Καλογιάννης: Χρειάζεται οδικός χάρτης διεκδικήσεων

Μηδενικό χαρακτήρισε το έργο της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» και Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα και οι ημερομηνίες που δόθηκαν από τον Υπουργό δεν έχουν καμία αξία ενώ βαφτίστηκε και το ψάρι κρέας.
Από αυτά είπε, προκύπτει η ανάγκη για το σώμα των αυτοδιοικητικών αιρετών, να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης διεκδικήσεων διότι όπως διαπιστώθηκε «δεν υπάρχει αύριο».

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει για τους σεισμοπαθείς και τους πλημμυροπαθείς. Η κυβέρνηση είπε αντί να ξεκινήσει από τις μελέτες, έπρεπε να ξεκινήσει από την διάνοιξη των ρεμάτων, ενώ οι πληγέντες τώρα θα πρέπει να κάνουν πολύ μεγάλη υπομονή.

Αναφερόμενος στα οικονομικά ο κ. Καλογιάννης είπε ότι πάνω από 250 δήμοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα. Χαρακτήρισε ασπιρίνες τις έκτακτες ενισχύσεις μπροστά στην τεράστια απώλεια που έχουν υποστεί οι δήμοι από την πανδημία.
Αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Προϋπολογισμού όπου οι ΚΑΠ και το ΠΔΕ είναι καθηλωμένα ενώ δεν υπάρχει καμία κουβέντα για τα παρακρατηθέντα, παρατηρώντας ότι το ίδιο το κράτος δεν τηρείται τον νόμο. Αυτά όλα δείχνουν είπε, ότι η οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να είναι η ίδια. Ζήτησε να ξεκαθαρίσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με έναν οδικό χάρτη διεκδικήσεων και σκληρής διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Επίσης σημείωσε ότι δεν πρέπει να ανοίξει καμία συζήτηση για την ανακατανομή των ΚΑΠ αν δεν προβλεφθούν πρώτα αυξήσεις, αλλιώς «θα μοιράσουμε την φτώχεια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις Προσλήψεις και την Κινητικότητα, είπε ότι η υποστελέχωση έχει οδηγήσει στα όρια να μη λειτουργούν οι υπηρεσίες. Ανέφερε ακόμη ότι η κινητικότητα έχει βάλει τεράστια ζητήματα όχι μόνο στους μικρούς δήμους, αλλά και στους μεγάλους και αναρωτήθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να κλειδώσει το θέμα της κινητικότητας εντός της Αυτοδιοίκησης, με συνεννόηση μεταξύ των δημάρχων.
Τέλος ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα οι προσλήψεις τουλάχιστον στο 1 προς 1, αλλά τόνισε ότι χωρίς την βελτίωση των οικονομικών, αυτό θα μείνει ένα κενό γράμμα.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά προγράμματα που ουσιαστικά είπε αναπληρώνουν τους πόρους που λείπουν:
Το «Αντώνης Τρίτσης» είπε δύο χρόνια καρκινοβατεί ενώ αναλώθηκε πολύ χρόνος και προσπάθεια διαβολής του «Φιλόδημου» με το επιχείρημα ότι δήθεν δεν είχε τα λεφτά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι καμία τράπεζα δεν δίνει χρήματα, αν πρώτα δεν υπάρξουν προτάσεις για ώριμα έργα.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι η Αυτοδιοίκηση υπολόγιζε αρχικά 6 δις και σήμερα εκτιμάται στα 700 εκατομμύρια.
Για το ΕΣΠΑ είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή για να περάσει από τον Α’ βαθμό και θα συνεχίσουν οι Δήμαρχοι να είναι επαίτες των Περιφερειαρχών ελλείψει δημοκρατικού προγραμματισμού.
Όλα αυτά κατέληξε δημιουργούν μια τεράστια ασφυξία.

Για την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση χαρακτήρισε αστειότητα την συζήτηση καθώς στον τομέα αυτόν δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Εάν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων που ήδη ασκούνται από τους δήμους με τα αντίστοιχα με τα οικονομικά δεν μπορεί να προχωρήσει καμία συζήτηση και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί η να κληρονομεί τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες των κυβέρνησης, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόβλημα το χαρακτήρισε ένα τεράστιο θέμα. Θα παιδευόμαστε είπε, να διευρύνουμε το κοινωνικό τιμολόγιο και θα κινδυνεύουμε και με διώξεις από τους νομικούς περιορισμούς, ενώ σημείωσε ότι οι ανάγκες θα είναι τεράστιες.

Για την καταστατική θέση των αιρετών απαρίθμησε πολλά ζητήματα που υπάρχουν όπως της διάθεσης του χρόνου, της απασχόλησης, της ανταμοιβής, της νομικής ευθύνης και της κατοχύρωσης του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και τις λειτουργικές διευκολύνσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας του θεσμού και τα ζητήματα δημοκρατίας χαρακτήρισε έκτρωμα τον νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης λέγοντας ότι πάτησε στις δυσκολίες της απλής αναλογικής για να φτάσει στην άλλη άκρη.
Σημείωσε ότι στην Απλή Αναλογική υπάρχουν θετικά, όπως η αναλογικότητα των πολιτικών δυνάμεων, η απελευθέρωση των δυνατοτήτων στις κοινότητες να βάλουν ακομμάτιστα προϋποθέσεις διεκδίκησης κλπ και έρχεται η κυβέρνηση να φτιάξει ψηφοσυλλέκτες χωρίζοντας τις κοινωνίες σε μπλε, πράσινους κλπ
Ο κ. Καλογιάννης προέβλεψε ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να κρατήσει και θα αλλάξει όπως έγινε και παλιότερα καθώς όπως είπε η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μιμείται την κεντρική κυβέρνηση διότι έχει άλλη αμεσότητα με τον πολίτη και άλλες δυνατότητες. Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» ζήτησε να ξεκινήσει συζήτηση και να μπει στο τραπέζι μια άλλη αυτοδιοικητική πρόταση.

Τέλος ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην λειτουργία της ΚΕΔΕ λέγοντας ότι υπάρχουν
συμφωνίες και διαφωνίες αλλά και γκρίζες ζώνες που θέλουν κουβέντα. Όμως είπε χρειάζεται σύγκλιση των δυνάμεων καθώς η αυτοδιοίκηση χάνει συνεχώς κατακτήσεις και πρέπει να υπερβεί πολιτικές καταγωγές με ένα μέτωπο διεκδικήσεων κατά του συγκεντρωτισμού και της αντιμεταρρύθμισης και υπέρ της συμμετοχής.
Να υπάρξει είπε καταλήγοντας ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κυβέρνηση και το συγκεντρωτικό κράτος και μια αντιστοίχιση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης με την Ευρωπαϊκή.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Καλογιάννη στο 4:46’
https://www.youtube.com/watch?v=ZgwW9flw5z8