Ημερίδα ΕΕΤΑΑ –ΚΕΔΕ στα Γιάννενα για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου

«Η περίοδος αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική για τους Δήμους. Έχουμε τόσα προγράμματα και τόσα χρήματα, τα οποία ποτέ δεν είχαμε ονειρευτεί. Που κολλάμε; Κολλάμε και πάλι στο ότι τα πράγματα πάνε πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε, δεν έχουν αποκτήσει τη δυναμική και την ορμή που απαιτούν οι περιστάσεις.

Για να έχει θετικό αποτέλεσμα αυτό το momentum, για να μπορέσει δηλαδή η Αυτοδιοίκηση να απορροφήσει χρήματα θα πρέπει να αναπτύξουμε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και να εμπλέξουμε περισσότερο τους Δήμους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας χθες στα Γιάννενα στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώνει η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, με θέμα «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικεντρώθηκε στα εξής σημεία: Στο νέο ρόλο της ΕΕΤΑΑ και στα χρηματοδοτικά προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Πάρα πολύ σημαντικό που η ΕΕΤΑΑ ξαναβρίσκει το δρόμο της

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στην ΕΕΤΑΑ σημείωσε ως πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕΤΑΑ ξαναβρίσκει το δρόμο της μετά την περιδίνηση που είχε μπει στην αρχή της χρονιάς, έτοιμη να βοηθήσει και πάλι τους Δήμους σε σημαντικό βαθμό.

Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μελέτη της ΕΕΤΑΑ για τις ΥΔΟΜ των Δήμων, «που αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε σήμερα με το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ να φτιάξουμε ένα νέο τοπίο, πολύ πιο βιώσιμο για τις ΥΔΟΜ της χώρας».

«Δεύτερο κομμάτι για το οποίο η ΕΕΤΑΑ αρχίζει να παράγει έργο είναι το κομμάτι της τεχνικής βοήθειας. Και πρέπει να το τρέξουμε πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου συμπληρώνοντας:

«Δεν έχει ανάγκη οι μεγάλοι Δήμοι από τη βοήθεια αυτή αλλά οι μικρότεροι, ορεινοί και νησιωτικοί. Χρειάζονται, 20 που υπάρχουν σήμερα αλλά και πολλοί περισσότεροι, 30,50 μηχανικούς για να μπορέσουν να ωριμάσουν προτάσεις.

Συνεπώς και τα 2 εκ. που δώσαμε πέρυσι από τους ΚΑΠ στην ΕΕΤΑΑ και ό,τι άλλο χρειαστεί να δώσουμε – εγώ το δηλώνω ευθέως – εφόσον αφορούν τεχνική βοήθεια για μικρούς Δήμους πρέπει να το κάνουμε, παρότι υπάρχει δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ότι μέχρι το Μάρτιο θα μπορέσουμε – με προσωρινούς πίνακες – να έχουμε μηχανικούς στους Δήμους. ΄Ηδη οι περισσότεροι Δήμοι είδαν τις προσλήψεις που είχαν ζητήσει για τεχνικό προσωπικό, για μηχανικούς να προωθούνται. Εκτιμώ ότι η γραφειοκρατία αποτελεί πάντα έναν ανασταλτικό παράγοντα, μακάρι να υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, μακάρι όντως μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή βαριά δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς με προσωρινούς πίνακες να έχουμε τους μηχανικούς ή κάποιους από τους μηχανικούς που χρειαζόμαστε».

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο

Αναφορικά με το «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι με τις αλλαγές στη μορφή του υπήρξε αρκετή καθυστέρηση.

«Η Διαχειριστική Αρχή, τόνισε, κάνει πάρα πολύ φιλότιμες προσπάθειες για να τρέξει το έργο, εν αναμονή της ΚΥΑ η οποία πρέπει να εκδοθεί προκειμένου και οι Δήμοι που δεν κατέθεσαν νωρίς, παρότι κατέθεσαν εμπρόθεσμα, να μπορέσουν να τρέξουν έργα. Πολύ παρήγορο είναι φυσικά το επιπλέον 1 δις του «Αντώνης Τρίτσης» για να φτάσουμε στο 4,1 δις ευρώ που ανακοινώθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα».

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πράγματα ακόμα δεν έχουν αποκτήσει τη δυναμική και την ορμή που θέλουμε

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε πως «γνωρίζαμε ότι είναι εμπροσθοβαρές, ότι πρέπει να τρέξουμε και η ΚΕΔΕ το έκανε εγκαίρως καταθέτοντας προτάσεις, την ώρα αυτή όμως βλέπουμε ότι τα πράγματα ακόμα δεν έχουν αποκτήσει τη δυναμική και την ορμή που θέλουμε.

Οι προκηρύξεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, θα βγούνε προς το τέλος του χρόνου. Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει εξειδικευτεί ήδη το κομμάτι των Smart Cities και έρχεται και η προκήρυξη για τις αναπλάσεις. Παρόλα αυτά πρέπει να τα δούμε και πρέπει να βοηθηθούμε».

Νέο ΕΣΠΑ: Δεν μπορώ να φανταστώ και αυτό το ΕΣΠΑ να τρέχει με τους δήμους θεατές

Για το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα λάθη που γίνονται, κάνοντας ειδική αναφορά στις ΟΧΕ, τονίζοντας:

«Εξαιρώντας την Ήπειρο, οι υπόλοιπες ΟΧΕ στη χώρα μας δεν περπατήσανε ικανοποιητικά. Και δεν περπατήσανε γιατί, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει σε όλους τους τόνους, δεν υπάρχει αρκετή διαβούλευση με τη βάση, δεν υπάρχει αρκετή διαβούλευση με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υπογράμμισε:

«Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε και στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να εμπλέξουμε περισσότερο τους Δήμους. Δεν μπορώ να φανταστώ και αυτό το ΕΣΠΑ να τρέχει με τους δήμους θεατές μόνο σε επίπεδο επιτροπών παρακολούθησης. Προφανώς θα τρέξει με τη δομή που τρέχει σήμερα, αλλά θα πρέπει και στον σχεδιασμό αλλά και στον χρονοπρογραμματισμό των προσκλήσεων να είμαστε εκεί και να έχουμε καλύτερη άποψη για τον όλο σχεδιασμό».