1.000 μηχανικοί στους ΟΤΑ μέχρι το Μάρτιο

Τις παραγωγικές προτεραιότητες που αφορούν στη στελέχωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει συνολικά η χώρα για να αξιοποιήσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίττωνα Αρσένη με θέμα «Παραμένουν τα 1.900 οργανικά κενά στους Δήμους».

Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι ο προγραμματισμός προσλήψεων που επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Οκτωβρίου 2021 θωρακίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας προτεραιότητα στις προσλήψεις προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα μηχανικών, προσωπικού για οικονομικές ειδικότητες και πληροφορικής. Προανήγγειλε μάλιστα ότι έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα έχουν τοποθετηθεί στους ΟΤΑ με διαδικασίες ΑΣΕΠ 1.000 μηχανικοί.

Ανέφερε δε, ότι η συγκεκριμένη προτεραιότητα έχει τεθεί προκειμένου οι ΟΤΑ να είναι σε θέση να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία μπορούν να διοχετευτούν στην υλοποίηση κρίσιμων έργων τα οποία λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του κ. Αρσένη με θέμα «Αξιολόγηση των εργαζομένων με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ» ο κ. Βορίδης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των εργαζόμενων που έχουν προσληφθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων με την προκήρυξη 3Κ/2018, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για τις περιπτώσεις εκείνες που ανυπαιτίως δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους, η διαδικασία μονιμοποίησης τους προχωράει κανονικά.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης κατακεραύνωσε τη θέση του ΜέΡΑ 25 την οποία διατύπωσε ο κ. Αρσένης και σύμφωνα με την οποία η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου θεωρείται απόλυση καθώς και τον ισχυρισμό ότι αυτές πρέπει να παρατείνονται αενάως. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το σύνταγμα και εξήγησε ότι αυτή η απαγόρευση τίθεται επειδή υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Ξέρετε γιατί γίνεται αυτό; Για να υπάρχει ακεραιότητα στη διαδικασία προσλήψεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

To ΔΤ που έστειλε για το ίδιο θέμα ο κ. Αρσένης

Η κυβέρνηση κρίνει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα μη παραγωγικούς και για αυτό δε θα προσλάβει νέους.

Στη συγκλονιστική δήλωση ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι μη παραγωγικοί και για αυτό δε θα προσλάβει νέους, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων στην καθαριότητα, αλλά αντίθετα θα προκηρύξει θέσεις μηχανικών και άλλου προσωπικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη των δήμων. Παράλληλα όμως, δήλωσε ότι δε θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού στην καθαριότητα λόγω πανδημίας, παρά την κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται, παρά την προηγούμενη δέσμευση του να προχωρήσει σε προσλήψεις 2.000 εργαζομένων στην καθαριότητα, γνωστή ως ”ουρά” της προκήρυξης 3Κ του 2018. Την δέσμευση αυτή έκανε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Αρσένη, τον Απρίλιο του 2021.

Τότε, ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε και συμβασιούχους και μόνιμους υπαλλήλους, οπότε θα προχωρήσει στις απολύσεις των συμβασιούχων για να προσλάβει μόνιμους. Κάτι το οποίο έκανε, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού στην καθαριότητα λόγω covid, μετά τον Δεκέμβρη του 2021. Ταυτόχρονα όμως, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει και σε προσλήψεις παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει τον Απρίλιο: ”Από το 2019 έχουν περιέλθει 133 αιτήματα φορέων για την κάλυψη συνολικού αριθμού 1.900 θέσεων στην καθαριότητα”. Όπως πλέον δηλώνει όμως, ούτε για το 2022 υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων στην καθαριότητα.

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των προσληφθέντων στην καθαριότητα με την προκήρυξη 3Κ του 2018, συνεχίζει ο εμπαιγμός από την πλευρά του υπουργείου, που επικαλείται μια μεταβατική διάταξη για τους εργαζόμενους κατά τα έτη 2016-2019, αποφεύγοντας να απαντήσει για ποιο λόγο δεν αξιολογήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κρατάει με αυτόν τον τρόπο, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, 7.111 εργαζόμενους (με βάση τα δικά του στοιχεία) που δεν μονιμοποιούνται, παρόλο που έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από τον νόμο, διετία. Ως αποτέλεσμα, από τους 8.132 προσληφθέντες του 2018 και 2019, μόνο 1.021 έχουν μονιμοποιηθεί.