Μέτρα στήριξης και εκσυγχρονισμού της Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο Πέτσας από το Συνέδριο

Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και την στήριξη της Αυτοδιοίκηση ως επιλογή της κυβέρνησης υπογράμμισε στην δεύτερη βασική ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας.
Είμαστε είπε στη ίδια πλευρά, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα για να κάνουμε πράξη την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο κ. Πέτσας παρουσίασε αρχικά το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που αφορά στην Αυτοδιοίκηση:
Με το ΑΣΕΠ που καθιερώνει ετήσιο ευρύ διαγωνισμό και προγραμματισμό των προσλήψεων, με το νόμο των εσωτερικών ελέγχων που προστατεύει τον εργαζόμενο και τον τελικό υπογράφονται, με τον νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ που εξασφάλισε την κυβερνησιμότητα, με τα αδήλωτα τετραγωνικά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που βελτίωσε τα οικονομικά των δήμων, με την διευκόλυνση των δημοσίων συμβάσεων για το έργο και με το νόμο για τα Ζώα συντροφιάς που όπως ανακοίνωσε την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα πρόσκληση για το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» ύψους 40 εκ ευρώ και για αυτούς που δεν μπήκαν στο Φιλόδημος και για αυτούς που θέλουν να αναβαθμίσουν περεταίρω τον εξοπλισμό τους.
Ανέφερε επίσης στο έργο της κυβέρνησης και την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών.
Προανήγγειλε και αύξηση 15 εκ των ΚΑΠ κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.
Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους φέρνοντας παράδειγμα την πρακτική που ακολουθήθηκε για τα ναυαγοσωστικά, ενώ σημείωσε ότι και για το νόμο για τα ζώα συντροφιάς, θα υπάρξουν ανάλογες πρακτικές.

Για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον πρώτο πυλώνα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης δεχόμενος στο θέμα των αρμοδιοτήτων ως μια καλή βάση όπως είπε συζήτησης, το κείμενο που έχει καταθέσει από τον Μάρτιο του ‘21 η ΚΕΔΕ.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα που τα χαρακτήρισε αρκετά ώριμα για να συζητηθούν λίγο αργότερα, όπως οι τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Δεσμεύτηκε όμως ότι το ζήτημα με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η σύμπραξη τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών αποτελεί Ευρωπαϊκή προτεραιότητα και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και χρειάζεται πολύ δρόμο και πιο διευρυμένο και πιο πλουραλιστικό μοντέλο με διάχυση της ισχύος.
Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να σταματήσει η αλληλομετάθεση ευθυνών. Πρόθεση της κυβέρνησης είπε, είναι να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ενέργεια, η βιομηχανία, οι μεταφορές, η πολιτική προστασία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός.

Για τον 2ο πυλώνα που αφορά στο προσωπικό ο κ. Πέτσας δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά είπε ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι πιο απτό στην λογική που ανέπτυξε εχθές ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης.

Στο 3ος πυλώνα της χρηματοδότησης αναφέρθηκε στην εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών κ. Μουράτογλου και είπε ότι το πλαίσιο που βάζει μπορεί να διευκολύνει το έργο του Υπουργείου.
Αναφέρθηκε στην απόφαση της πρόσφατης επιπλέον χρηματοδότησης 107 εκατομμυρίων που βγήκε για τους δήμους και είπε ότι θα βγει ακόμη μία μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά με μικρότερο ποσό.
Ανακοίνωσε ότι το 2022 θα είναι έτος αναθεώρησης της κατανομής των ΚΑΠ, η οποία θα συνοδευτεί και με αύξηση σε ρεαλιστικά αλλά όχι συμβολικά επίπεδα.
Προανήγγειλε αύξηση στα 3,2 δις σε δήμους και περιφέρειες από 2,85 που είναι σήμερα, αύξηση δηλαδή κατά 350 εκ 15% από 1/1/2023 έτσι ώστε να μην διχαστούν οι δήμοι αλλά να απορροφηθούν οι αναπροσαρμογές και κανένας δήμος να μην χάσει.

