Κακά τα νέα για την Αυτοδιοίκηση στον κρατικό προϋπολογισμού

Δεν υπάρχουν καλά νέα για την Αυτοδιοίκηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ Γ. Μουράτογλου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρότι υπάρχει αύξηση του «καλαθιού» των ΚΑΠ, η αύξηση αυτή δεν μεταφέρεται αναλογικά και στην επιχορήγηση των Δήμων. Η προβλεπόμενη αύξηση σε σχέση με φέτος της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων για το 2022 είναι μόλις 22 εκ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν οι προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.3852/2010) τότε αυτή θα έπρεπε να ανέλθει στα 550 εκ. ευρώ.
Επίσης στο προσχέδιο δεν αποτυπώνονται δαπάνες των Δήμων για την πανδημία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση παρακρατηθέντων πόρων ενώ ελάχιστες είναι οι αποδόσεις στους δήμους από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Αντιθέτως για το 2022 προβλέπεται για τους δήμους πλεόνασμα ύψους 146 εκ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μόνο η Αυτοδιοίκηση να πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης παρατεταμένα για μια δεκαετία.
«Η Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στα όριά της, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Δυστυχώς είναι όλα αυτά τα έκτακτα που πλέον δεν είναι τόσο έκτακτα και «σκάνε» σε μας, όπως καθαρίστριες σχολείων, αύξηση στις τιμές ρεύματος κλπ. Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αποτελούν ένα από κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριό μας και είμαι σίγουρος ότι θα θέσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τα αιτήματά μας για την επόμενη μέρα».

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 300 προτάσεις με έργα Δήμων, συνολικού προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ. Στόχος, είπε, εντός του Νοεμβρίου να έχει ενταχθεί το 50% των προτάσεων όλων των Δήμων στο πρόγραμμα.