Ο Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την Αξιολόγηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό της στόχευσης του συστήματος αξιολόγησης, εστιάζοντας στην αξιολόγηση της απόδοσης στο επίπεδο των προϊσταμένων, οι οποίοι θέτουν τους στόχους της μονάδας τους και διαχειρίζονται την ομάδα τους.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να είναι σε θέση να συνδράμουν αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των στόχων της οργανικής τους μονάδας.

Ειδικότερα επιδιώκεται η:

• Μετάβαση από την αξιολόγηση της επίδοσης στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης.

• Δημιουργία ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και, κυρίως, ρεαλιστικού και απολύτως εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης.

• Καθιέρωση νέου συστήματος διοικητικής στοχοθεσίας με έμφαση σε προτυποποιημένους και ομαδοποιημένους στόχους και διασύνδεσης τους με τα ετήσια σχέδια δράσης.

• Διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής απόδοσης του υπαλλήλου και κατ’ επέκταση της αποτελεσματικότητας της ομάδας.

• Απλούστευση της διαδικασίας αξιολόγησης και στοχοθεσίας με αποτέλεσμα την εξάλειψη μεγάλου διοικητικού βάρους από τις υπηρεσίες.

Τέλος, με το νέο αναμορφωμένο Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης καθίσταται μετρήσιμη η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των διοικητικών υπηρεσιών και ενισχύεται η λογοδοσία και η διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.