Στην κόψη του ξυραφιού για νέα μέτρα Covid-19

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η υπόθεση των νέων αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19 από την Κυβέρνηση καθώς επικρατεί απογοήτευση απέναντι σε ένα ΕΣΥ που πιέζεται πια ασφυκτικά με δεδομένα που δεν τα περιμέναμε.

Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021 (ώρα 15:00) τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 4.108, οι νέοι θάνατοι είναι 76, με το 95.4% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 590 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αγωνία της κυβέρνηση είναι η πορεία των μέτρων που ξεκινούν σήμερα, με στόχο την ανάσχεση της μετάδοσης για να μείνει ανοιχτή η οικονομία τα Χριστούγεννα. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν σύμφωναμε το newsit.gr ότι αν στο τέλος του μήνα δεν έχει πέσει το ιικό φορτίο και δεν έχει αποσυμπιεστεί σημαντικά το ΕΣΥ, τότε έρχεται νέο πακέτο μέτρων.
Ωστόσο διευκρινίζουν κατηγορηματικά ότι θα αφορά αποκλειστικά στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων και δεν θα «ακουμπά» τους εμβολιασμένους. Η εκτίμηση θα γίνει από τους ειδικούς την 1η Δεκεμβρίου.
Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά εξετάζεται να υπάρξουν και πιο αυστηροί περιορισμοί για την είσοδο των πιστών στους ναούς τον Δεκέμβρη, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν για αξιολόγηση και οι άλλες δραστηριότητες όπου σήμερα απαιτείται rapid ή μοριακό test.
Επιπλέον οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί και τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθεί ο “συνωστισμός” στην εργασία, αλλά και μέτρα για τα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι ανεμβολίαστοι:

-Εισέρχονται μόνο με rapid / μοριακό test σε: λιανεμπόριο, κομμωτήρια, ανοιχτούς χώρους εστίασης, εκκλησίες, ΚΤΕΛ, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό).

-Έχουν πλήρες απαγορευτικό για είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα.

-Ελεύθερη παραμένει η είσοδος μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία κ.οκ.), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν ακόμη και τα τοπικά lockdown, ακόμη και σε επιβαρυμένες περιοχές.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ως τώρα είναι περίπου 570.000 οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη δόση του εμβολίου, και περίπου 1,5 εκατ. οι πολίτες της ίδιας ηλικιακής ομάδας οι οποίοι παρότι συμπληρώθηκε ή συμπληρώνεται εξάμηνο από την δεύτερη δόση, δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για την λεγόμενη αναμνηστική δόση.

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, τις επόμενες ημέρες ξεκινά νέα εκστρατεία ενημέρωσης, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Κινητά συνεργεία, ακόμη και πόρτα – πόρτα σε χωριά, θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ειδικά όσους ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες, Παράλληλα θα τρέξει και νέα διαφημιστική καμπάνια.

Τα κρούσματα ανά περιοχή: