Οι υποχρεώσεις των δήμων για την διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια

limani

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4790 Τεύχος Β’ 18 Οκτωβρίου 2021 η αποφαση Αριθμ. 3122.3-15/71164/2021 με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (EE) 2019/883 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2010/65/ΕΕ και την κατάργηση της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ».
Σύμφωνα με την απόφαση «φορέας διαχείρισης λιμένων» χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε φορέας διαχειρίζεται τους λιμένες της περιοχής αρμοδιότητάς του (όπως ενδεικτικά Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., Λιμενικά Ταμεία, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, δημοτικά λιμενικά γραφεία, Ο.Τ.Α., Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., Ιδιωτικές Επιχειρήσεις).

Οι φορείς διαχείρισης λιμένων εξασφαλίζουν τη διάθεση λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής για όλα τα είδη των αποβλήτων, επαρκών για την κάλυψη των αναγκών των πλοίων που χρησιμοποιούν συνήθως τον λιμένα, χωρίς να προκαλείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πλοίων. Οι φορείς διαχείρισης εξακολουθούν να έχουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 41 του ν. 4819/2021 (Α ́ 129), όπως εκάστοτε ισχύει.

Τυχόν καταγγελίες ανεπάρκειας των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενημερώνεται ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).

Οι φορείς διαχείρισης λιμένων διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις παράδοσης ή παραλαβής αποβλήτων διενεργούνται με επαρκή μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη κινδύνων κατά προσώπων ή του περιβάλλοντος.

Κάθε μέρος που συμμετέχει στην παράδοση ή την παραλαβή αποβλήτων από πλοία δύναται να αξιώσει αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν από αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων καταρτίζεται και εφαρμόζεται για κάθε λιμένα συμπεριλαμβανομένου του αγκυροβολίου, με μέριμνα και ευθύνη του φορέα διαχείρισης αυτού, κατάλληλο σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως με τους χρήστες του λιμένα και τους εκπροσώπους αυτών, τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης,

Για λόγους έγκαιρης ενημέρωσης των φορέων εκμετάλλευσης των πλοίων και διευκόλυνσης της διαδικασίας παραλαβής των αποβλήτων, οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης, καταρτούν ξεχωριστό παράρτημα του σχεδίου το οποίο περιέχει τις παρακάτω πληροφορίες:
α) θέση των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής για κάθε θέση πρόσδεσης και, κατά περίπτωση, του ωραρίου λειτουργίας τους,
β) κατάλογο των αποβλήτων πλοίων τα οποία διαχειρίζεται συνήθως ο λιμένας, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει όλων των ειδών τα απόβλητα και κατάλοιπα φορτίου των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμένα,
γ) κατάλογο των σημείων επαφής, των φορέων εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής και των παρεχόμενων υπηρεσιών,
δ) περιγραφή των διαδικασιών παράδοσης των αποβλήτων,
ε) περιγραφή του συστήματος κάλυψης του κόστους, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων και των σχετικών πόρων, όπως αναφέρονται στο παράρτημα 4.

Οι μικροί μη εμπορικοί λιμένες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από σπάνια ή χαμηλή κυκλοφορία μόνο σκαφών αναψυχής, μπορούν να εξαιρούνται από τις παραγράφους 1 έως 3, εάν οι οικείες λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής εντάσσονται στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων του οποίου η διαχείριση ασκείται από τον σχετικό δήμο ή για λογαριασμό του και εξασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες σχετικά με το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων τίθενται στη διάθεση των χρηστών των εν λόγω λιμένων.

Οι φορείς διαχείρισης λιμένων εξασφαλίζουν ότι το κόστος της λειτουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής για την παραλαβή και την επεξεργασία αποβλήτων από πλοία, πλην των καταλοίπων φορτίου, καλύπτεται με την είσπραξη τέλους από τα πλοία.

Τα πλοία που καταπλέουν σε ελληνικό λιμένα καταβάλλουν έμμεσο τέλος, ανεξαρτήτως της παράδοσης αποβλήτων σε λιμενική εγκατάσταση παραλαβής.

Οι φορείς διαχείρισης λιμένων, υποχρεούνται να τηρούν βάση δεδομένων, στην οποία να καταχωρούνται ο όγκος και οι ποσότητες των αποβλήτων που αλιεύονται παθητικά και να αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους στην αρμόδια Υπηρεσία, η οποία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ με πολλές άλλες διατάξεις