Αίτημα του Δημάρχου Βύρωνα προς τον Υπουργό Εσωτερικών για ανανέωση των συμβασιούχων covid-19

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που προσλήφθηκαν στο Δήμο Βύρωνα, λόγω των αναγκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία της covid-19 αλλά και “γενναίες αποφάσεις” σχετικά με τη σωστή στελέχωση των Δήμων.

Πρόκειται για 28 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται ως: εργάτες καθαριότητας, οδηγοί, εργάτες κήπων και παιδικών χαρών, εργάτες κοιμητηρίου και προσωπικό πληροφορικής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη

Κοιν.: 1. Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα
2. Γενικό Γραμματέα Υπ. Εσ. κ. Σταυριανουδάκη

Αξιότιμοι κύριοι,
Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού Covid 19, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισής της, συνεχίζοντας να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους βασικούς τομείς των αρμοδιοτήτων τους.
Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων όλο αυτό το διάστημα ήταν η δυνατότητα προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και περαιτέρω η ανανέωση αυτών των συμβάσεων, μέχρι και τις 31-12-2021.
Ωστόσο σήμερα, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με το 4ο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη, οι Δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενα κρούσματα στο μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό τους, ανεξαρτήτως αν τα ποσοστά εμβολιασμού στους υπαλλήλους μας υπερβαίνουν το 70%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού.
Επιπλέον τα μέτρα που ο δήμος πρέπει να λαμβάνει για τη δημόσια υγεία είναι αυξημένα ακριβώς γιατί ο κορωνοϊός καλπάζει αυτή την εποχή. Σχολεία, ΚΕΠ, αθλητικοί χώροι, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, είναι κάποιες από τις δομές που λειτουργούν με ευθύνη των Δήμων και που πρέπει να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους δημότες σε πλαίσιο ασφάλειας και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ, που προσλήφθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 74 του ν. 4745/2020, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μετά την 31η του Δεκεμβρίου και τουλάχιστον για ένα ακόμα εξάμηνο.
Προφανώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων δεν λύνεται με την ανανέωση των παραπάνω συμβάσεων. Το πρόβλημα είναι δομικό και απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Ωστόσο για την σημερινή συγκυρία, μας είναι αδιανόητο να στερηθούμε το προσωπικό που απασχολούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Προσωπικό που έχουμε εκπαιδεύσει, έχουμε επενδύσει επάνω του, εργαζόμενοι που στήριξαν με την εργασία τους την κοινωνία, στην πιο κρίσιμη στιγμή, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον μέχρι να διαφανεί το τέλος της πανδημίας.