Ξεκινάει το πρόγραμμα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 6046 Τεύχος Β’ 20 Δεκεμβρίου 2021 η απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/121492/1903 «Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Β ́ τμήμα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού), σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Τα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 σκοπό έχουν την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας.

Τα προγράμματα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 καταρτίζονται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους στο Υ.Π.ΕΝ. κατόπιν της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334/11.06.2020 (ΑΔΑ 9Θ634653Π8 – ΓΞΓ) Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμε- τοχής στο Πρόγραμμα «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕ- ΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΠΣ», καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΓΡΓΓΧΣΑΠ/17007/574/19.02.2021 υπουργική απόφαση (ΑΔΑ: ΨΔΣ44653Π8-1Η6).

Οι μελέτες του Προγράμματος δύνανται να περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας (1) Δημοτικές Ενότητες κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4447/2016, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτη- ριστικών κάθε περιοχής.

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται ανάλογα από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ) και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (ΔΣΜΑΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή και των λοιπών Διευθύνσεων που διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τα επί μέρους αντικείμενα.
Η ένταξη των σχετικών μελετών στα εν λόγω Προγράμματα ΕΠΣ έχει ως γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ή τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματο- δοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Εφόσον οι ανωτέρω μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ, οι ρυθμίσεις τους ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ της εκάστοτε περιοχής αναφοράς.

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.
Με την απόφαση αυτή καταρτίζεται το Β ́ τμήμα των Προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού, το οποίο περιλαμβάνει εκατόν είκοσι οκτώ (128) και επτά (7) μελέτες Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αντιστοίχως.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, ξεκινάει η όλη διαδικασία.

Η εκπόνηση των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Δείτε εδώ ποιες μελέτες και από ποιους δήμους εγκρίθηκαν: