Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να σταματήσει τον κατήφορο της λάσπης”

Σχετικά με το από 12 Νοεμβρίου Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβει στην ακόλουθη δήλωση:

«Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με προσκεκλημένους το σύνολο των δημάρχων της Αττικής, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ, παρουσίασα στο σώμα το πόρισμα της επιτροπής, μετά από ομόφωνη απόφαση της, για τη λειτουργία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Το πόρισμα ανέδειξε σειρά θεμάτων αδράνειας, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των χρημάτων του ΕΔΣΝΑ με φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για έργα αμφίβολης ή μηδενικής αξίας. Επιπλέον, η απόφαση της επιτροπής ανέδειξε την παντελή έλλειψη προγραμματισμού του συνδέσμου, την απουσία επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) μετά την πάροδο 2 και πλέον ετών αλλά και το γεγονός πως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από την ολιγομελή εκτελεστική επιτροπή του συνδέσμου κυρίως σε εκ περιφοράς συνεδριάσεις καθώς το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ έχει συγκληθεί μόλις μία φορά (!!!) τα τελευταία δύο χρόνια.
Θα περίμενε κανείς πως οι σοβαρές καταγγελίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ θα προβλημάτιζαν τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του ΕΔΣΝΑ και ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον κυρίαρχο εντολοδόχο του συνδέσμου, θα προκαλούσαν έστω και τώρα ουσιαστικό διάλογο επί των θεμάτων που τέθηκαν μέσω του Δ.Σ. αλλά και την ολομέλεια των δημάρχων της Αττικής (αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) προκειμένου να δοθούν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των σοβαρών καταγγελιών που ακούστηκαν.
Αντιθέτως, προφανώς ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων, με επίσημο δελτίο τύπου γραμμένο σε αγοραίο ύφος για μια ακόμα φορά, το γραφείο τύπου του ΕΔΣΝΑ προβαίνει και πάλι σε μια προσωπική επίθεση μικροπολιτικού χαρακτήρα στο πρόσωπό μου χωρίς όμως να παραθέτει κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Το απαντητικό δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ για το οποίο την ευθύνη φέρει ο Πρόεδρος του συνδέσμου, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Κόκκαλης (καθώς δεν υπογράφεται από τον πραγματικό συντάκτη του), με σειρά σοφιστιών και κάνοντας χρήση μίας – ερασιτεχνικού επιπέδου – δημιουργικής λογιστικής προσπαθεί να μπερδέψει όσους παρακολουθούν τα θέματα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Ας δούμε όμως τι είναι αυτά για τα οποία προσπαθεί να μας πείσει η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για κάποια από τα φλέγοντα θέματα που τέθηκαν:

Κόστος διαχείρισης Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων:
Είναι αλήθεια κ. Κόκκαλη πως προκηρύξατε διαγωνισμό στις 17/12/2020 ύψους 48 εκ ευρώ για 6 χρόνια (δηλαδή 8 εκ. ευρώ ετησίως);

Αμοιβές συμβούλων:
Αναδείξαμε σειρά συμβάσεων ύψους σχεδόν 3 εκ ευρώ για αμοιβές συμβούλων σχετικά με τις μελέτες δύο νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Στις 11 Οκτωβρίου 2021 με δελτίο τύπου σας ισχυριζόσασταν πως οι αμοιβές δεν υπερέβαιναν αθροιστικά τις 400.000 €. Σήμερα λέτε πως τα 3 εκ ευρώ δεν είναι υπέρογκο ποσό. Τελικά ποιο από τα δύο δικά σας αφηγήματα υποστηρίζετε;

Συμβάσεις πλυσίματος και απολύμανσης κάδων:
Είναι αλήθεια κ. Κόκκαλη ότι δαπανήσατε 5 εκ ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατη ΙΚΕ για το πλύσιμο και την απολύμανση 12.000 κάδων τεσσάρων δήμων μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων;

Κόστος «εξευγενισμού» υπολείμματος μπλε κάδων:
Προσπαθείτε να θολώσετε το τοπίο με σύνθετες έννοιες, αποκρύπτοντας κόστη και κάνοντας αυθαίρετους υπολογισμούς για να δικαιολογήσετε το αφήγημα σας. Μπορείτε να μας πείτε πόσα λεφτά θα δαπανήσετε συνολικά (μαζί με λειτουργικά έξοδα, δαπάνες ενέργειας κλπ) για τη διαχείριση του υπολείμματος των μπλε κάδων, πόσους τόνους θα εκτρέψετε από την ταφή, πόσους τόνους καθαρό υλικό θα πάρει προς εκμετάλλευση ο ανάδοχος και πόσα θα είναι τα έσοδα του από τη διαχείριση των υλικών αυτών;

Υπερ – κοστολόγηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Γραμματικού:
Στο δελτίο τύπου σας παραλείψατε να μας ενημερώσετε για το ύψος του προϋπολογισμού της μονάδας, για τις μελέτες που παραλάβατε και για τα προβλεπόμενα στις νέες μελέτες οι οποίες θυμίζουμε πως πληρώθηκαν με απευθείας αναθέσεις σχεδόν 1,5 εκ ευρώ. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το προβλεπόμενο κόστος της μονάδας και τους προβλεπόμενους τόνους απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται;

Κύριε Κόκκαλη, λυπόμαστε για τον κατήφορο που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε ή που σας υποδεικνύεται από τους πολιτικούς σας προϊσταμένους. Σας καλούμε έστω και τώρα, να αντιληφθείτε πως ο ΕΔΣΝΑ αποτελεί σύνδεσμο των Δήμων της Αττικής και χρηματοδοτείται με τα χρήματα των δημοτών τους. Σ’ αυτούς οφείλετε να λογοδοτείτε και μόνο μ’ αυτούς προβλέπεται να συνδιαλέγεστε για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επόμενη μέρα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.
Η Τοπικής Αυτοδιοίκηση δεν ανέχεται άλλο να αποφασίζουν για το μέλλον της εν κρυπτώ εξωθεσμικοί παράγοντες και διευθυντήρια που στεγάζονται παρατύπως σε γραφεία της Περιφέρειας στη Λεωφ. Συγγρού 36. Υπάρχουν όργανα και διαδικασίες, συγκαλέστε τα άμεσα και ξεκινήστε επιτέλους ουσιαστικό διάλογο με διαφανείς διαδικασίες για τα θέματα αρμοδιότητας σας.
Εμείς θα επιμείνουμε αταλάντευτα στη θέση για την ορθή λειτουργία των οργάνων της αυτοδιοίκησης και μόνο μέσα απ’ αυτά έχουμε σκοπό να παραθέτουμε τα επιχειρήματα και τις προτάσεις μας πάντα με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προς όφελος των δήμων και των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
Αν εσείς εξακολουθείτε να επιμένετε στον κατήφορο του χαρτοπόλεμου ανακοινώσεων και της λάσπης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από το ήθος, τη διαδρομή και τις πράξεις μας».

Δείτε εδώ την Παρέμβαση του Γρ Κωνσταντέλλου στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ: https://youtu.be/SN0xa_0-oYA