Δήμος Σιντικής: Δωρεάν ίντερνετ για δημότες και επισκέπτες

Δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση σε υπαίθριους δημόσιους χώρους έχουν οι δημότες Σιντικής, χάρη στο έργο που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Σιντικής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης που έχει υπογράψει με τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) – WIFI4EU.
Το ύψος της δαπάνης του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού WiFi4EU» άγγιξε τις 15.000,00 € και καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη προέβλεπε τη δημιουργία ασύρματου δικτύου WiFi για την κάλυψη δέκα περιοχών στους οικισμούς:

• Σιδηροκάστρου,
• Καστανούσσας,
• Κ.Ποροΐων,
• Ακριτοχωρίου,
• Μανδρακίου,
• Ροδόπολης,
• Πετριτσίου και
• Χορτερού,
προκειμένου να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες αυτών των περιοχών.

Πέρα από τη δωρεάν πρόσβαση, σημαντικό είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο χωρίς διαφημίσεις και χωρίς εμπορική επανάχρηση των δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς.

Η ανάδοχος εταιρεία προχώρησε ήδη στην εγκατάσταση και διασύνδεση των κεραιών (access point) αρχικά στο Σιδηρόκαστρο, όπου εγκαθίστανται συνολικά τρεις (3) κεραίες (access point) και συγκεκριμένα στην πρόσοψη του Δημαρχιακού Μεγάρου, την Κεντρική Πλατεία και το Κλειστό Γυμναστήριο Σιδηροκάστρου και παράλληλα προχώρησε και στην παραμετροποίηση του εξοπλισμού. Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα.

Η σύνδεση δημοτών, επισκεπτών και τουριστών στο ασύρματο δίκτυο είναι ιδιαίτερα εύκολη. Επιλέγουν το WiFi4EU και εμφανίζεται η σελίδα που λέει «Δήμος Σιντικής». Επιλέγουν την ένδειξη Σύνδεση/Login και με αυτό τον τρόπο αυτόματα συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο.

Ο Δήμος Σιντικής ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν αίτηση και η πρότασή του έγινε αποδεκτή.

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στόχος είναι εκσυγχρονίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες και τους επισκέπτες και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας.