Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στη Διεθνή Έκθεση MUNI WORLD EXPO του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Τοπικών Αρχών Ισραήλ παραβρέθηκε την Τετάρτη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης MUNI WORLD EXPO, η οποία εξειδικεύεται στις εφαρμογές των
νέων τεχνολογιών για μια «έξυπνη πόλη», προσφέροντας στις τοπικές αρχές πρακτικά μέσα υλοποίησης καινοτόμων στόχων εντός των δήμων τους.
Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι ένας έξυπνος κόσμος έχει νόημα μόνον αν είναι ένας ασφαλέστερος, δίνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ευκαιρίες για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε, που βρίσκεται στον πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών, ο ρόλος της είναι να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, ενσωματώνοντας στους μηχανισμούς λειτουργίας της, έξυπνες λύσεις κι εφαρμογές, με βάση τις πραγματικές ανάγκες σημειώνοντας ότι οι τομείς που καλύπτονται από το χαρακτηρισμό μιας πόλης ως έξυπνη, είναι μεταξύ άλλων, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, η παραγωγή, η ενέργεια, οι υποδομές, το περιβάλλον και η διακυβέρνηση.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών των κρατών και των αυτοδιοικητικών θεσμών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υιοθέτηση πράσινων πολιτικών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι αποτελεί βούληση τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των Δήμων, να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός και κοινές πλατφόρμες για όλους, κι από εκεί ο κάθε δήμος να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη χρηματοδότηση όλων των Δήμων με 320 εκατομμύρια ευρώ, 90 + 230, τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία έξυπνων δήμων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ειδικότερα ανέφερε ότι θα διαμορφωθεί ένα μενού πολλαπλών τεχνολογικών επιλογών, αναγνωρίζοντας καταρχήν ότι από αυτό το μενού θα μπορούν όλοι οι Δήμοι να έχουν προκαθορισμένο budget. Από το budget που θα έχουν οι δήμοι στη διάθεσή τους, θα μπορεί ο κάθε δήμος με βάση τις ανάγκες του να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις που εκτιμά ότι αφορούν τους πολίτες του. Τα πεδία των έργων είναι πολλά και αφορούν από την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση και την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό, μέχρι το περιβάλλον, τις υποδομές, την αγροτική ανάπτυξη, τις μεταφορές, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την οικονομική διαχείριση και τη διοικητική λειτουργία των Δήμων.
Τα projects μπορούν να αφορούν δεκάδες αντικείμενα π.χ. από το έξυπνο παρκάρισμα και την έξυπνη διαχείριση των υδάτινων πόρων μέχρι την κυβερνοασφάλεια, τις ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, ως και τη χρήση drone για μεταφορά εμπορευμάτων κλπ.
«Αυτή η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται αποτελεί ευκαιρία για νέες γόνιμες συνεργασίες, μεταξύ των χωρών των πόλεων και των εταιρειών μας. Είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες που ήδη υπάρχουν, να εκμεταλλευθούμε τα διδάγματα από λάθη που έγιναν, γιατί δεν υπάρχει πρόοδος κι εξέλιξη, χωρίς λάθη. Αν θέλουμε η περιοχή της Μεσογείου να καταστεί μια περιοχή ανάπτυξης, ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας, πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα. Να επενδύσουμε στις έξυπνες εφαρμογές, να δημιουργήσουμε έξυπνες πόλεις, ώστε να χτίσουμε έναν καλύτερο κι ασφαλέστερο κόσμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ισραήλ Kaim Bibas, δήμαρχο της Modi’in-Maccabim-Re’ut καθώς και με την Έλληνα Πρέσβη Κυριάκο Λουκάκη.