Σε κινητοποιήσεις για τον ΠΕΣΔΑ καύσης και περιβαλλοντικού ρατσισμού, καλεί το Δυτικό Μέτωπο

«Στις 5/10/21 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, για άλλη μια φορά, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εγκρίνει την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής και η απόφασή της ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί. Το ίδιο είχε συμβεί και στις 31/5/2021, όταν η ΕΕ παρέλαβε τη μελέτη για την 3η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και δεν την δημοσιοποίησε ποτέ» σημειώνει με ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο που καλεί σε εγρήγορση και συγκέντρωση όποτε το Περιφερειακό Συμβούλιο κληθεί να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.

Το Δ.Τ. υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του πως στις 30/6/2021, ο κ. Πατούλης έστειλε επιστολή στους βουλευτές, στους δημάρχους, στους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, με την οποία τους ζητούσε να στείλουν τις προτάσεις τους στο προσωπικό του mail, μέχρι τις 31/7, χωρίς να τους κοινοποιήσει το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ. Ο κ. Πατούλης απέκρυψε από τους παραλήπτες της επιστολής τη μελέτη του ΠΕΣΔΑ και, όπως ήταν απολύτως λογικό και αναμενόμενο, η προσπάθεια του κ. Πατούλη να παρουσιάσει μια κατ’ επίφαση διαβούλευση για το ΠΕΣΔΑ κατέληξε σε ένα τεράστιο φιάσκο, διότι κανείς από τους δημάρχους της Αττικής δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Ο κ. Πατούλης και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έχουν σοβαρούς λόγους να μη δημοσιοποιούν τη μελέτη και το τελικό κείμενο για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Γνωρίζουν πως, με το νέο ΠΕΣΔΑ, η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και ο Δυτικός Πειραιάς θα συνεχίσουν -«με τη βούλα»- να αποτελούν, για πολλά χρόνια ακόμη, το μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης και το μοναδικό για την Αττική και θέλουν να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Το νέο ΠΕΣΔΑ δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, που -με την εισαγωγή της καύσης ως βασικής μεθόδου διαχείρισης αποβλήτων- αναμένεται να κάνουν χρυσές δουλειές.

Στο νέο ΠΕΣΔΑ κάνουν λόγο για την καύση -εκτός των δευτερογενών καυσίμων- και των υπολειμμάτων της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της επεξεργασίας των σύμμεικτων σκουπιδιών. Τώρα, ομολογείται πως οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι -για 65% ανακύκλωση και περιορισμό της ταφής στο 10% ως το 2030- δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) δευτερογενών καυσίμων, αλλά και του συνόλου των υπολειμμάτων. Μόνο που αποκρύπτουν έντεχνα ότι αυτό το μοντέλο απαιτεί και νέους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για τα στερεά κατάλοιπα της καύσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι στις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (στη Φυλή και στο Σχιστό) συμμετέχουν για πρώτη φορά τσιμεντοβιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα η ΤΙΤΑΝ ΑΕ.

Σχεδιάζουν τα -ψευδεπίγραφα και κατ’ ευφημισμό- «πάρκα κυκλικής οικονομίας», με θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τους διαγωνισμούς των οποίων τους «τρέχουν», πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η πρόταση για την 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Αυτό το ΠΕΣΔΑ δεν πρέπει να περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής. Ό,τι και να κάνουν ο κ. Πατούλης και οι άνθρωποί του στον ΕΔΣΝΑ, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι κάτοικοι της Αττικής και όχι τα εργολαβικά συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν. Κάθε προσπάθεια αιφνιδιασμού θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι πραγματικές επιδιώξεις του «ιερατείου» της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ θα αποκαλυφθούν.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, όπως και το 2016, θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της αντίστασης σε σχεδιασμούς που ναρκοθετούν, σε βάθος χρόνου, τη ζωή των κατοίκων και της Δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου της Αττικής και παραδίδουν στα εργολαβικά συμφέροντα τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Σε αυτό πλαίσιο, καταθέτει την πρόταση για μια μαζική κινητοποίηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής που θα αποφανθεί για το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ, όποτε κι αν γίνει. Για την καλύτερη προετοιμασία της θα υποστηρίξει κάθε σχετική πρωτοβουλία συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και πολιτών της Αττικής.

12.10.2021

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Διαβάστε εδώ και τις παρατηρήσεις του Δ.Μ. για τον νέο ΠΕΣΔΑ