Ορόσημο η 13η Δεκεμβρίου για ενδεχόμενα τοπικά Lockdown

Και ενώ τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι συνεχώς ανεβαίνουν η 13 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο αισιοδοξίας αν έχει επιτευχθεί ένα τοίχος ανοσίας.

Την στιγμή που μετράμε 7.108 κρούσματα, 93 θανάτους και 612 διασωληνομένους, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι αυστηροί περιορισμοί επηρέασανε τους ανεμβολίαστους και έχουν κλειστεί μέσα στον μήνα 500.000 νέα ραντεβού, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία – 25.000 ραντεβού ημερησίως – η Κυβέρνηση εκτιμά ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα.
Με δεδομένο ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αν καταφέρουμε να χτίσουμε ένα τοίχος ανοσίας κοντά στο 80% μέσα στον Δεκέμβρη, αφού τώρα πλησιάζουμε στο 74%, δεν θα έχει νόημα να κλείσεις την οικονομία για το 20% των ανεμβολίαστων.
Στις 13 Δεκεμβρίου θα έχουν κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες. Εντωμεταξύ αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για κλειστούς χώρους, αλλά ακόμη και τα ταξίδια τους εντός με αποφάσεις της Ε.Ε.

Δείτε και την κατανομή του ιού ανά περιοχή

Όμως σε όλα αυτά παρουσιάστηκε και πάλι μια σκιά αφού μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία φέρει έναν “εξαιρετικά υψηλό αριθμό” τροποποιήσεων και μπορεί να προκαλέσει και άλλα κύματα πανδημίας αποφεύγοντας την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, παρουσιάστηκε στη Μποτσουάνα, στη Νότια Αφρική και στο Χονγκ Κονγκ.

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid. Οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.