ΜΕΤΑ ΟΤΑ: Το πόρισμα της επιτροπής για το ανθυγιεινό επίδομα να μείνει στα χαρτιά

Δεν αιφνιδιαστήκαμε καθόλου για το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό «μαχαίρι» στο ύψος και τις κατηγορίες εργαζομένων που θα καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα στους ΟΤΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
Η πεντάχρονη κυοφορία του και οι συνεχείς αναβολές δημοσιοποίησης του πορίσματος, το γεγονός ότι εντάσσεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές και η συμφωνία όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, για τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους και των δαπανών του δημοσίου, προϊδέαζε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν η επιτροπή και τις επιλογές που θα ακολουθούσαν.

Οι λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που επικαλούνται, στο εγχώριο λεξικό μεταφράζονται, ως περικοπή των ευνοϊκών διακρίσεων για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Όσο αυτοί επεξεργάζονταν το πόρισμα, οι συνθήκες εργασίας στους δήμους επιδεινώνονταν και τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονταν, γιατί οι ελλείψεις σε προσωπικό εντατικοποιούσαν την εργασία και η ελλιπής συντήρηση και ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός τους εξοπλισμός, καθώς και η μη τακτική καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και της διενέργειας των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων στους εργαζόμενους, τους άφηναν έκθετους σε πολλαπλούς κινδύνους.

Όλα όμως αυτά αποτελούν «ψιλά γράμματα» για το κεφάλαιο, το κράτος και την εργοδοσία, αφού αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των κερδών τους, ενώ εμείς παλεύουμε για ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπεια!

Με τα δύο σενάρια του πορίσματος, που κατέθεσε η επιτροπή, προβλέπεται η μείωση και η περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος σε κατηγορίες εργαζομένων. Ουσιαστικά μόνο οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές), στην αποχέτευση (τεχνίτες – εργάτες αποχέτευσης) και τα νεκροταφεία, θα παραμείνουν στην Α’ κατηγορία, ενώ όλες οι άλλες ειδικότητες, όπως οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων, οι επόπτες καθαριότητας, οι εργάτες οικοδόμοι, οι βοηθοί τεχνίτη υδραυλικού, και κηπουροί υποβιβάζονται στη Β’ και Γ’ κατηγορία.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι τη συρρίκνωση και περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Δεν μας αρκεί όμως ούτε η διατήρηση της ίδιας κατάστασης, σε μια περίοδο μάλιστα επιδείνωσης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων και έκρηξης της ακρίβειας και του πληθωρισμού που ροκανίζουν το εργατικό εισόδημα και τους μισθούς μας.

Διεκδικούμε την αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και την επέκταση και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και την ένταξή τους στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων της τελευταίας δεκαετίας που αύξησαν τα όρια ηλικίας και ψαλίδισαν το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλα τα σωματεία του κλάδου να απαντήσουν, στην νέα αντεργατική πρόκληση της κυβέρνησης, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την ΑΔΕΔΥ να συντονίσει όλους τους κλάδους που θίγονται από τη μείωση και την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, για να δοθεί ενωτική και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση.

Το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 4 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ στο Σύνταγμα (Προσυγκέντρωση 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος) πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

31/10/2021 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