Βορίδης από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Με προσοχή οι μεταρρυθμίσεις

«Είμαι δεξιός και συντηρητικός και δέχομαι μόνο μια μεταρρύθμιση μελετημένη, ώριμη και συγκροτημένη και όχι της τελευταίας στιγμής και όπως – όπως» δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι καθημερινά ακόμη τρέχει να μαζέψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την απλή αναλογική, το προεκλογικό σπάσιμο των δήμων κλπ. και τόνισε την αναγκαιότητα η όποια μεταρρύθμιση να μπει σε ένα σωστό πλαίσιο.

Διέψευσε φήμες που θέλουν να επανεξετάζεται το 43% ως όριο εκλογής των δημοτικών αρχών.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα υπάρχει τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο και δεκαπενθήμερη συνάντηση.

Περιέγραψε ένα πλούσιο νομοθετικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αναφέροντας τον νέο νόμο ΑΣΕΠ με βασική αλλαγή τον πανελλαδικό διαγωνισμό των προσλήψεων που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, την ολοκληρωμένη εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας με τις δύο φάσεις που ολοκληρώνονται στις 31/12 , τον νόμο για τον Εσωτερικό Έλεγχο που αναγνώρισε ότι είναι βαρύς για τους μικρούς δήμους και χρειάζεται δουλειά. Ανέφερε και ότι τρέχει η 2η σειρά εκπαιδευομένων πιστοποιημένων ελεγκτών.
Αναφέρθηκε επίσης στον νόμο για την τηλεεργασία όπως και στον νόμο για την κατάργηση της απλής αναλογικής που ήταν αίτημα της αυτοδιοίκησης όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και ένα έργο νομοθετικών ρυθμίσεων που αν δεν γινόταν, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δήμοι.
Επίσης αναφέρθηκε στα Ζώα Συντροφιάς όπου αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες λογικές παρατηρήσεις και στο νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση και ο οποίος αφορά και τους δήμους.

Αναφέρθηκε επίσης και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν για τον covid οι οποίες για την δημόσια διοίκηση απαιτούσε μια μεγάλη δουλειά.
Τέλος αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της κινητικότητας στους μικρούς δήμους, τις ποινές των αιρετών, τις παρατάσεις των συμβασιούχων, το Ταμείο Παρακαταθηκών, την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας των τετραγωνικών, τις ρυθμίσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες δημάρχους και τους δικηγόρους, τις παρατάσεις στην μεταφορά μαθητών και το δικαίωμα υπογραφής ΙΔΟΧ μηχανικών και κτηνιάτρων.

Στην συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στα συνδικάτα που όπως είπε κρατάνε σοβαρή στάση και έχουν τεκμηρίωση στις παρεμβάσεις τους αναφερόμενος στην υποστελέχωση.
Παρατήρησε ότι η υποστελέχωση μπορεί να κριθεί ανάλογα με το χρονικό σημείο αφετηρίας. Αν πάρουμε είπε σημείο αναφοράς την προηγούμενη δεκαετία ,τότε ναι υπάρχει μείωση, αλλά αν πάρουμε το σημείο όπου ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, τότε από το 2019 είχαμε 5.311 αποχωρήσεις κα 8.562 προσλήψεις.

Εδώ αναγνώρισε και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και σημείωσε ότι εκκρεμούν 797 εγκριτικές για 2022. 555 από το 2021 και 636 από το 2020. Όλες αυτές οι προσλήψεις ανακοίνωσε, θα έχουν φτάσει στους δήμους μέχρι τον Μάρτιο του ‘ 22με προσωρινούς πίνακες, ενώ θα επιταχυνθούν και οι προσλήψεις του 2022.
Ξεκαθάρισε όμως ότι προτεραιότητα δίνεται σε Π.Ε. και Τ.Ε. γιατί οι δήμοι στη εποχή που μπαίνουμε πρέπει να έχουν επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσουν ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα είπε ότι εύλογα κάποιοι δήμοι παραπονιούνται. Εξετάζοντας όμως τους πέντε κύκλους κινητικότητας από το ’18 ως το ’20 βλέπουμε ότι σε έναν πληθυσμό περίπου 80.000 εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, μόνο 255 άτομα ήταν η απώλεια για τους δήμους. Υπάρχουν είπε δήμοι που πονάνε αλλά όχι πάνω από 12-13, που χάσανε πάνω από 10 άτομα. Όπως υπάρχουν και 13 δήμοι που πήραν 11 άτομα. Υπάρχουν οι δήμοι που πλήττονται και άλλοι ευνοημένοι. Αναφερόμενος στα στοιχεία ο κ. Βορίδης είπε ότι 74 δήμοι κερδίζουν από 1-49 επιπλέον, 99 δήμοι χάνουν 1-3 άτομα, 60 δήμοι 3-9 και 20 δήμοι από 1-25.
Να κάτσουμε είπε να το δούμε διότι θέλει μια συζήτηση, θύμισε όμως ότι με τις νέες ρυθμίσεις όμως που έγιναν και με τους περιορισμούς του 65% και την έδρα, έχει πέσει πολύ ο αριθμός που κινούνται. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η κινητικότητα, αλλά μπορεί να βελτιωθεί καθώς δημιουργεί συνολικά καλή λειτουργία στην δημόσια διοίκηση και ευχαριστημένους εργαζόμενους. Δέχτηκε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα έξυπνο σύστημα αναφερόμενος στις 270 παρεκκλίσεις που βρήκε και από τις οποίες κατάργησε τις μισές, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει δεύτερη φάση καταργήσεων το Σεπτέμβριο του ’22.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις ο υπουργός θύμισε τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τον covid και δήλωσε έτοιμος να δεχτεί την πρόταση ανακατανομής των ΚΑΠ από την ΚΕΔΕ, σημείωσε όμως ότι η πρόταση πρέπει να ωριμάσει.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι εξελίσσεται στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όλων των εποχών για τους δήμους και αποτελεί ένα ευχάριστο πρόβλημα αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου αξιοποιηθεί σωστά.
Υπάρχει σημείωσε και ο συνδιασμός διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων και πρέπει να φτιαχτεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και σχέσεων μεταξύ των προγραμμάτων. «Η δική σας δουλειά» είπε απευθυνόμενος στους δημάρχους, «είναι να έχετε ώριμα έργα προκειμένου να μπορέσετε να απορροφήσετε τα κονδύλια»
Στο σημείο αυτό ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε με έμφαση σε ένα σημείο που έθιξε με τονισμό και λίγο πριν ο Αν Υπουργός κ. Πέτσας. «Να κάνουμε και μια πολιτική συμφωνία» είπε. «Να είναι τα έργα χρήσιμα και σωστά στοχευμένα, στην υπηρεσία των πολιτών». Αποτελεί είπε μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, χρειάζεται σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις για τις επιλογές και τις προτεραιότητες. «Καθαρή συζήτηση» επανέλαβε.

