε και η τελευταία παράταση για την συγκρότησή τους από τους Δήμους. Ενημέρωσε ότι θα υπάρξει και νέα παράταση, σημείωσε όμως ότι θα είναι μικρή διότι αυτή η υπόθεση πρέπει επιτέλους να τελειώσει όπως είπε, καθώς οι υπηρεσίες δόμησης πρέπει να μείνουν στους δήμους, αλλά πρέπει και να λειτουργούν.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να σχεδιάζει ένας δήμος σε πολεοδομικά ζητήματα, χρήσεων γης κλπ και να μην διαθέτει ΥΔΟΜ.
Συμπλήρωσε βέβαια ότι θα φύγουμε από την θεώρηση: κάθε δήμος δική του ΥΔΟΜ, καθώς όπως είπε οι μικροί δήμοι δεν μπορούν να διαθέτουν τέτοια υπηρεσία. Οι δήμοι είπε που θα αναλάβουν να υποστηρίξουν και άλλους μικρότερους θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο προσωπικό όπως και οι δήμοι που θα εξυπηρετούνται μέσω άλλων, θα πρέπει και αυτοί να συνεισφέρουν είτε με προσωπικό, είτε με χρήματα που αντιστοιχούν σ΄αυτό.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, καθώς δήμοι καλούνται να υποστηρίξουν και πέντε ή έξι άλλους, με τεράστιους πληθυσμούς κτηρίων.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί και το νομικό ζήτημα του ποιος εγκαλείται στα δικαστήρια.

Το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι με τις παγκόσμιες αυξήσεις στην ενέργεια Ρεύματος και Φυσικού Αερίου ήταν το τέταρτο θέμα που έθιξε ο κ. Παπαστεργίου. Στους λογαριασμούς τα πράγματα σε πρώτη φάση δεν θα είναι εύκολα και οι δήμοι θα χρειαστούν στήριξη. Πρότεινε λοιπόν να φύγουν επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία με την οποία να ζητείται στον Μεσαίο Μηχανισμό Στήριξης που δημιουργείται για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, να ενταχθεί και η Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ΔΕΥΑ σε ένα ενιαίο αίτημα.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το κόστος ενέργειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο, είναι το δεύτερο κέντρο κόστους μετά το προσωπικό για τους Δήμους.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εκστρατεία των εμβολισμών για την οποία έγιναν δύο συναντήσεις και με Υπουργείο Παιδείας και με Υπουργείο Υγείας.
Στα αστικά κέντρα είπε, τα πράγματα πάνε καλά και οι εμβολισμένοι αγγίζουν το 70%. Υπάρχει όμως μεγάλη υστέρηση στους δήμους της Περιφέρειας και ειδικά στους μικρότερους δήμους, παρ΄ότι όπως υπογράμμισε, τα στοιχεία ανά δήμο δεν είναι σωστά, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.
Υπήρξε συμφωνία στις συναντήσεις να γίνει μια επιπλέον προσπάθεια σε επίπεδο ΠΕΔ έτσι ώστε αυτές ανά Περιφέρεια, να μιλήσουν με φορείς, συλλόγους γονέων κλπ. Αυτή η επαφή μπορεί να γίνει και μέσω τηλεδιασκέψεων στις οποίες το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει και παιδίατρο για να απαντήσει τα όποια ερωτήματα υπάρχουν. Κάλεσε λοιπό τις ΠΕΔ να αναλάβουν πρωτοβουλία.