Για το 2ο επίπεδο που αφορά στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις από φυσικές καταστροφές υπενθύμισε ότι οι δήμοι πήραν 237,1 εκ ευρώ και δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη ενίσχυση, ενώ παραδέχτηκε ότι αυτές οι ενισχύσεις δεν καλύπτουν τις απώλειες. Στο σημείο αυτό είπε ότι θα επαναξεταστεί και η μέθοδος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
Αναφέρθηκε επίσης και στο κόστος ενέργειας για τις ΔΕΥΑ και για τους άλλους δήμους ενημερώνοντας ότι εξετάζονται 4 στοιχεία μείωσης όπως ΦΠΑ στο 6% στο νερό, υπαγωγή στο τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη του τιμολογίου στην κατηγορία των μεγάλων καταναλωτών αντί του οικιακού και ένταξη στους δικαιούχους της χρέωσης ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων για την μείωση του κόστος λειτουργίας τους. Ο Υπουργός είπε ότι γίνονται συζητήσεις με το ΥΠΕΝ και τον πρωθυπουργό για το καλύτερο μείγμα και σύντομα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.
Σημείωσε όμως ότι στο Αντώνης Τρίτσης και συγκεκριμένα στην πρόσκληση ΑΤ-3 υπήρχε η δυνατότητα μείωσης του κόστους μέσω των φωτοβολταϊκών, αλλά οι δήμοι δεν έκαναν χρήση και δεν το αξιοποίησαν.

Στο 3ο επίπεδο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ο κ. Πέτσας άθροισε το 1+ δις που προέρχεται από το Φιλόδημος συν τα 2,5 δις του «Αντώνης Τρίτσης» φτάνοντας τον ονομαστικό προϋπολογισμό στα 3,125 δις και δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθεί ο χώρος έτσι ώστε οι δήμοι να εντάξουν τα έργα που προσδοκούν.
Τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να φτάσει τα 6,1 δις ευρώ που κατατέθηκαν, θα είναι όμως αυξημένο κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ με δύο τρόπους:
Θα αυξηθεί η υπερδέσμευση για να ενταχθούν γρήγορα τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» και παράλληλα θα γίνουν μεταφορές έργων περίπου 222 εκ ευρώ (ύδρευσης κατά βάση) στο ΕΣΠΑ και 150 εκ ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημείωσε ότι αυτά δεν φτάνουν και γι αυτό γίνεται συζήτηση να μεταφερθούν κατευθείαν έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα αφορούν αστικές αναπλάσεις, ύδρευση και οδοποιία.
Σε μια εβδομάδα θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις γι αυτό το 1 δις.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει Υπουργική απόφαση για συλλογή υπογραφών στα συναρμόδια υπουργεία για να εξασφαλιστεί η ένταξη τουλάχιστον του 50% των έργων για όλους τους δήμους. Ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ενταχθεί το 50% των προτάσεων όλων των δήμων.
Ετσι είπε, είχαμε 1,3 δις ευρώ μεταφορά από το Φιλόδημος, έχουμε εντάξει ήδη 1,075 είμαστε ήδη κοντά στα 2,4 δις, άρα βρισκόμαστε στην οροφή του αρχικού χώρου και πάμε στα 4,1 δις ευρώ τους επόμενους μήνες.
Ενημέρωσε ότι μετά την τελευταία Επιτροπή Αξιολόγησης από του 51 δήμους που δεν είχαν υποβάλει κανένα έργο, οι 39 έχουν ήδη ενταχθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί όλοι.
Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κάλεσε τους δημάρχους να εξάγουν ποιοτικούς δείκτες και ανέφερε:
Το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου που χρηματοδοτείται φτάνει τα 3.000 χιλιόμετρα και των παλαιωμένων αγωγών τα 4.200 χιλιόμετρα. Τα 10 εκατομμύρια κυβικών νερού που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση αναλογούν στις ανάγκες μιας πόλης 100.000 κατοίκων.
Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ισοδυναμεί με τις ανάγκες ενός οικισμού 2.000 κατοίκων.
Η έκταση των 1.200 στρεμμάτων από τις αστικές αναπλάσεις ξεπερνά την έκταση του μεγαλύτερου πάρκου της Ελλάδας το Αντώνης Τρίτσης

Τέλος ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μια αυτοδιοίκηση ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και κάλεσε τους δημάρχους να υιοθετήσουν έξυπνες και ευέλικτες πολιτικές σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, έξυπνης πόλης, Βιώσιμης διαχείρισης και του περιβάλλοντος, επέκτασης της ηλεκτροκίνησης, διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.