Ειδικό πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των δήμων ανακοίνωσε ο Πιερακάκης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Μια πλατφόρμα μενού, όπου κάθε δήμος θα μπορεί να «ψωνίζει» ψηφιακές υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες του, ανακοίνωσε από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερακάκης.

Στο πρόγραμμα αυτό ύψους 90 συν 320 εκατομμυρίων ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιλέξει υπηρεσίες προς τους πολίτες όπως Κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και Υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, Περιβάλλοντος, υποδομών, αγροτικής ανάπτυξης, μεταφορών μεταποίησης εμπορίου τουρισμού, δημοτικής αστυνομίας, εξυπηρέτησης του πολίτη, οικονομικής διαχείρισης, διοικητικής λειτουργίας, έξυπνο παρκάρισμα, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολικής αγωγής, φόρμες διαβούλευσης, συστήματα για την πρόληψη ατυχημάτων και το σημαντικότερο Κυβερνοασφάλειας και πολλά άλλα.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερακάκης θα συγκεντρωθεί ένα μωσαϊκό καλών πρακτικών όπως τα Τρίκαλα και έγινε η επιλογή ούτε να αποτελεί ένα κεντρικοποιημένο σύστημα, αλλά ούτε να είναι και τελείως ελεύθερο, διότι και οι δύο αυτές οι επιλογές θα ήταν άστοχες.
Θα διαμορφωθεί ένα μενού τεχνολογικών επιλογών όπου θα μπορούν όλοι οι δήμοι με προκαθορισμένο μπάτζετ να επιλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους συγκεκριμένες λύσει που πιστεύουν ότι αφορούν τους πολίτες τους.

Το μικρότερο ποσό για τον μικρότερο δήμο θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.
Συνολικά για το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 90 εκ ευρώ για 16 δήμους πάνω από του100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα και από το νέο ΕΣΠΑ θα αντληθούν συνολικά 320 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους δήμους.

Ο κ. Πιερακάκης τόνισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά για το ΕΣΠΑ υπάρχει η προϋπόθεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και κάλεσε τους δήμους να αρχίσουν από τώρα να ωριμάζουν προτάσεις. Εθεσε όριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου όπως είπε θα βγουν οι προσκλήσεις στον αέρα.

Ο κ. Πιερακάης ζήτησε στενή συνεργασία με τους δήμους καθώς όπως είπε υπάρχουν πολλές διαδικασίες αλληλεπίδρασης με τους πολίτες που χρειάζονται απλούστευση για να αποσυμφορηθούν και οι υπηρεσίες.
Κάλεσε τους δημάρχους να καταγράψουν αυτές τις διαδικασίες καθώς όπως είπε τα κόστη είναι πάρα πολύ χαμηλά και εύκολα μπορεί να επιτευχθεί.
Τέλος ο κ. Πιερακάκης αναφέρθηκε στο θέμα των ΥΔΟΜ όπου όπως είπε έχει δρομολογηθεί ήδη η ψηφιοποίηση τους όπως και η ψηφιοποίηση κάθε χαρτιού στην δημόσια διοίκηση με 700 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης