Παίρνει παράταση η απογραφή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θάνο Θανόπουλο και όσα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, η απογραφή 2021 θα λάβει παράταση

Οι λόγοι που οδηγούν στην παραπάνω παραίτηση είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Κατ’ αρχήν από τους 60.000 απογραφείς έχουν πάρει τις θέσεις τους οι 48.000 περίπου. Υστερα έχουν εμφανιστεί και οι αρνητές, οι οποίοι όμως δεν έχουν πάντα ιδεολογικά κίνητρα αλλά πολλές φορές και ανασφάλειας. Και επιπλέον σημειώνονται και παραιτήσεις κάποιων απογραφέων που αλλιώς το περίμεναν και σε σχέση με τις αμοιβές.

Ο κ. Θανόπουλος μίλησε για παράταση μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα στοιχεία που καταγράφονται στην απογραφή δεν πρόκειται να δοθούν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, καθώς όπως είπε είναι παράνομο. Υπάρχει ο φόβος των αυθαιρέτων για πολλούς.

Οδηγίες
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πρώτη φάση, αυτή της αυτοαπογραφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής 2021, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιονδήποτε λόγο, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» και έτσι ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτής της απογραφής.

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορονοϊού COVID-19.