Όλα τα βλέμματα στο Παλαιό Φάληρο…!

Ούτε μία, ούτε δύο…αλλά τρεις ολοκαίνουργιες, ονειρεμένες, υπερσύγχρονες παιδικές χαρές για παιδιά όλων των ηλικιών, χωρίς αποκλεισμούς, εγκαινίασε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου για τους δημότες του, και όχι μόνο…!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου μας εκπλήσσει ευχάριστα με την δημιουργία καλαίσθητων και άνετων χώρων παιχνιδιού και χαλάρωσης υψηλών προδιαγραφών, για μικρούς και για μεγάλους. Είτε είναι δίπλα στη θάλασσα, είτε μέσα στον αστικό ιστό, οι παιδικές χαρές του Παλαιού Φαλήρου αποτελούν όαση πρασίνου και χρωμάτων, που υπόσχονται ατελείωτο παιχνίδι στους μικρούς φίλους που τις επισκέπτονται. Η χαλάρωση των γονιών στους άνετους τραπεζοπάγκους που έχουν τοποθετηθεί κάτω από ξύλινα κιόσκια που θυμίζουν «εκδρομή στο βουνό», όσο τα μικρά τους παίζουν με ασφάλεια χωρίς να χάνονται από το οπτικό τους πεδίο, είναι επίσης εγγυημένη και είναι άλλος ένας λόγος για να επισκεφθεί κανείς τις νέες παιδικές χαρές του Π. Φαλήρου!

Με ένα σύντομο αλλά πολύ εντυπωσιακό βίντεο (https://www.facebook.com/fostiropoulos.net/videos/230040382576742), με πολλές εναέριες λήψεις του Π. Φαλήρου, ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος μας σύστησε τις νέες παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν με τη συγχρηματοδότηση κατά 80% από το Πράσινο Ταμείο, μας εξήγησε το όραμα πίσω από την κατασκευή τους και μας προσκάλεσε όλους, κατοίκους και επισκέπτες, να τις προστατεύσουμε και να αγαπήσουμε, καθώς αποτελούν πια «στολίδι» του Δήμου και αναμένεται να προσελκύσουν κόσμο και από τα άλλα προάστια της Αθήνας.

Αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, κ. Στάθης Σταθόπουλος τοποθετήθηκε δημοσίως συγχαίροντας τη Δημοτική Αρχή και εκφράζοντας την ικανοποίηση του Ταμείου που η χρηματοδότηση που ενέκριναν οδήγησε στο να διαθέτει πλέον το Παλαιό Φάληρο «τρεις πρότυπους παιδότοπους, κατασκευασμένους με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και τα πλέον ποιοτικά υλικά, με πιστοποίηση ασφάλειας». (https://www.facebook.com/stathiskstathopoulos)

Και στις 3 νέες παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση 80% που διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου από το Πράσινο Ταμείο, έχει τοποθετηθεί πλήθος παιχνιδιών με ποικιλία από δραστηριότητες, σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε όλοι να αισθάνονται άνεση και ασφάλεια, αφού τα παιδιά δεν συνωστίζονται και το καθένα έχει τον χώρο του μέσα στην παιδική χαρά. Η παιδική χαρά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, στη Λεωφόρο Αμφιθέας διαθέτει ένα επιβλητικό σύνθετο όργανο που προσφέρεται για αναρρίχηση, τσουλήθρα και ισορροπία, καθώς και κούνιες, τραμπάλες, και διασκεδαστικά ελατηριώτα ζωάκια.

Και στην παιδική χαρά της Ναιάδων δεσπόζει ένα πολύχρωμο σύνθετο όργανο με τσουλήθρα και αναρρίχηση, που πλαισιώνεται από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και καταπράσινο χώρο στο κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για γονείς-συνοδούς, με την τοποθέτηση παγκακίων υπό σκιά, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα ξεκούραστο και ευχάριστο διάλειμμα κάτω από τα δέντρα όσο διασκεδάζουν τα μικρά τους.

Για την παιδική χαρά της Αγίας Σκέπης, τόσο κοντά στην θάλασσα στην περιοχή του Φλοίσβου, τι να πει κανείς…Πολύχρωμοι πύργοι και τσουλήθρες, τραμπάλες και ελατηριωτά ζωάκια αλλά και κούνιες! Κούνιες για βρεφάκια, κούνιες για μεγαλύτερα παιδάκια, κούνιες τεράστιες, τύπου «ΦΩΛΙΑ», και κούνιες κατάλληλες για ΑΜΕΑ. Αρκετές κούνιες για να μην μένει κανένα παιδάκι παραπονεμένο, περιμένοντας σε ατελείωτες ουρές για να ανέβει στο πιο αγαπητό παιχνίδι όλων των εποχών…! Και βέβαια, ένας υπερσύγχρονος μύλος κατάλληλος και για ΑΜΕΑ, έχει τοποθετηθεί εντός του εδάφους, ώστε η παιδική χαρά να είναι προσβάσιμη με ασφάλεια πραγματικά σε όλους!

Και οι τρεις παιδικές χαρές διαθέτουν ευφάνταστο εξοπλισμό που παράγεται στην Ελλάδα από την “Ηλιαχτίδα Playgrounds” (όπως μας πληροφορεί η μεταλλική εγχάραξη που φέρει το κάθε όργανο) από ξύλο, σε συνδυασμό με HPL στοιχεία σε έντονα, χαρούμενα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια με το φυσικό περιβάλλον και τραβάνε την προσοχή του επισκέπτη. Το πράσινο της ελληνικής φύσης, το μπλε της θάλασσας και του ουρανού, το κίτρινο του ήλιου τραβάνε την προσοχή και τονώνουν τη διάθεση μικρών και μεγάλων.

Όλα τα παιχνίδια, πλαισιώνονται από δάπεδα ασφαλείας νέας γενιάς σύμφωνα με τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και τους πιο σύγχρονους κανονισμούς που ισχύουν σχετικά με την αποφυγή μόνιμων βλαβών από ατυχήματα που συμβαίνουν στους χώρους μιας παιδικής χαράς. Διαβάζοντας, πληροφορούμαστε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα συγκεκριμένα δάπεδα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα για την χαμηλή (έως μηδενική) περιεκτικότητά τους σε επιβλαβείς αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, όπως επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός REACH. Βεβαίως την εταιρεία “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ Playgrounds” την έχουμε ξανασυναντήσει και την γνωρίζουμε…τα τελευταία χρόνια, πίσω από κάθε παιδική χαρά -πρότυπο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, ξεπροβάλλει το παιχνιδιάρικο σήμα της Ηλιαχτίδας και μας δίνει χαρά που μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση φέρει εις πέρας δουλειές αυτού του επιπέδου!

Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που η επαγρύπνηση μας για social distancing και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους είναι τόσο έντονη, είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο που κάποιο δημόσιοι φορείς, αφιερώνουν πόρους για να δημιουργήσουν σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες όπως η “Ηλιαχτίδα Playgrounds”, τόσο φιλόξενους χώρους, όπου μπορούν να παίξουν οι μικροί και να συναντηθούν οι μεγάλοι, περνώντας τον χρόνο τους δημιουργικά, ευχάριστα και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια!

Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι το παράδειγμα του Παλαιού Φαλήρου και του Δημάρχου του κ. Φωστηρόπουλου. Εμείς θα παρακολουθούμε και θα σπεύδουμε να επιβραβεύσουμε τέτοιες προσπάθειες…!