Αναφερόμενος στα θεσμικά ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «μαζεύουμε τα απόνερα των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης δεκαετίας» διότι ωραία τα σκέφτηκε όποιος τα σκέφτηκε αλλά δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις προϋποθέσεις για να γίνουν. Αναφέρθηκε στην υπόθεση των ΥΔΟΜ που όπως είπε παίρνουν 11 χρόνια αναβολές. Όπως και στην εποπτεία των ΟΤΑ από τις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Νομιμότητας που επίσης λιμνάζουν.
Σημείωσε ότι λείπει από το κράτος ένας μηχανισμός αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων και του τρόπου κατανομή τους και ότι πρέπει με έναν τέτοιον υποστηρικτικό μηχανισμό να γίνει η συζήτηση. Αρα πρώτα από όλα πρέπει να συγκροτηθεί μια υπηρεσία αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων που να μπορεί να συμβουλέψει και να αξιολογήσει τις πολιτικές αποφάσεις.
Δεσμεύτηκε όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκαθαρίσει κάποιες προφανείς μεταφορές αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ. Τόνισε όμως ότι το βασικό κριτήριο θα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναγνώρισε επίσης τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως προς την εποπτεία των ΟΤΑ. Εδώ σημείωσε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά καθώς πρόκειται για διοικητικό ζήτημα με τα διάφορα επίπεδα επικάλυψης ελέγχου και ότι πρέπει να εξεταστεί το που αξίζει να ασκείται εποπτεία και σύμφωνα με μελέτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υπάρχει.

Για την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να προηγηθεί για την συνολική δημόσια διοίκηση και ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2022.
Για την Δημοτική Αστυνομία είπε ότι θέλει να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο και ότι η συζήτηση θα ανοίξει όταν ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες με τις Αποκεντρωμένες και το προσωπικό.

Για τις ΥΔΟΜ αναφέρθηκε στην παράταση που δόθηκε μέχρι 31/12/22 είπε ότι υπάρχει μια πρόταση από το ΤΕΕ και ότι πρέπει να εξεταστούν οι αντικειμενικές δυνατότητες καθώς αναμένεται και μια σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Για τις ΔΕΥΑ είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση καθώς υπάρχουν καλές αλλά και προβληματικές εταιρείες.

Ο κ. Βορίδης έδωσε έμφαση και στην Ψηφιακή εποχή και όπως είπε σύμφωνα με μια μελέτη: σε μια δεκαετία το 80% των θέσεων εργασίας δεν θα υπάρχουν και θα έχουν αντικατασταθεί από άλλες. Τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Δημόσια Διοίκηση είναι αναγκαίος καθώς ο ιδιωτικός τομέας τρέχει και αν αυτή μείνει πίσω, θα εκλαμβάνεται ως πρόβλημα και βαρίδι από τους πολίτες. Είπε ότι κεντρικό θέμα για όλες τις δημόσιες διοικήσεις παγκοσμίως είναι οι δεξιότητες των εργαζομένων, αναφέρθηκε σε ειδικό πρόγραμμα της Microsoft με το οποίο έχουν εκπαιδευτεί οι πρώτοι 5.000 υπάλληλοι και ότι σ΄αυτό θα πρέπει να συμμετάσχει και η ΤΑ.

Για την καταστατική θέση των αιρετών αναφέρθηκε σε διάφορες διατάξεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη.
Στα πρόστιμα σε δήμους σχετικά με την υπόθεση των ναυαγοσωστών είπε υπάρχει διάταξη που λύνει το ζήτημα.
Για το θέμα της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δημάρχους διευκρίνισε ότι υπάρχει ειδική δωσιδικία και ότι τα πλημμελήματα εκδικάζονται από τριμελές εφετείο πλημμελημάτων που δεν συνεδριάζει για το αυτόφωτο. Επειδή όμως παρατηρούνται όπως είπε στενοκεφαλιές, θα γίνει νομοθετική ρύθμιση.
Για την ρύθμιση των δόσεων και την αναχρηματοδότηση των δανείων δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετικό έργο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η επαναφορά της διάταξης για την αναγνώριση στους δημάρχους θα διαμορφωθεί είπε με ακρίβεια και θα γίνεται δεκτό.
Για τα συνταξιοδοτικά είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει τα αιτήματα της ΚΕΔΕ όμως διευκρίνισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου.
Τέλος για την Αντιμισθία σημείωσε ότι σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις, δεν βλέπει αυξήσεις αντιμισθιών, προτού υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Όμως για άλλες δαπάνες που θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου οι δήμαρχοι να κάνουν το έργο τους, «σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε.