Πέτσας: Δεν θα πληρώσουν οι ΔΕΥΑ την αύξηση στη ενέργεια

«Εντός της επόμενης εβδομάδας, ανακοινώνονται μέτρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και η αύξηση του κόστους της ενέργειας να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣKΑΪ” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Ο κ. Πέτσας όμως μίλησε προς το παρόν μόνο για τις ΔΕΥΑ και όχι για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού ή τις δαπάνες θέρμανσης.
Δείτε τι ακριβώς είπε:
Μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Και οι πράξεις έχουν δύο χαρακτηριστικά, προκειμένου να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Η πρώτη παρέμβαση σχετίζεται με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις ΔΕΥΑ, οι οποίες πράγματι επιβαρύνονται πάρα πολύ από την αύξηση στο κόστος ενέργειας. Το κόστος ενέργειας για τις ΔΕΥΑ θα συγκρατηθεί και στόχος μας είναι να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Είμαστε σε επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν –έπειτα από σχετική σύσκεψη– εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μία οριζόντια παρέμβαση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης –για όλη την Ελλάδα– η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι δεδομένο, δηλαδή, ότι θα παίρνουμε, συνεχώς, όποια μέτρα χρειάζονται, προκειμένου να τιθασεύσουμε τις αυξήσεις –οι οποίες είναι εισαγόμενες– έτσι ώστε να μην «στραγγαλίσουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκαν, αρχικά, οριζόντια μέτρα για όλους τους καταναλωτές και, τώρα, ερχόμαστε να ανακουφίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αυξηθούν από την «πίσω πόρτα» –αν μπορούμε να το πούμε έτσι– τα δημοτικά τέλη. Η μία παρέμβαση, λοιπόν, αφορά στο κόστος ενέργειας για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που μπορεί να είναι –για παράδειγμα– μία προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ, ή στο τιμολόγιο που πληρώνουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για τα δημοτικά τέλη. Όλα αυτά θα τα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Γιατί προχωρούμε σε αυτές τις παρεμβάσεις; Ο λόγος είναι απλός. Μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης πρέπει να πληρώνει ρεύμα στη ΔΕΗ. Εάν το ρεύμα αυξηθεί –στα επίπεδα που έχει ήδη αυξηθεί– καταλαβαίνετε, τότε, ότι έχει δύο επιλογές: είτε θα αυξήσει τα τιμολόγια –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημοτικά τέλη και τους δημότες– είτε δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις, με αποτέλεσμα να έχει η ίδια ζημίες και τα χρήματα θα πρέπει να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Ότι θα πάρουμε ένα συνολικό πακέτο μέτρων –στο οποίο θα εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος– προκειμένου να υπάρξει μία, συνολική, αντιμετώπιση για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, με τρόπο που θα στραγγαλίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.