Έρχονται ψηφιακές λύσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Νέες εφαρμογές που καλύπτουν από τον δακτύλιο και την κίνηση στους δρόμους, μέχρι τις μεταβιβάσεις και τα άυλα συναινετικά διαζύγια
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: “Μεγάλες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και δορυφορικό ίντερνετ, θα μειώσουν σύντομα τις τιμές και θα αυξήσουν τις ταχύτητες”
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021 – Tην επόμενη ημέρα της ψηφιοποίησης του κράτους περιέγραψε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στο Olympia Forum II που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε την ψηφιοποίηση όλου του κράτους εντός του επόμενου διαστήματος, μέσα από την επιτάχυνση των έργων που ήδη δρομολογούνται, αλλά και μέσω επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη εφαρμογών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως για παράδειγμα, τη διέλευση του αυτοκινήτου από τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, τις έξυπνες πόλεις, τις μεταβιβάσεις και το άυλο συναινετικό διαζύγιο.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός στο Olympia Forum II και στον συντονιστή της συζήτησης, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ, κ. Αιμίλιο Περδικάρη, έρχονται άμεσα μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα διορθώσουν και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, κυρίως, στις τηλεπικοινωνίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και μειώνοντας τις τιμές. Πρόκειται για 440 έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε τη δυνατότητα δορυφορικού ίντερνετ, το οποίο θα ανταγωνιστεί τις οπτικές ίνες. Άλλο παράδειγμα αποτελούν τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για τη διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με νησιά, η χρηματοδότηση επέκτασης γραμμών οπτικών ινών σε 812.000 περιοχές που είναι οικονομικά ασύμφορες για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και η ανάληψη του κόστους διακλάδωσης των γραμμών οπτικών ινών στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας.

Η αναβάθμιση 4,8 εκατ. γραμμών στις τηλεπικοινωνίας θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και την τιμολόγηση των υπηρεσιών για τους πολίτες, διορθώνοντας τον ανταγωνισμό και επιταχύνοντας το επόμενο μεγάλο έργο που αφορά στις “έξυπνες πόλεις” με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Gov.gr αποτελεί τη μεγαλύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας που συνιστά μια ομπρέλα υπηρεσιών και δράσεων. Από τις 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές πριν από δύο χρόνια, έχουμε φτάσει στις 150 εκατ. συναλλαγές, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι όλα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο έχει συνοχή και στόχευση.
Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.