Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. για την κλιματική κρίση

Ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ήταν και αυτό της διοργάνωσης ειδικού θεματικού συνεδρίου για την κλιματική κρίση, που προανήγγειλε ο πρόεδρος κ. Δ. Παπαδτεργίου.

«Η κλιματική κρίση, είπε, πρέπει πλέον να γίνει προτεραιότητα και να μπει στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Πρώτο βήμα είναι η διοργάνωση από την ΚΕΔΕ ξεχωριστού συνεδρίου, γιατί η κλιματική κρίση είναι απόρροια πολλών γεγονότων, δεν είναι μόνο ενέργεια, δεν είναι μόνο χωροταξία και πολιτική προστασία. Είναι τα πάντα. Και την ημερομηνία διεξαγωγής του θα ανακοινώσουμε σύντομα».

Η υπόθεση της Κλιματικής Κρίσης για την Αυτοδιοίκηση έχει τρεις διαστάσεις:

Η πρώτη αφορά το Περιβαλλοντικό της Αποτύπωμα που έχει και παγκόσμια και τοπική εμβέλεια με άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες.

Η δεύτερη αφορά την δημιουργία όρων Ανθεκτικότητας καθώς ακόμη και αν η παγκόσμια κοινότητα πλησιάσει του στόχους της, η κλιματική κρίση έχει δείξει ήδη τα δόντια της και ο προγραμματισμός έργων πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών θα δεσμεύσει ένα μεγάλο κομμάτι των προϋπολογισμών.

Και ο τρίτος σχετίζεται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία η απορρόφηση των οποίων θα απαιτεί συνολικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες για τους θεσμούς.